• Etusivu
  • Hoitotyöt

Suojaa pakkasilta ja tuholaisilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.

Peite vai harso?

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös mm. alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas, vaan koko kasvuston voi peittää pakkaspeitteellä. Etenkin tyvi suojataan huolella.

Kasvuharsolla voidaan torjua tuholaisia, estämällä niiden pääsy kasvien joukkoon. Harso auttaa torjuttaessa tuholaisia, jotka talvehtivat muualla ja lentävät kasvimaalle tekemään tuhojaan (kuten porkkanakemppi). Jos harso levitetään tuholaisten jo saavuttua tai ne ovat talvehtineet maassa (kuten esim. kaali-, porkkana- ja sipulikärpänen), järjestetään oikein suotuisat olosuhteet harson alla tuholaisten temmeltää; lämmintä ja ruokaa on riittävästi. Viimeksi mainittujen tuholaisten torjuntakeinona harso on käyttökelpoinen, jos siihen samalla yhdistetään viljelykierto eli kasvupaikan vaihto.

Ulkoruukut kannattaa nostaa betoni- tai kivialustalta styroksin päälle. Ruukun ympärille on hyvä kietoa muutama kieppi pakkaspeitettä.

Lumi on paras pakkassuoja kasveille, joten sitä kannattaa kasata kunnolla arkojen kasvien päälle. Myös havukerros suojaa purevimmalta pakkaselta.

Kuorensuojakreppi on tervapaperia, joka kierretään esimerkiksi nuorten omenapuiden rungon suojaksi myyriä ja jäniksiä vastaan.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle.
202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
20242_83403.jpg
Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa
Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.
202211_80210.jpg
Luumupuun tauti? Asiantuntija vastaa
Minulla on ollut muutaman vuoden Laatokan Helmi -luumupuu. Tänä keväänä siihen ei tullut edes lehtiä. Viime vuonna puu antoi kolme ämpärillistä luumuja. Mikä syynä? Jatkaako ensi keväänä kasvuaan ollenkaan? Toinen luumupuu, Sinikka, kukki hyvin. Nyt osa luumuista punertuu ja tippuu maahan. Onko tauti iskenyt?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton