• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pensasaidan istuttaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.04.2024
20237_4260.jpg

Kysy puutarhaliikkeistä lajeista, jotka soveltuvat pensasaidaksi. Taimia on saatavilla niin paakkutaimina, astiataimina kuin paljasjuurisina taimina. (Kuva: Adobe Stock)

Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Paljasjuuriset taimet kannattaa upottaa vesiastiaan muutamaa tuntia ennen istuttamista, jotta niiden nestejännitys paranee (voi antaa liota myös yön yli). Astia- ja paakkutaimet kastellaan myös hyvin ennen istuttamista.

Aitataimien istuttaminen

Aitataimet istutetaan yhtenäiseen 50–60 cm syvään ja 50 cm leveään, hyvin kasteltuun ojanteeseen. Rivin saa suoraksi pingottamalla aidan takareunaan linjalangan, jonka viereen taimet sitten istutetaan. Suoran linjan voi esimerkiksi konekaivuuta varten merkitä myös spraymaalilla.

Paljasjuuristen taimien juuret oiotaan kuoppaan mahdollisimman suoraan. Oja täytetään kunnostetulla (tarvittaessa kalkitulla ja lannoitetulla) kasvualustalla, tiivistetään kevyesti jalalla painamalla, jotta juuristo saa kosketuksen multaan. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä. Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea. Lopuksi istutusalue kastellaan vielä huolellisesti (20–30 l/m2). Astia- ja paakkutaimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

<p data-block-key="bqmf0">Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)

Pensasaidan istutusleikkaus

Istutusleikkaus tehdään aina keväällä (joko kevätistutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä). Leikkaamiseen käytetään teräviä oksasaksia. Istutuksen yhteydessä typistetään yleensä enintään puolet versomassasta. Piiskataimet leikataan 10 sentin korkeudelta, ja haaroittuneet aitataimet haaroittumiskohdan yläpuolelta 2–3 silmun päältä. Leikkauskorkeuteen vaikuttaa hieman myös mahdollisen katekerroksen paksuus.

Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaalta ja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astia- tai paakkutaimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei juuri tarvitse leikata.

<p data-block-key="9lt6b">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Jos taimessa on jo lehtiä, niistä voi leikkauksen yhteydessä poistaa noin puolet, jotta haihdutuspinta vähenee. Silmuja ei saa vahingoittaa.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton