• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miksi vanha japaninmarjakuusi kellastuu?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 27.03.2025
202211_80069.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä noin 70 vuotiaan japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan pari kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin ovat keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Valitettavasti kuulostaa siltä, että ne oksat, joiden neulaset ovat kellastuneet eivätkä ole tehneet uutta vuosikasvua, ovat kuolleet. Asian voi varmistaa leikkaamalla kuolleeksi arveltua oksaa. Jos kuoren alla oleva, ravinteita kuljettava nilakerros on vihreä, on oksassa vielä eloa. Toinen asia sitten on se, onko vaurio jo niin laaja, että puu ei silti jaksa enää uusia silmuja muodostaa.

Kaikki kuivat oksat kannattaa leikata pois. Sen jälkeen on helpommin nähtävissä, jäikö jäljelle niin paljon elävää kasvustoa, että puulle kannattaa antaa mahdollisuus kasvattaa uusia oksia. Tähän vaikuttaa toki myös alkuperäinen syy puun huonoon vointiin ja voidaanko tämä syy poistaa. Muutenhan on vaara, että vaurio vain leviää nyt elossa oleviin oksiin.

Puun huonovointisuuden syytä voi vain arvailla. Edellisillä kasvukausilla on ollut pitkiä, kuivia jaksoja jo parin aiemman vuoden aikana. Kun havupuu kasvukaudella kärsii kuivuudesta, sama kuivuus jatkuu talven tullen maan jäätyessä. Seurauksena ovat ruskistuneet oksat kevään tullen. Vaurio on siis mahdollisesti tapahtunut jo paljon ennen kuin oksat ovat ruskettuneet.

Jos kyseessä ovat kuivuuden aiheuttamat vauriot, reipas (mutta ei liioiteltu) kastelu koko kasvukauden ajan koko juuristoalueella, ja mahdollisesti pintamaan laadun parantaminen humuslisäyksellä saattavat auttaa marjakuusen elossa olevaa osaa selviytymään.

Kastelun tarpeen arvioiminen on joskus vaikeaa ja liikaakin voi kastella. Vinkkejä arviointiin löytyy artikkelistamme.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton