• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tärkeä kevätsuojaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2024
20212_68566.jpg

Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut. Auringon kilossa ne alkavat haihduttamaan, vaikkei jäisestä maasta heru vielä kosteutta tilalle.

Kevätsuojaus tehdäänkin yleensä kolmena – neljänä ensimmäisenä keväänä, kunnes taimet ovat juurtuneet syvemmälle. Jotkut hoitavat asian jo syksyisin, mutta helmikuussakin ehtii vielä hyvin.

Suojamateriaalin on läpäistävä ilmaa, jotta se ei lämmitä kasvia liikaa; jätesäkit ja muut muovit eivät siis tähän tarkoitukseen sovellu. Sitä ei myöskään saa kietoa kasvin ympärille liian tiiviisti, vaan "huppuun" on hyvä jättää aukko, josta ilma pääsee vaihtumaan. Apuna voi käyttää keppejä, joiden varaan suoja nostetaan. Eri valmistajien valikoimista löytyy kevätsuojaukseen soveltuvia varjostusverkkoja, harsoja ja säkkikankaita, mutta myös havunoksilla ja lumella voi etenkin matalampia kasveja pyrkiä suojaamaan

<p data-block-key="nm2zz">Etenkin nuorille kasveille kevätaurinko voi koitua kohtalokkaaksi. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Etenkin nuorille kasveille kevätaurinko voi koitua kohtalokkaaksi. (Kuva: Puutarha.net)

Suojat poistetaan vasta, kun maa on varmasti sulanut– eli huhtikuussa tai toukokuun alussa.

Vinkki:

Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta haalealla vedellä. Etenkin alppiruusun (Rhododendron) juuret ovat melko pinnassa, joten juuristoalueen sulattaminen kannattaa.

Arkoja keväiselle kuivumiselle ovat nuorina taimina muun muassa purppurapihta (Abies amabilis), puksipuut (Buxus), pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), laakakatajat (Juniperus horizontalis), mahonia (Mahonia aquifolium), valkokuusi (Picea glauca), kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), marjakuuset (Taxus), tuijat (Thuja) ja hemlokit (Tsuga).

Kaipaatko lisää tietoa?

<p data-block-key="zxie8">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
kasvit
pensaat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton