• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ilotulitteet ja ympäristö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.12.2014
20_P_56146.jpg

Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?

Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?

VASTAUS KYSYMYKSEEN:

Vuodenvaihteen vietossa ilotulitteiden ampuminen on rasite ympäristölle - ja varmasti myös meille itsellemmekin. Pitkäaikaisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia on vaikea arvioida, mutta ainakin niiden hetkellinen vaikutus on kiistaton.

Haitallisimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat tulitteiden käyttöpaikoilla, missä kaikki niiden sisältämä materiaali ja palamistuotteet leviävät ympäristöön. Onneksi EU:ssa on valmisteilla direktiivi ilotulitteista, sillä jo pelkästään Suomessa ammutaan ilmaan 1 - 2 miljoonaa erilaista ilotulitetta joka vuodenvaihde - ja pääosin lyijyä sisältävistä uuden vuoden tinoista syntyy puolestaan vuosittain noin 30 tonnia lyijyjätettä...

Ilotulitteet sisältävät mustaa ruutia ja suuren joukon erilaisia valo- ja väri-ilmiöitä tuottavia kemikaaleja. Ruuti koostuu pääasiassa kaliumnitraatista, rikistä ja hiilestä. Värilliset efektit syntyvät erilaisten metallisuolojen reaktioissa. Tulitteissa esiintyy tyypillisesti strontiumin, litiumin, bariumin, raudan, kuparin yhdisteitä sekä alumiinia, titaania ja magnesiumia jauhe- tai hiutalemuodossa. Kaikki ilotulitteiden käytöstä syntyvät reaktiotuotteet ovat jossain määrin haitallisia ihmisille ja ympäristölle, ja ne tulevat alas ilmasta enemmin tai myöhemmin ja joutuvat maaperään ja vesistöihin.

Ilotulitteet huonontavat ilman laatua.
Joillain paikoin saattavat hengitysilman ohjearvot ylittyä etenkin hiukkaspitoisuuden ja typen oksidien osalta. Normaalin ilmanseurannan yhteydessä todetaan aina ilotulituksen jälkeen hetkellisesti kohonneita hiukkaspitoisuuksia. Muutama vuosi sitten tutkittiin tarkemmin Tukholman vesifestivaalien yhteydessä järjestettyä ilotulitusta. Mittaustulokset ilmasta osoittivat hetkellisesti selvästi kohonneita epäpuhtauspitoisuuksia etenkin kuparin, lyijyn, sinkin, alumiinin sekä kloori- ja rikkiyhdisteiden osalta. Suoria terveysvaikutteita ilotulitteista ei juurikaan ole selvitetty; selvää kuitenkin on, ettei pienhiukkasten ja raskasmetallien hengittäminen ainakaan terveyttä paranna. Useat astmaa sairastavat reagoivat ilman hiukkasitoisuuden kasvuun hyvinkin nopeasti.

Ilotulitteet aiheuttavat myös meluhaitan ihmisille ja eläimille. Ilotulitus jättää jälkeensä myös roskaa: ilotulitteiden pahveista, paperista tai muovista valmistetut kuoret, aluset, kärjet ja rakettien puiset ohjauskepit roskaavat ampumapaikat ja niiden ympäristön, ellei niitä kerätä talteen käytön jälkeen.

Myös uuden vuoden tinasta sopii tässä yhteydessä mainita: tinassa on noin 90 % lyijyä, mikä on ympäristölle haitallinen raskasmetalli. Lyijy kertyy kasveihin, eläimiin ja ihmisiin ja voi vaikuttaa esimerkiksi ihmisen hermoston toimintaan. Vastuuntuntoinen kuluttaja ottaa valamansa tinat talteen ja käyttää ne seuraavana vuonna uudelleen. Jos tinoja ei voi käyttää uudelleen, ne tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Tinoja ei saa toimittaa talousjätteiden mukana normaaliin jätekeräykseen, jolloin ne joutuisivat kaatopaikoille. Kaatopaikoilta lyijy voi pahimmillaan suodattua kaatopaikkavesien mukana hyvinkin laajoille alueille ja saastuttaa maaperää ja pohjavettä.

Huom! Tinanvalannan aikana on lisäksi järkevää huolehtia riittävästä tuuletuksesta myrkkypitoisuuksien pienentämiseksi.

EU:ssa on parhaillaan käynnistymässä ilotulitteita koskevan direktiivin käsittely parlamentissa ja ministerineuvostossa. Siinä tullaan naulaamaan EU:ssa ilotulitteita koskevat vaatimukset yhteisesti sovittavalle tasolle ja ne tavat, joilla markkinoijan on osoitettava vaatimusten täyttyminen.

Lähde: www.ymparisto.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
20204_63843.jpg
Kauniit kukkakimput pääsiäiseen
Pääsiäinen on yksi tärkeä sesonki puutarhojen ja kukkakauppojen vuosikalenterissa. Vaikka elämme poikkeusolosuhteissa, kannattaa nyt varsinkin olla tukemassa paikallisia puutarhoja ja kukkakauppoja, ja samalla saada ihanaa piristystä ja iloa kotiin kukkasien muodossa.
Pihakiveys puutarhaan
Kukkapenkki muurikivistä
Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20218_71749.jpg
Mitä kuuluu metsiemme marjasadolle?
Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Runsaasta kukinnasta ja onnistuneesta pölytyksestä huolimatta mustikkasato jää kuivuuden takia enintään keskinkertaiseksi. Havaintometsien raaoista mustikoista hieman yli 60 prosenttia on päässyt kypsiksi marjoiksi saakka, kun pitkäaikainen keskiarvo on yli 80 prosenttia.– Kuivuus on verottanut selvästi mustikkasatoa. Kuivuus pienentää myös kypsän mustikan kokoa, joten täydet mustikkasangot ovat monin paikoin työn takana tänä vuonna, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola.
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Rakentajan uudistus jatkuu
Puutarha.net on osa Rakentaja-tuoteperhettä, johon kuuluu myös Rakentaja.fi, Rakentaja Pro, Omataloyhtio.fi ja Talovertailu.fi. Palveluissa vieraillaan yli miljoona kertaa kuukausittain. Tuoteperheen ensimmäinen sivu, Rakentaja.fi, avattiin jo vuonna 1998.
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea on pensasmainen koristekasvi
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton