• Etusivu
  • Kasvillisuus

Istuta pihapuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
20069_443.jpg

sateenkaarijalava

Puut ovat pihan peruskasveja

Pihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.

Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).

Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).

riippahernepuu
riippahernepuu

Kauniita kukkijoita ovat mm. arka ruusu- (Crataegus x media ’Paul’s Scarlet’) ja hieman kestävämpi ja vaaleampi kukkainen helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis) - katso orapihlajat. Unohtamatta erilaisia omenapuita (Malus), kirsikat ja tuomia (Prunus).

Asiaa lehti- ja havupuista
Puun istuttaminen ja puun tukeminen
Koivut muistoissa ja puutarhassa
Katso myös Puut Kasvikortistossa

Vanha ja arvokas pihapuu herättää tunteita ja muistoja. Siitä kertoo myös Usko Kempin laulu

Lapsuuden pihapuu

Lapsuudenaikainen pihapuu, vieläkö lienet siellä
syntymäpirtin nurkalla ja äitini kaivotiellä?

Lapsuudenaikainen pihapuu, koivuni ritvaoksin,
taas sua muistin maailman tiellä kostehin silmin ja poskin.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko vanhan leikit?
Nauruni herkän kuin myös itkun oksies alle peitit.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko tytön nuoren?
Muistatko kuinka syömmen kuvan leikkasin tuohikuoreen?

Lapsuudenaikainen pihapuu...

kartiotammia
kartiotammia

Vinkki: Istuta puu Vesan nimipäivänä

Lohjalta alkunsa saanutta puun päivää vietetään Vesan nimipäivänä 27.9.

Syyskuun loppu soveltuukin hyvin sekä puiden istuttamiseen ja että siirtämiseen. Päivällä halutaan muistuttaa puiden ja metsien merkityksestä ihmisten ja koko maapallon elämälle. Ne tuottavat suuren osan maailman hapesta ja pidättävät maata paikallaan estäen eroosiota. Ne lämmittävät talvella ja viilentävät kesällä varjostamalla ja haihduttamalla. Ne tarjoavat ravintoa ja suojaa erilaisille eläimille. Puu tuntuu vakaalta, vahvalta ja jopa jalolta.

Puun kasvu päättyy yleensä elokuussa, mutta pysyy puu "hereillä" senkin jälkeen. Varsinainen talvilepo alkaa vasta myöhemmin syksyllä. Lehtien kellastuminen johtuu lehtivihreän siirtymisestä puuhun, tulevan kevään pääomaksi.

purppurakoivu
purppurakoivu
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.
20226_44.jpg
Viljavuustutkimus
Kasveja tarkkailemalla voi niiden hyvinvoinnista tehdä johtopäätöksiä. Tarkkaa tietoa maan ravinnetilasta halutessaan voi teettää maa-analyysin. Analyysin avulla selviää luotettavasti puutarhan maan ravinne- ja pH-tila. Lisäksi maa-analyysi antaa tiedon maalajista ja multavuudesta. Tutkittavaksi lähetettävät näytteet otetaan kasviryhmittäin. Kasvimaasta kannattaa ottaa oma näyte, samoin marjatarhan mullasta. Viljavuustutkimuksen voi teettää myös nurmikon tai koristekasvien istutuspaikan kasvualustasta.
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20198_59590.jpg
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton