• Etusivu
  • Kasvillisuus

Istuta pihapuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
20069_443.jpg

sateenkaarijalava

Puut ovat pihan peruskasveja

Pihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.

Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).

Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).

riippahernepuu
riippahernepuu

Kauniita kukkijoita ovat mm. arka ruusu- (Crataegus x media ’Paul’s Scarlet’) ja hieman kestävämpi ja vaaleampi kukkainen helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis) - katso orapihlajat. Unohtamatta erilaisia omenapuita (Malus), kirsikat ja tuomia (Prunus).

Asiaa lehti- ja havupuista
Puun istuttaminen ja puun tukeminen
Koivut muistoissa ja puutarhassa
Katso myös Puut Kasvikortistossa

Vanha ja arvokas pihapuu herättää tunteita ja muistoja. Siitä kertoo myös Usko Kempin laulu

Lapsuuden pihapuu

Lapsuudenaikainen pihapuu, vieläkö lienet siellä
syntymäpirtin nurkalla ja äitini kaivotiellä?

Lapsuudenaikainen pihapuu, koivuni ritvaoksin,
taas sua muistin maailman tiellä kostehin silmin ja poskin.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko vanhan leikit?
Nauruni herkän kuin myös itkun oksies alle peitit.

Lapsuudenaikainen pihapuu, muistatko tytön nuoren?
Muistatko kuinka syömmen kuvan leikkasin tuohikuoreen?

Lapsuudenaikainen pihapuu...

kartiotammia
kartiotammia

Vinkki: Istuta puu Vesan nimipäivänä

Lohjalta alkunsa saanutta puun päivää vietetään Vesan nimipäivänä 27.9.

Syyskuun loppu soveltuukin hyvin sekä puiden istuttamiseen ja että siirtämiseen. Päivällä halutaan muistuttaa puiden ja metsien merkityksestä ihmisten ja koko maapallon elämälle. Ne tuottavat suuren osan maailman hapesta ja pidättävät maata paikallaan estäen eroosiota. Ne lämmittävät talvella ja viilentävät kesällä varjostamalla ja haihduttamalla. Ne tarjoavat ravintoa ja suojaa erilaisille eläimille. Puu tuntuu vakaalta, vahvalta ja jopa jalolta.

Puun kasvu päättyy yleensä elokuussa, mutta pysyy puu "hereillä" senkin jälkeen. Varsinainen talvilepo alkaa vasta myöhemmin syksyllä. Lehtien kellastuminen johtuu lehtivihreän siirtymisestä puuhun, tulevan kevään pääomaksi.

purppurakoivu
purppurakoivu
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ihminen istuttaa kasvimaalle kasveja
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
202310_45587.jpg
Kaktukset viehättävät piikeistään huolimatta
Kaktussukuja löytyy jopa 150 ja niistä tuhansia lajeja sekä lajikkeita. Alun perin kaikki kaktukset ovat kotoisin Amerikasta. Kaktukset ovat monivuotisia mehikasveja. Suurimmalla osalla lehdet ovat muuntuneet piikeiksi, kukat ovat heleän värisiä ja suuria. Kaktukset voidaan jakaa kahteen ryhmään: aavikkokaktuksiin ja sademetsissä asuviin lajeihin.
200610_564.jpg
Kauden parhaat salaatti-ideat
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
202211_80080.jpg
Mitä saniaisia nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Mitä saniaisia mahtavat nämä kuvissa olevat olla?
20214_70050.jpg
Pääsikö punkki puremaan?
Punkkeja eli puutiaisia esiintyy ympäri Suomea pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten niitä on saaristoissa ja rannikolla. Punkit saattavat levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumeetta. Jos siis huomaat punkin iholla, poista se välittömästi.
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton