• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suosikkeina perunat ja sipulit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20102_20434.jpg

Talvikauden kasvikset

Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.

Aidon perunan maun maistat, kun keität tai höyrykypsennät pestyt perunat kuorineen. Kuivata kypsät perunat avonaisessa kattilassa kuumalla levyllä ja nosta höyryävä perunakeko pöytään. Perunoiden kuoriminen yhteisen pöydän ääressä opettaa rauhoittumaan ruokahetkeen ja antaa tilaa kuulumisten vaihtamiseen.

Sipulissa viehättää jo ulkonäkö. Kuultavan kuoren alta löytyy makutehostetta ruokaan kuin ruokaan. Lähes aina kokkaussessio alkaa siitä, että kuorit ja pilkot sipulit: kelta-, puna- ja valkosipulia, ainakin. Lempeässä lämmössä kypsentäen sipuli muuttuu raukeaksi ja maultaan pehmeän pyöreäksi. Sipuli ansaitsee joskus ihan pääroolin ruoassa: nyt leivotaan helppoa sipulipiirakkaa ja haudutetaan kielenvievää sipulikeittoa.

Helmikuun perunaherkuttelu painottuu uunissa kypsennettäviin perunoihin: kokonaisiin uuniperunoihin, puolikkaisiin ja lohkottuihin uuniperunoihin sekä perunakiusauksiin eri versioineen. Perunasose on kestosuosikki, jonka valmistaminen sujuu helposti ja vähällä vaivalla. Keitä perunamuusia ja kokonaisia perunoita kerta-annosta enemmän. Silloin sinulla on mistä ottaa jonain toisenakin päivänä ja voit "tuunata" muusin tai potut uuteen kuosiin.

Jäikö aterialta perunasosetta? Ethän heitä sitä menemään vaan jatkojalosta uusiksi herkuiksi.

• Levitä perunasosetta ruisleivälle ja lisää päälle savukalaa, säilykelohta tai -tonnikalaa ja tuoreita vihanneksia tai yrttejä.
• Sekoita perunasoseeseen kypsää, maustettua jauhelihaa ja sipulia. Ohenna tarvittaessa maito- tai lihaliemitilkalla. Levitä seos voideltuun uunivuokaan ja ripota pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jauhelihan sijaan voit sekoittaa perunasoseeseen kypsennettyä kalaa tai esimerkiksi savukalaa tai tonnikalaa.
• Käytä perunasose leivonnassa. Sekoita vehnä- tai täysjyväjauhoihin vähän leivinjauhetta ja sekoita jauhoseos soseeseen. Lisää tilkka öljyä ja siirrä seos nokareina leivinpaperin päälle pellille. Taputtele jauhotetuin käsin pieniksi leipäsiksi ja paista 225 - 250 -asteisessa uunissa.
• Voit lisätä perunasoseen osaksi leipä- tai sämpylätaikinaa. Tai maistuisivatko mieluummin letut tai pannukakku? Lisää siinä tapauksessa perunasosetta lettu- tai pannukakkutaikinaan.

Keitä perunoita enemmän kuin kertatarve.

• Keitetyistä, jäähdytetyistä perunoista saa monenlaisia herkkuja vaikka seuraavana päivänä. Pyttipannu on niistä ehkä tutuin. Se onkin loistava tähderuoka, koska siihen voi yhdistellä myös muita tähteeksi jääneitä aineksia, kuten kasviksia tai kypsää lihaa tai makkaraa ja pilkottua paprikaa, tomaattia ja sipulia.
• Voileivällä on aina tilaa keitetyille perunaviipaleille vaikka munalohkoilla, tillillä tai kalalla ja vihanneksilla täydennettynä.
• Keitetyt perunat ovat valmista perunasalaattiainesta! Kokeile Nizzan salaattia tai perinteisiä perunasalaatteja.
• Talonpojan munakkaaseen kuuluu keitettyä perunaa.

Uuniperunat ja savukalatäyte

4 isoa tai 8 pienehköä perunaa (esim. Rosamunda)

Täytteeseen:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 omena
200 g savukalaa
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria
sitruunamehua

Harjaa perunat puhtaiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Pistele haarukalla jokaiseen perunaan muutaman kerran, jotta perunat pysyvät koossa kypsyessään.

Kypsennä uuniperunoita 225-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Jos perunat ovat hyvin kookkaita, kypsyminen vie puolitoista tuntia.

Valmista täyte sekoittamalla tuorejuustoon hienonnettua valkosipulia, kuutioitu, pieni omena, hienonnettua tilliä, perattua lämminsavustettua kalaa sekä mustapippuria ja sitruunaa maun mukaan.

Vinkki: Voit myös pestä ja lohkoa perunat, pyöräyttää niille uunipannulla tilkan öljyä ja maustaa suolalla. Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa savukala erikseen ja yhdistä täytteen ainekset dippikastikkeeksi. Tuorejuuston sijaan voit käyttää kermaviiliä.

Uuniperunat lohkoina dippikastikkeen ja savukalan sekä talven kasvisvokin kanssa
Uuniperunat lohkoina dippikastikkeen ja savukalan sekä talven kasvisvokin kanssa

Talven kasvisvokki

2 l suikaloituja kasviksia: juureksia, kaalia, sipulia 2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl viinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
0,5 dl tuoreyrttejä: basilikaa/persiljaa/timjamia

Kuori ja suikaloi valintasi mukaan juureksia, keräkaalia ja sipulia: esim. valko- tai punakaalia, palsternakkaa tai porkkanaa, selleriä tai lanttua. Käytä vaihdellen sipuleita: kelta- tai punasipulia, purjoa ja valkosipulia.

Kuumenna öljyä tilavalla pannulla ja kuumenna kasvikset. Selleri ja lanttu vievät pidemmän ajan kuin kaali tai porkkana. Kun seos on kauttaaltaan kuumentunut, tarkista kasvisten kypsyys maistamalla. Jätä napakankypsiksi.

Mausta kasvikset ja tarkista maku.

Vinkkejä: Voit vaihtaa viinietikan ja hunajan tilalle 0,5 – 1 dl makeaa chilikastiketta. Tai kokeile lisämakuna ananasmurskaa.

Kauden leivonnainen: Helppo sipulipiirakka

1 pkt pakastettua ruis-perunataikinaa

Täytteeseen: 3 keskikokoista keltasipulia
2 salottisipulia
2,5 dl viipaloitua purjoa
3 valkosipulinkynttä
2 rkl juoksevaa margariinia
1 tl hunajaa
2 dl juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
2 munaa
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria
1-2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

Anna pakastetaikinan sulaa jääkaapissa. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm) ja taputtele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille. Voit myös kevyesti kaulita taikinan sopivan kokoiseksi ja nostaa vuokaan. Pistele pohja haarukalla. Paista piirakkapohjaa ilman täytettä viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kuori sipulit ja leikkaa kaikki sipulit puolitettuina ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla tilkka rasvaa ja kuullota sipuleita välillä sekoitellen niin, että ne kuullottuvat, muuttuvat raukeiksi, mutta eivät ruskistu. Mausta tilkalla hunajaa. Anna seoksen jäähtyä.

Levitä esipaistetulle pohjalle jäähtynyt sipuliseos. Lisää juustoraaste. Vatkaa munat, lisää joukkoon kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa puoli tuntia, kunnes pohja on kypsynyt ja täyte hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Vinkki: Voit halutessasi jättää salottisipulit pois. Tarvitset silloin neljä keskikokoista keltasipulia.

Tiedotteen teksti, ruokaohjeet ja kuvausjärjestelyt: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20238_82853.jpg
Sipulikukkien ilot – kevään ensimmäiset terveiset
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa – koristekasvit rytmittävät ja rikastuttavat puutarhaa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen: milloin ja miten?
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton