• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20216_71144.jpg

Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.

Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä, joita löytyy mm. kierrätyspaperista. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Metsän tiivispaperit valkaistaan alkuainekloorittomalla ECF-tekniikalla, joka täyttää tiukimmatkin hygieniavaatimukset.

Ruskeassa leivinpaperissa on enemmän puuperäisiä ainesosia kuin valkoisessa leivinpaperissa. Tämän vuoksi ruskeasta paperista voi siirtyä enemmän lievää hajua tai makua ruokaan. Tämä on harmitonta, mutta voi joskus olla epämiellyttävää ja tietyissä loppukäyttökohteissa myös epätoivottavaa. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.

20216_71146.jpg

Valkoista leivinpaperia suositaan ammattikäytössä

Ammattikeittiöissä ja teollisessa ruoantuotannossa on erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Siksi on tärkeää, että mahdolliset epäpuhtaudet ja poikkeamat standardeista pystytään havaitsemaan mahdollisimman pian. Ammattikäytössä suositaan valkoista leivinpaperia, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät siinä selvemmin ja nopeammin. Myös poikkeamat standardeista on helpompi havaita, koska leivonnaiset erottuvat selkeästi valkoista paperia vasten.

Valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla on samankaltaiset ympäristövaikutukset

Vaikka ruskea leivinpaperi saattaa vaikuttaa ympäristöystävällisemmältä valinnalta, molempien papereiden ympäristövaikutukset ovat hyvin samankaltaiset. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön.

Ruskean paperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että ruskeassa paperissa on jäljellä enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä lisää vastusta jalostusvaiheessa ja siten laskee tuotantonopeutta. Energiankulutus tonnia kohden on jopa 20 kWh korkeampi kuin valkaistulla paperilla.

Metsä Tissue haluaa varmistaa, että leivinpapereita on aina turvallista käyttää ruoan kanssa. Siksi he valitsevat raaka-aineet huolellisesti, testaavat valmiit tuotteet ja koko tuotantoprosessi on tarkasti valvottu ja kolmansien osapuolten sertifioima.

20216_71145.jpg

Vastaus on siis hyvinkin simppeli: valkoinen leivinpaperi on hygieeninen ja hieman ympäristöystävällisempi valinta.

Lähde: Metsä Tissue, tiedote

Kasvillisuus
keittiö
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_75447.jpg
Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa
Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.
20212_68420.jpg
Viikon sisustusidea: Miten uudistaa keittiön ilme edullisesti?
KYSYMYS:Haluaisimme uudistaa/modernisoida keittiötä edullisesti. Ovien vaihto on mahdollinen, mutta voisiko pelkkä tason tai pelkkä välitila vaihto antaa riittävästi ilmettä? Jos kyllä, niin toivomme konkreettisia ehdotuksia. Arvostamme ammattilaisen arviota.
Pihagrillin pohjatyöt
Tiiligrillin muuraus onnistuu hyvillä ohjeilla
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton