• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukukkia ostetaan yli sadalla miljoonalla eurolla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
200911_19524.jpg

Punainen on joulukukkien suosituin väri, myös kirjavat joulutähdet yleistyvät.

Talouden taantuma ei näytä vaikuttavan joulukukkien kauppaan. Joulun kukkamyynnin odotetaan yltävän noin 107 miljoonaan euroon, mikä on saman verran kuin viime vuonna. Joulukukkia ostaa 72 prosenttia kaikista talouksista. Ostavaa taloutta kohden rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 63 euroa. Luvut käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n marraskuun puolivälissä Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.

- Ihmiset näyttävät pitävän kukkia niin merkittävänä osana joulunviettoa, ettei niiden hankinnasta luovuta huonossakaan taloudellisessa tilanteessa. Kokemukset 1990-laman ajalta olivat hyvin samantapaiset, sillä silloinkin kysyntä pysyi hyvänä ja osittain jopa nousi. Voimme siis käydä melko luottavaisina kohti joulua, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Joulukukkien suurkäyttäjät löytyvät yli 60-vuotiaiden keskuudesta. He käyttävät joulukukkiin rahaa noin puolitoistakertaisesti nuoriin, alle 35-vuotiaisiin perheisiin verrattuna. Myös tulotaso lisää kukkien hankkimista. Yli 85 000 euron bruttotuloihin yltävät taloudet ostavat kukkia lähes kaksinkertaisesti keskiarvoon verrattuna. Keskimäärin lahjakukkiin käytetään 51 ja itselle hankittaviin 36 euroa kukkia ostavaa taloutta kohden.

Joulutähti pysyy ykkössuosikkina

Joulun suosikkikukkien kärki pysyy vankkana vuodesta toiseen. Suomalaisten ykkössuosikki on joulutähti, jota hankkii kaksi kolmesta taloudesta. Hyasintteja aikoo hankkia kuusi taloutta kymmenestä. Muita suosikkeja ovat valmisistutukset ja korit sekä kasveista ritarinkukat, tulppaanit ja atsaleat. Myös leikkokukkakimppujen suosio on kasvussa.

- Joulu on suomalaisen kukka-alan tärkein sesonki. Adventista vuodenvaihteeseen ulottuvan sesongin myynti on noin viidennes koko vuoden noin 500 miljoonan euron myynnistä. Siksi toivomme kaupan käyvän häiriöittä. Parasta olisi, jos ilmassa oli hiukan pakkasta ja maa peittyisi muutaman sentin lumikerrokseen. Kovat pakkaset juuri joulun alla ovat sesongin pahin uhka, arvioi toiminnanjohtaja Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Tämän joulun kukkatrendejä on neljä :

  • Luonnolliseen tyyliin tehty joulusisustus on johdonmukainen: siinä on puuta, oksia, käpyjä ja vaikkapa hedelmiä. Luonnollinen tyyli heijastaa paluuta kiireettömyyteen, materiaalin kierrätykseen, pysyviin arvoihin ja laatuun. Joulutähden luonnollisen tyylin koristeet ovat rehellisen itsevarmasti sitä, mitä ne esittävätkin olevansa. Harmoniset, luonnosta lainatut yksityiskohdat tuovat kodikkuutta ja lämpöä koko kotiin.
Floristi Roope Korhonen yhdistelee tuttuja joulukukkia uudella tavalla.
Floristi Roope Korhonen yhdistelee tuttuja joulukukkia uudella tavalla.
  • Vaihtelevasti punaista. Punainen on aina klassisesti edustanut talvisen juhlavaa ja jouluisaa aikaa. Joulutähden tai ritarinkukan alkuperäinen punainen väri sopii tähän saumattomasti. Monen muotoisista ja kokoisista joulutähdistä voi rakentaa näyttävän ryhmän pöytään tai hyllylle, tai koristeluun voi käyttää yhtäkin kasvia. Punainen väri korostuu myös nyt niin muodikkaassa valkoisessa sisustuksessa, sillä se sopii hyvin vaaleisiin puupintoihin ja talvisen lämminsävyisiin kankaisiin. Punaiset tai siniset joulukukat voi siis hyvin maskeerata valkoiseen ympäristöön sopiviksi!
  • Uudistuvat klassikot. Tänäkin jouluna on aika luottaa perinteisiin. Perinteitä voi kuitenkin katsoa uudella tapaa ja muokata mieleisikseen. Esimerkiksi jo 1960-luvulta lähtien suomalaiseen jouluun kuuluneen joulutähden voi yhdistää joulukalenterin pikku yllätyksiin tai rakentaa joulutähdistä osan adventtikynttilöiden koristetta, adventtiseppelettä.
  • Valkoinen joulu. Valkoinen väri kuvaa puhtautta, yksinkertaisuutta ja eleganssia. Valkoiset sisustuselementit ovat ehdottoman kauniita ja käyttökelpoisia, koska ne sopivat ympäristöön kuin ympäristöön. Valkoinen tuo huoneeseen tuoreutta, keveyttä ja modernin otteen. Joulun värinä valkoinen on aina sopiva, sillä se avartaa pienenkin huoneen. Vaaleasävyiset joulutähtiasetelmat sopivat hyvinkin erilaisiin sisustustyyleihin.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto, STT
Kuvat: Petri Asikainen/STT Info Kuva
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20216_71290.jpg
Roundupilla hävität myös jättiputken
Suomeen on vuosien varrella tuotu monia ulkomaisia lajeja puutarhojemme koristekasveiksi. Jättiputki kuuluu näihin tulokkaisiin, jotka syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä, ja ovat täten uhka luontomme monimuotoisuudelle. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.
202210_79880.jpg
Nurmikon rikkakasvi? Asiantuntija vastaa
Meillä tehtiin hyvin myöhään syksyllä nurmikko, juuri ennen ensimmäistä pakkasta. Kyseessä peltomultamaa. Piha tehtiin käsivoimin ja yritin kitkeä ja kaivaa rikkaruohot parhaani mukaan pois. Nyt kuitenkin rikkaruohot tulevat esille joistakin kohdista todella rajusti. Nurmikkoa ei paljon vielä näy, paikka paikoin jostakin. Mikä tähän nyt avuksi? Onko mitään tehtävissä? Liitteenä kuva, jossa kyseinen rikkaruoho, jota on tullut esiin eniten. Toinen kuva on yleisilme, miten lähtenyt kasvamaan.
20236_82258.jpg
Anopin ikkunalla: Soilikki
Soilikki on kauniisti kukkiva huonekasvi, jota on Suomessa kasvatettu jo 1930-luvulta asti. Sen suosio kuitenkin vaihtelee, kuten monen muunkin ruukkukasvin. Vain aniharvat muut kukat kuitenkaan palkitsevat hoitajansa huolenpidon yhtä muhkealla kukinnolla kuin soilikki, kun oikea kastelurytmi ja kasvupaikka on löytynyt.
20201_62243.jpg
Kevät keikkuen tulevi, lumipenkat pehmitellen… jo tammikuussa?
Yleensä aurinko paistaa kirkkaasti taivaalta ja valkoinen hanki sokaisee hohtavan valkoisena. Kirpakka pakkanen nipistelee nenänpäätä. On tammikuu, vuoden kylmimmät ajankohdat ovat nyt täällä – vai ovatko?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton