Joulurauhan julistus
Turun joulurauhan julistuksessa tulee käyttää maskia
Joulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.
Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.
Turun perinteisessä joulurauhan julistuksessa tulee käyttää koronatilanteen takia maskia. Joulurauhan julistus ollaan järjestämässä jouluaattona normaalilla tavalla. Viime vuonna perinteinen julistus julistettiin ilman yleisöä. Turun kaupunki varautuu tänäkin vuonna myös muihin vaihtoehtoihin, jos koronatilanne heikkenee entisestään.
Tilannetta seurataan tarkasti
Turku seuraa tarkasti koronatilanteen kehittymistä Varsinais-Suomessa tulevien viikkojen aikana ja noudattaa kaikkia terveysviranomaisten määräyksiä toimissaan.
Lopullisen päätöksen yleisön läsnäolosta joulurauhan julistustilaisuudessa tekee pormestari Minna Arve. Tilaisuuden järjestelyistä tiedotetaan heti, kun niiden toteuttamistapa tarkentuu.
Jos joulurauhan julistus voidaan viedä läpi normaalisti yleisön läsnä ollessa, tilaisuudessa on vahva maskisuositus. Jokaisen paikan päälle saapuvan oletetaan käyttävän kasvomaskia Vanhalle Suurtorille saavuttaessa, koko tilaisuuden ajan ja sieltä poistuttaessa.
Tilaisuuden luonteen huomioon ottaen koronapassin tarkastaminen on käytännön syistä mahdotonta.
"Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asiainhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa."
Joulurauhan historiaa
Keskiajalla joulurauha julistettiin useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Julistukseen liittyi määräyksiä juhlapyhien vietosta. Muun muassa lattioille kiellettiin levittämästä olkia tulipalovaaran vuoksi. Julistuksen jälkeen kaupankäynti ja muu arkinen työ loppuivat. Joulun ajan rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Rajoituksia yhteiskuntarauhan säilymiseksi tarvittiin, koska vapaapäivinä oli tilaisuuksia kepposiin ja kaikenlaiseen pahantekoon.
Vanhojen pohjoismaisten lähteiden mukaan joulurauha alkoi aatosta ja jatkui Nuutin päivään kestäen 20 vuorokautta. On myös merkintöjä joulurauhan päättymisestä loppiaiseen. Joulurauha on yksi pisimpään säilyneistä muistoista keskiaikaisista rauhanjulistuksista Suomessa. Joulurauhan lisäksi pohjoismaissa oli säännöksiä muun muassa kirkkorauhasta, käräjärauhasta ja naisrauhasta.
Joulurauhan julistamisesta on Turussa luovuttu vain vaaran edessä. Tällaisia hetkiä olivat Ison vihan aika 1700-luvulla, Suomen sota 1809, vuosi 1917 sekä talvisodan alku 1939, jolloin jouluaattona oli etulinjassa pakko käydä vastahyökkäykseen.
Joulun jälkeisissä uutisissa on usein kerrottu tulitauoista sotaa käyvissä maissa. Sodankäynnin keskeyttäminen jouluaattona on ollut kristillisissä maissa kirjoittamaton laki, jota on pyritty noudattamaan.
Nykyisen joulurauhan julistuksen sanamuodon väitetään pohjautuvan kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Vanhin säilynyt julistusteksti on vuodelta 1834. Ennen julistusta laulettava Martti Lutherin virsi Jumala ompi linnamme tuli tavaksi vuonna 1903 sortokauden ollessa pahimmillaan. Vuodesta 1994 suomalaiseen joulurauhaperinteeseen on liittynyt eri kirkkokuntien piispojen ekumeeninen rauhanvetoomus Turun tuomiokirkossa.
Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.
Lähde: www.evl.fi (evankelisluterilainen kirkko)