• Etusivu
  • Kasvillisuus

Arjen pelastaja peruna – vinkit, reseptit ja tietoa kotimaisuudesta

Peruna on kestävä, kotimainen ja arkea helpottava valinta

Tiina Painokallio
Päivitetty 16.05.2025
potato-983788_1920

(Kuva: Pixabay)

Peruna on paitsi monipuolinen ja ravitseva, myös yllättävän helppo arkiruoka. Kun opit pari niksiä, saat nopeasti kypsennettyä perunoita useammalle päivälle ja hyödynnettyä ne luovasti salaatteihin, uuniruokiin tai vaikka voileivän päälle.

Perunaa pikaisesti

Yhä useampi suomalaiskotitalous koostuu yhdestä tai kahdesta henkilöstä, jolloin pienen perunaerän keittäminen voi tuntua vaivalloiselta. Yksinkertainen ratkaisu löytyy mikroaaltouunista: pistele pesty peruna haarukalla ja kypsennä muutama minuutti. Nopean aterian saat lisäämällä kylkeen esimerkiksi kermaviilikastiketta, jonka voit maustaa palvikinkulla tai savukalalla.

Koululaisten välipalaksi sopivat mainiosti edelliseltä aterialta jääneet keitetyt perunat. Ne saa helposti houkuttelevaksi naposteltavaksi, kun pilkkoo ne cocktailtikkuihin yhdessä kirsikkatomaattien, kurkun ja paprikan kanssa. Ruisleivänpala toimii herkullisena lisänä. Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta löytyy myös tuttu ja suosittu lohkoperunaresepti dippikastikkeineen – helppo ja herkullinen ohje, jonka nuoretkin osaavat valmistaa itsenäisesti.

Suomen peruna-aitat

Ruokaperuna tulee kauppoihin pääosin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Hämeestä ja Pirkanmaalta. Perunalajikkeet ovat yhteiseurooppalaisia. Kasvuympäristön ansiosta kotimaisessa perunassa jäämäriskit ja nitraattipitoisuus ovat olemattoman niukat.

Vaikka perunan kulutus on laskenut huippuvuosista, se säilyttää paikkansa suomalaisten ruokapöydissä. Vuonna 2024 perunaa viljeltiin Suomessa noin 19 000 hehtaarin alalla, josta ruokaperunan osuus oli noin 13 000 hehtaaria. Suosituimpia lajikkeita ovat Annabelle, Melody, Solist ja Afra. Peruna on ympäristöystävällinen valinta, sillä sen viljelyssä vedenkulutus on merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi riisin tuotannossa.

Perunafaktaa

  • * Vuonna 2005 suomalainen söi perunaa 62 kiloa. Kulutusluku on pysytellyt suunnilleen samassa viimeiset 20 vuotta. Tämä kulutus on ollut hitaassa laskussa, mutta on pysynyt suhteellisen vakaana. Tieto on edelleen olennaisesti paikkansapitävä, mutta ajankohtaisten lukujen mukaan kulutus on ollut 50–55 kg välillä viime vuosina (Lähde: Luke – Luonnonvarakeskus). Suuri osa perunasta syödään ammattikeittiöiden valmistamana.
  • Edellä mainitun tuoreen perunan lisäksi perunaa hankitaan kotitalouksiin perunajalosteina, muun muassa ranskanperunoina, lohkoperunoina, perunasoserakeina, pakastesuikaleina sekä kuivattuina perunasoseaineksina ja sipseinä.
  • Perunan osuus vihannesostoista on kiloissa laskettuna 40 prosenttia. Euroissa perunan osuus kotitalouksien vihannesostoista on 16 prosenttia. Luvuista voi päätellä, että peruna on erittäin edullista kautta koko vuoden.
  • Alle 7-vuotiaiden lasten perheissä perunoiden ostot ovat vähentyneet, muissa talouksissa kasvaneet. Kaikkein vähäisintä perunan kulutus on alle 35-vuotiaiden lapsettomissa talouksissa. Pääkaupunkiseudulla perunoiden osuus vihannesostoista on selkeästi pienempi kuin muualla Suomessa.
  • Suomessa saadaan ammattimaisesti viljeltyä perunasatoa noin 750 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä noin kolmannes menee tärkkelysteollisuuden raaka-aineeksi. Loppu päätyy kuluttajan lautaselle yhä useammin ammattikeittiön kautta. Kaupoissa myytävän perunan laatu on kymmenen viime vuoden aikana huomattavasti parantunut.

Perunan värikoodit

Vihreän väritunnisteen perunat ovat kiinteitä. Ne sopivat kaikkeen, mihin tarvitset kypsänä hyvin koossa pysyviä, kiinteitä perunoita kuten keittoihin, keitetyiksi perunoiksi, laatikoihin ja salaatteihin.

Keltainen väritunniste kertoo, että perunat sopivat kaikkiin ruokiin ja keitetyiksi perunoiksi.

Punainen värikoodi kuuluu jauhoisille, helposti soseutuville perunoille, jotka sopivat perunasoseeseen, uuniperunoiksi ja leivontaan.

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
kulutus
kesä
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Maittavat sieniruuat
Sienistä hyvinvointia – viljellyt vaihtoehdot lautaselle
Sienet ovat yhä melko harvinainen osa suomalaista ruokavaliota, vaikka niitä on saatavilla sekä luonnosta että viljeltyinä. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai osaamista sienestää, ja toisinaan myös sääolot, kuten viime kesänä, heikentävät luonnonsienten saatavuutta. Viljeltyjä sieniä sen sijaan on helposti saatavilla kaupoista ympäri vuoden.
Oman sadon herneet ovat maukkaimpia
Herneen viljely ja hoito – vinkit maukkaaseen satoon
Herneet ovat monipuolinen ja maukas kasvis, jota viljellään sekä pelloilla että kotipuutarhoissa. Sokeriherneestä silpoydinherneeseen lajikkeita on runsaasti, ja herneen kasvatus onnistuu parhaiten aurinkoisessa ja ravinteikkaassa maassa. Tässä oppaassa tutustut herneiden eri lajikkeisiin, kasvatusohjeisiin, sadonkorjuuseen sekä herneiden monipuoliseen käyttöön ruoassa.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
20226_78841.jpg
Heinäkuun aikana kukkaloistossaan ovat nukkeruusu ja ritarinkannukset
Nukkeruusu ja ritarinkannukset kukkivat keskikesällä ja suosivat aurinkoista kasvupaikkaa. Pienimpiin ruusupensaisiin lukeutuva nukkeruusu sopii yhtä hyvin puistoihin kuin kotipihoille. Se on matala, terve ja helppohoitoinen. Yksinkertaiset vaaleanpunaiset kukat kestävät paahdetta ja sadetta.
20214_69909.jpg
Lapsiystävällisen pihan suunnittelu
Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton