• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20084_10478.jpg

Puoli kiloa kasviksia on näppituntumalla kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna.

Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.

– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.

Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.

Kotimaiset Kasvikset ry

on ponnistellut jo parinkymmenen vuoden ajan kasvisten kulutuksen lisäämiseksi. Kaupan hedelmä- ja vihannesosastot on nähty merkittävänä yhteistyökumppanina, jonka kanssa on lisätty kasvistuntemusta, kehitetty laatua ja opastettu kasvisten monipuoliseen käyttöön. Kasvikset ovat sekä kaupalle että kuluttajalle mitä kiitollisin ja kiinnostavin elintarvikeryhmä, koska kasviksiin sisältyy niin paljon hyviä ominaisuuksia.

– Toivottavasti kasvisten sisällyttäminen Sydänmerkin piiriin innostaa ihmisiä täyttämään kaupan hevi-osastolla entistä suuremman osan ostoskärrystä värikkäillä kasviksilla. Ravitsemussuositusten mukainen lautasmallihan edellyttää, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla. Samalla tyylillä olisi siis suositeltavaa täyttää puolet ostoskärrystä tai -korista erilaisilla kasviksilla. Juuri kasviksista saadaan sekä silmänruokaa, upeita värejä että herkullisia makuja, Päivi Jämsèn sanoo.

20084_10480.jpg

Hedelmä- ja vihannesosaston Sydänmerkki kattaa tuoreet ja tuoreenomaiset kasvikset: vihannekset, juurekset, hedelmät, sienet ja marjat sekä perunat. Hedelmä- ja vihannesosastot merkitään pysyvästi "Luonnon omat sydänmerkkituotteet" -kylteillä. Merkin ulkopuolelle jäävät vain kookospähkinä, etikkasäilykkeet, oliivit, kuivatut hedelmät, kuivatut marjat sekä siemenet, pähkinät ja mantelit.

Sydänmerkki on pakkausmerkintä, joka kertoo että merkitty elintarvike on tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän suhteen parempi valinta. Merkin on tähän asti voinut löytää lähinnä pakatuista tuotteista. Niinpä irtomyynnissä olleet kasvikset eivät ole sisältyneet merkin piiriin. Sydänmerkkiä voi käyttää luonnollisesti myös pakatuissa kasviksissa. Moni viljelijä onkin jo hakenut merkinkäyttöoikeuden pakkauksiinsa.

Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry
20084_10479.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pihapolku on valaistu pienillä aurinkokennovaloilla
Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
Joulukuusen valitseminen on joskus vaikeaa
Joulukuusen valinta
(Kerrottakoon aluksi, että tämä artikkeli pohjautuu suorasukaisen, ja tuntemattomaksi jääneen, herrasmiehen pakinointiin. Joten jos tuntuu, että olet tiukkapipoisella tuulella, niin jätäthän tämän artikkelin lukematta tällä kertaa.) Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia. Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä. Vaikka tämä artikkeli onkin kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa, niin suosittelemme kuitenkin jättämään heikkolaatuisemmat ideat toteuttamatta.
20227_69229.jpg
Näsiä – kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle.
20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."
20226_78650.jpg
Mansikan taudit ja tuholaiset
Jo mansikan taimivaiheessa esiintyvät tuholaiset ja taudit vaikuttavat kasvin kasvuun ja kehitykseen. Taudit ja tuholaiset pääsevät leviämään taimien mukana ja ympristöstä. Alla on esitelty muutama mansikoita kiusaava tauti ja tuholainen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton