• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.07.2022
20227_72688.jpg

(Kuva: Pixabay)

Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää – ja muokattuun maahan myös syksyllä.

  • Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen tai puolivarjoisa, lämmin paikka.
  • Menestyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa.
  • Kylvä siemeniä toukokuusta lähtien maan lämmettyä. Kukinnasta saat nauttia pitkin kesää, kun kylvät siemeniä kasvukaudella muutaman kerran.
  • Yksivuotinen kehäkukka voi talvehtia suojaisessa paikassa ja syksyllä kylvetyt siemenet itävät varhain keväällä.
  • Kastele kuivina kausina ja poista kuihtuneet kukat.
  • Ota talteen loppukesän siemenet, kylvä ne heti kasvupaikalleen tai säilytä huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai purkissa.

Tiesitkö, että tarhakehäkukka sopii myös ruuaksi, rohdoksi ja ihonhoitoon.

Muutama sana kehäkukan käytöstä:

Kehäkukka on siis koristeellinen niin puutarhassa kuin maljakossakin. Sitä voi kasvattaa myös kasvimaalla, sillä se toimii eräänlaisena houkutinkasvina ja suojelee näin hyötykasveja tuholaisilta. Kehäkukka vetää puoleensa esimerkiksi rapsikuoriaisia ja suojelee näin kukkakaaleja. Se myös häätää maaperästä ankeroisia.

Ruuanlaitossa kehäkukaa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Pienessä määrin ne soveltuvat hyvin teenä juotavaksi ja mukaan salaatteihin, riisi-, kala-, munaruokiin sekä keittoihin. Kehäkukan terälehtiä voit ripotella vaikka aamupuuron päälle tai käyttää sahramin asemesta leivonnaisiin tuomaan väriä. Parhaiten kehäkukka antaa ruokiin väriä, kun sitä on vähän aikaa kypsytetty voissa tai öljyssä.

Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)
Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)

Rohdoskasvina kehäkukkaa voi käyttää esimerkiksi ulkoisesti kääreenä nopeuttamaan haavojen paranemista, sekä uutteina ja öljyvalmisteina erilaisiin rohtumiin, kutinaan, haavaumiin, sierettymiin ja tulehduksiin. Kehäkukka tehoaa myös viruksiin ja loisiin. Sisäisesti nautittuna kehäkukkaa käytetään esimerkiksi vatsahaavaan, suoliston tulehduksiin sekä korkean verenpaineen hoitamiseen. Kehäkukka kiihdyttää sisäisesti nautittuna myös estrogeenin tuotantoa. Tämän vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

Kosmetiikassa kehäkukkaa käytetään ihoa puhdistavan ja rauhoittavan sekä epäpuhtauksia poistavan vaikutuksensa ansiosta osana monenlaisia kasvovesiä, rasvoja, puhdistusmaitoja jne. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa myös kullanhohdetta vaaleille hiuksille.

Kehäkukasta voi myös ennustaa! Ilmanpaineen laskiessa kehäkukan mykeröt eivät avaudu kunnolla, eli sadetta on luvassa, jos kehäkukkien kukinnot jäävät kiinni.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Perunat ovat nostettavissa perunamaalla
Varhaisperunakausi käynnistyi aikaisin – tulossa erityisen maukas sato
Suomalainen varhaisperuna on kesän rakastettu herkku, jonka makean mieto maku ja ohut kuori tekevät siitä ainutlaatuisen. Tänä keväänä sato näyttää erityisen lupaavalta: istutukset aloitettiin ennätysaikaisin ja viileä kasvukausi tukee laadun kehittymistä. MTK:n mukaan tulossa on erinomaisen makuinen ja rakenteeltaan napakka peruna, joka ilahduttaa suomalaisia ruokapöydissä jo kesäkuun alusta alkaen.
Sienet korissa
Sienestäjän käsikirja – tunnista, käsittele ja nauti luonnon antimista
Sienestys tarjoaa mahdollisuuden yhdistää luonnossa liikkuminen, terveellinen ravinto ja kulinaristiset elämykset. Sienten tunnistaminen ja käsittely vaatii kuitenkin tarkkuutta. Tässä artikkelissa opit tuntemaan turvalliset ruokasienet, löydät vinkkejä niiden säilöntään ja tutustut viljeltyihin vaihtoehtoihin.
Kaupallinen Korona-mansikkalajike
Tulevaisuuden mansikkalajikkeet haussa – tutkimus keskittyy parempaan makuun ja kestävyyteen
Turun yliopiston uudessa tutkimuksessa analysoitiin mansikkaristeytysten kemiallista rakennetta ja aistinvaraisia ominaisuuksia. Tavoitteena on palauttaa puutarhamansikkaan parempaa kestävyyttä ja houkuttelevia makuelämyksiä.
202112_73970.jpg
Lähes puolet suoma­laisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai raken­telee säännöllisesti
Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vaan kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi.
20215_70501.jpg
Omenalajikkeet eri vuodenajoille ja kasvuvyöhykkeille
Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton