• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.07.2022
20227_72688.jpg

(Kuva: Pixabay)

Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää – ja muokattuun maahan myös syksyllä.

  • Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen tai puolivarjoisa, lämmin paikka.
  • Menestyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa.
  • Kylvä siemeniä toukokuusta lähtien maan lämmettyä. Kukinnasta saat nauttia pitkin kesää, kun kylvät siemeniä kasvukaudella muutaman kerran.
  • Yksivuotinen kehäkukka voi talvehtia suojaisessa paikassa ja syksyllä kylvetyt siemenet itävät varhain keväällä.
  • Kastele kuivina kausina ja poista kuihtuneet kukat.
  • Ota talteen loppukesän siemenet, kylvä ne heti kasvupaikalleen tai säilytä huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai purkissa.

Tiesitkö, että tarhakehäkukka sopii myös ruuaksi, rohdoksi ja ihonhoitoon.

Muutama sana kehäkukan käytöstä:

Kehäkukka on siis koristeellinen niin puutarhassa kuin maljakossakin. Sitä voi kasvattaa myös kasvimaalla, sillä se toimii eräänlaisena houkutinkasvina ja suojelee näin hyötykasveja tuholaisilta. Kehäkukka vetää puoleensa esimerkiksi rapsikuoriaisia ja suojelee näin kukkakaaleja. Se myös häätää maaperästä ankeroisia.

Ruuanlaitossa kehäkukaa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Pienessä määrin ne soveltuvat hyvin teenä juotavaksi ja mukaan salaatteihin, riisi-, kala-, munaruokiin sekä keittoihin. Kehäkukan terälehtiä voit ripotella vaikka aamupuuron päälle tai käyttää sahramin asemesta leivonnaisiin tuomaan väriä. Parhaiten kehäkukka antaa ruokiin väriä, kun sitä on vähän aikaa kypsytetty voissa tai öljyssä.

Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)
Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)

Rohdoskasvina kehäkukkaa voi käyttää esimerkiksi ulkoisesti kääreenä nopeuttamaan haavojen paranemista, sekä uutteina ja öljyvalmisteina erilaisiin rohtumiin, kutinaan, haavaumiin, sierettymiin ja tulehduksiin. Kehäkukka tehoaa myös viruksiin ja loisiin. Sisäisesti nautittuna kehäkukkaa käytetään esimerkiksi vatsahaavaan, suoliston tulehduksiin sekä korkean verenpaineen hoitamiseen. Kehäkukka kiihdyttää sisäisesti nautittuna myös estrogeenin tuotantoa. Tämän vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

Kosmetiikassa kehäkukkaa käytetään ihoa puhdistavan ja rauhoittavan sekä epäpuhtauksia poistavan vaikutuksensa ansiosta osana monenlaisia kasvovesiä, rasvoja, puhdistusmaitoja jne. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa myös kullanhohdetta vaaleille hiuksille.

Kehäkukasta voi myös ennustaa! Ilmanpaineen laskiessa kehäkukan mykeröt eivät avaudu kunnolla, eli sadetta on luvassa, jos kehäkukkien kukinnot jäävät kiinni.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79983.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta? Asiantuntija vastaa
Tehoaako spurtzin luonnonmukainen tuholaistorjunta-aine pihlajanmarjakoihin?
20234_70953.jpg
Saanko kaataa puut pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
20232_59184.jpg
Syyslannoituksen aika on nyt!
Nyt on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus, joka sisältää fosforia, kaliumia ja hivenravinteita. Kalium vahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoituksessa ei kannata antaa kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton