• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.07.2022
20227_72688.jpg

(Kuva: Pixabay)

Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää – ja muokattuun maahan myös syksyllä.

  • Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen tai puolivarjoisa, lämmin paikka.
  • Menestyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa.
  • Kylvä siemeniä toukokuusta lähtien maan lämmettyä. Kukinnasta saat nauttia pitkin kesää, kun kylvät siemeniä kasvukaudella muutaman kerran.
  • Yksivuotinen kehäkukka voi talvehtia suojaisessa paikassa ja syksyllä kylvetyt siemenet itävät varhain keväällä.
  • Kastele kuivina kausina ja poista kuihtuneet kukat.
  • Ota talteen loppukesän siemenet, kylvä ne heti kasvupaikalleen tai säilytä huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai purkissa.

Tiesitkö, että tarhakehäkukka sopii myös ruuaksi, rohdoksi ja ihonhoitoon.

Muutama sana kehäkukan käytöstä:

Kehäkukka on siis koristeellinen niin puutarhassa kuin maljakossakin. Sitä voi kasvattaa myös kasvimaalla, sillä se toimii eräänlaisena houkutinkasvina ja suojelee näin hyötykasveja tuholaisilta. Kehäkukka vetää puoleensa esimerkiksi rapsikuoriaisia ja suojelee näin kukkakaaleja. Se myös häätää maaperästä ankeroisia.

Ruuanlaitossa kehäkukaa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Pienessä määrin ne soveltuvat hyvin teenä juotavaksi ja mukaan salaatteihin, riisi-, kala-, munaruokiin sekä keittoihin. Kehäkukan terälehtiä voit ripotella vaikka aamupuuron päälle tai käyttää sahramin asemesta leivonnaisiin tuomaan väriä. Parhaiten kehäkukka antaa ruokiin väriä, kun sitä on vähän aikaa kypsytetty voissa tai öljyssä.

Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)
Tarhakehäkukkaa (Calendula Officinalis) voi käyttää salvassa, öljyssä ja saippuassa (Kuva: Shutterstock)

Rohdoskasvina kehäkukkaa voi käyttää esimerkiksi ulkoisesti kääreenä nopeuttamaan haavojen paranemista, sekä uutteina ja öljyvalmisteina erilaisiin rohtumiin, kutinaan, haavaumiin, sierettymiin ja tulehduksiin. Kehäkukka tehoaa myös viruksiin ja loisiin. Sisäisesti nautittuna kehäkukkaa käytetään esimerkiksi vatsahaavaan, suoliston tulehduksiin sekä korkean verenpaineen hoitamiseen. Kehäkukka kiihdyttää sisäisesti nautittuna myös estrogeenin tuotantoa. Tämän vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

Kosmetiikassa kehäkukkaa käytetään ihoa puhdistavan ja rauhoittavan sekä epäpuhtauksia poistavan vaikutuksensa ansiosta osana monenlaisia kasvovesiä, rasvoja, puhdistusmaitoja jne. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa myös kullanhohdetta vaaleille hiuksille.

Kehäkukasta voi myös ennustaa! Ilmanpaineen laskiessa kehäkukan mykeröt eivät avaudu kunnolla, eli sadetta on luvassa, jos kehäkukkien kukinnot jäävät kiinni.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20206_65163.jpg
Päivitä juhannustaikasi!
Wanha kansa on perinteisesti käyttänyt juhannusyön tunnit naimaonnen lisäämiseen erinäisten taikojen avulla. Harvan kerrostalon pihalta löytää nykyään kaivoa, saati että jokaisen omakotitaloalueen liepeiltä löytyisi yhdeksen yrtin peltoa. On siis korkea aika tuoda taiat teknologiaa vastaavalle tasolle.
20213_13513.jpg
Täydellisen salaatin metsästys
Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
Monet huonekasvit allergisoivat.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
Pensashanhikki
Pensashanhikki kukkii pakkasten tuloon saakka
Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa, syn. Potentilla fruticosa, syn. Dasiphora floribunda) on puuvartinen, pensasmainen ruusukasvi. Pensashanhikit ovat tiheitä ja melko matalia koristepensaita, jotka kukkivat syksyllä runsaasti ja pitkään - aivan pakkasten tuloon saakka!
20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton