• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kelloköynnös (Cobaea scandens) voitti kasvikortisto-kisan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.05.2014
20093_15683.jpg

Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.

Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuus

  • kirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvista
  • ehdottaa kortille uusia kasvikuvia
  • ehdottaa kokonaan uutta kasvikorttia

Jäseneksi liittyminen on ilmaista.

Siirry

kasvikortistoon

Paras kasvikortti -äänestys 11.-18.3.09

Kelloköynnös (Cobaea scandens)
Kelloköynnös (Cobaea scandens)

Äänestyksen voitti selkeästi kelloköynnös (Cobaea scandens), joka onkin aivan ihastuttava köynnöskasvi. Perusteluita olivat mm.

  • "Kelloköynnös on todella kaunis suurine kukkineen ja sen kasvuvauhti on ällistyttävä, kun se pääsee vauhtiin. Se kukkii myöhään syksyyn ja lehdet saavat kauniin ruskan värit. Kasvista pitää sitäkin enemmän, jos sen on kasvattanut itse siemenestä asti."
  • "Todella upea köynnöskasvi, yksivuotinen, vaativa jotta saadaan siemeniä seuraavalle kasvukaudelle."

300-600 euron arvoisen pääpalkinnon (neljä vapaavalintaista EULI-valaisinta

Bijou

- tai

Gala Nova

-mallistosta) voitti

Merja Korpinen

Ulvilasta ja lohdutuspalkinnon (100 euron lahjakortti Suomen Puutarhakauppiaat ry:n jäsenliikkeeseen) saa

Anja Salmi

Voikkaalta.

Lämpimät onnittelut onnettaren suosikeille, ja suuret kiitokset kaikille osallistuneille.

Poimintoja äänestyskommenteista

Useissa kommenteissa kiiteltiin kuvien määrää ja laatua. Tämän kiitoksen haluamme vielä välittää lukuisille kuviansa kortistoon lahjoittaneille jäsenillemme!

Tässä muutamia hauskoja ja puutarhurin asennetta hienosti kuvaavia kommentteja:

  • Epäonnistuin liljani kanssa viime vuonna. Nyt uudella taistelumielllä sipulin istutukseen.
  • Ihana, kesäinen mielikuva verkkokalvoilla...
  • Haluan ensi kesänä tämän seinustalleni ja kortista löysin tarvittavat tiedot: sopiiko se meidän pihalle ja hoito-ohjeet. Siellä oli myös hyviä kuvia.
  • Rakas viholliseni.
  • Kyseinen kasvi on ollut pihassani (III-vyöhyke) kohta neljä kesää maanpeittona ja aina osaa yllättää voimakkaan värisillä kukillaan. Ohi ei voi kävellä huokaisematta...ikioma aurinko!
  • Helppohoitoinen, monikäyttöinen, upeita värejä, helppo lisätä, ryhdikäs näyttävä perhoskasvi, talventörröttäjä. Ehdottomasti parhaita perennoja läpäisevään hikevään aurinkoiseen paikkaan.
  • Hyvin asiantuntevasti ja kaikin puolin tyhjentävästi kerrottu vihannespaprikasta ja sen kasvattamisesta kotipuutarhassa.
  • Perintönä mummulasta saatu, kestävä ystävä kukkamaalla.
  • Kaunis pieni havu, jonka saa juhlapukuun helposti joulun aikoihin.
  • Tämä taisi olla ensimmäinen kortti, jonka etsin ja löytötie puutarha.nettiin.
  • Minun rahapuu on vielä elossa tämän takia :)
  • Helppo kasvattaa, värit vaikuttavat positiivisesti mielialaan, voi kerätä siemeniä seuraavaa vuotta varten.
  • Pikkutalvio on kasvi, jota olen suunnitellut kokeiltavaksi puutarhassani. Kortissa oli riittävästi tietoa ja hyvät kuvat.

Kommenttien käytetyimmät sanat olivat :

ihana, kaunis ja lempikasvi

.

Siirry kasvikortistoon

Kasvillisuus
äänestys
kasvikortisto
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
Kaksi erikokoista jätesäiliötä pihalla.
Tee se itse - Jäteaitaus
Myönnä pois, pihalla seisova jäteastia ei hivele silmää. Tuiki tarpeellinen säiliö olisi hyvä saada piilotettua katseilta, mutta samalla sen tulisi olla helposti tavoitettavissa.Tekemällä jäteastian ympärille siistin aitauksen saat sen naamioitua huomaamattomaksi, vaikka se olisikin selvästi esillä.Vinkki: hyödynnä nurkissasi jo olemassa oleva materiaali. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
savustettu kala puutarjottimella ympärillä valkosipulia ja yrttejä
Savustusuunin avulla ihanat savukalat omasta takaa
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu.Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
20236_82298.jpg
Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa? Asiantuntija vastaa
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton