• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kelloköynnös (Cobaea scandens) voitti kasvikortisto-kisan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.05.2014
20093_15683.jpg

Puutarha.netin Kasvikortisto sisältää tiedot 1111 Suomessa menestyvästä kasvista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen ja tieteellisen nimen sekä kuvien lisäksi runsaasti tietoa kasvista.

Puutarha.netin jäsenillä on mahdollisuus

  • kirjoittaa kortille omia kokemuksia ja näkemyksiä kasvista
  • ehdottaa kortille uusia kasvikuvia
  • ehdottaa kokonaan uutta kasvikorttia

Jäseneksi liittyminen on ilmaista.

Siirry

kasvikortistoon

Paras kasvikortti -äänestys 11.-18.3.09

Kelloköynnös (Cobaea scandens)
Kelloköynnös (Cobaea scandens)

Äänestyksen voitti selkeästi kelloköynnös (Cobaea scandens), joka onkin aivan ihastuttava köynnöskasvi. Perusteluita olivat mm.

  • "Kelloköynnös on todella kaunis suurine kukkineen ja sen kasvuvauhti on ällistyttävä, kun se pääsee vauhtiin. Se kukkii myöhään syksyyn ja lehdet saavat kauniin ruskan värit. Kasvista pitää sitäkin enemmän, jos sen on kasvattanut itse siemenestä asti."
  • "Todella upea köynnöskasvi, yksivuotinen, vaativa jotta saadaan siemeniä seuraavalle kasvukaudelle."

300-600 euron arvoisen pääpalkinnon (neljä vapaavalintaista EULI-valaisinta

Bijou

- tai

Gala Nova

-mallistosta) voitti

Merja Korpinen

Ulvilasta ja lohdutuspalkinnon (100 euron lahjakortti Suomen Puutarhakauppiaat ry:n jäsenliikkeeseen) saa

Anja Salmi

Voikkaalta.

Lämpimät onnittelut onnettaren suosikeille, ja suuret kiitokset kaikille osallistuneille.

Poimintoja äänestyskommenteista

Useissa kommenteissa kiiteltiin kuvien määrää ja laatua. Tämän kiitoksen haluamme vielä välittää lukuisille kuviansa kortistoon lahjoittaneille jäsenillemme!

Tässä muutamia hauskoja ja puutarhurin asennetta hienosti kuvaavia kommentteja:

  • Epäonnistuin liljani kanssa viime vuonna. Nyt uudella taistelumielllä sipulin istutukseen.
  • Ihana, kesäinen mielikuva verkkokalvoilla...
  • Haluan ensi kesänä tämän seinustalleni ja kortista löysin tarvittavat tiedot: sopiiko se meidän pihalle ja hoito-ohjeet. Siellä oli myös hyviä kuvia.
  • Rakas viholliseni.
  • Kyseinen kasvi on ollut pihassani (III-vyöhyke) kohta neljä kesää maanpeittona ja aina osaa yllättää voimakkaan värisillä kukillaan. Ohi ei voi kävellä huokaisematta...ikioma aurinko!
  • Helppohoitoinen, monikäyttöinen, upeita värejä, helppo lisätä, ryhdikäs näyttävä perhoskasvi, talventörröttäjä. Ehdottomasti parhaita perennoja läpäisevään hikevään aurinkoiseen paikkaan.
  • Hyvin asiantuntevasti ja kaikin puolin tyhjentävästi kerrottu vihannespaprikasta ja sen kasvattamisesta kotipuutarhassa.
  • Perintönä mummulasta saatu, kestävä ystävä kukkamaalla.
  • Kaunis pieni havu, jonka saa juhlapukuun helposti joulun aikoihin.
  • Tämä taisi olla ensimmäinen kortti, jonka etsin ja löytötie puutarha.nettiin.
  • Minun rahapuu on vielä elossa tämän takia :)
  • Helppo kasvattaa, värit vaikuttavat positiivisesti mielialaan, voi kerätä siemeniä seuraavaa vuotta varten.
  • Pikkutalvio on kasvi, jota olen suunnitellut kokeiltavaksi puutarhassani. Kortissa oli riittävästi tietoa ja hyvät kuvat.

Kommenttien käytetyimmät sanat olivat :

ihana, kaunis ja lempikasvi

.

Siirry kasvikortistoon

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
Puutarhan syysyoimia.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_82778.jpg
Oikea kasvualusta orkideallesi
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.
Köynnösruusu
Menestyykö köynnösruusu mökillä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?
20066_196.jpg
Kurpitsa
(Cucurbita)Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria, joko pitkulaisia tai pallomaisia, kovakuorisia hedelmiä. Suurimmillaan ne voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi!Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi. Sitä käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Kurpitsaa voidaan toki myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsaa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy esimerkiksi keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 - +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton