• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kerivät kaalit Vuoden vihannes 2010

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20102_20207.jpg

Kerivät kaalit – kerä-, puna-, suippo- ja kurttukaali - on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2010. Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo ainakin 2500 vuotta. Keräkaali oli pitkään monissa maissa tärkein viljelty vihannes ja ravitsemuksellisesti tärkeä C-vitamiinin lähteenä. Aikaisemmin kasvimaita kutsuttiinkin kaalitarhoiksi, mikä kuvaa kasvin historiallista tärkeyttä.

Viljelyssä yleisin on vihreälehtinen, tiiviskeräinen keräkaali, jota usein kutsutaan myös valkokaaliksi erotukseksi punalehtisestä punakaalista. Melko vähän viljelty suippokaali muodostaa suipot, teräväkärkiset kerät. Kurttukaalin lehdet ovat poimuiset. Maultaan se on mieto.

Kaalikasveille tyypillisen maun ja tuoksun antavat rikkipitoiset glukosinolaatit ja niiden hajoamistuotteet. Nykyisin nämä yhdisteet ovat erityisen mielenkiinnon kohteena hyvien terveysvaikutustensa takia, mm. syöpää estävinä aineina. Tutkimustiedon lisääntyminen tällä alalla voikin olla yksi avain kaalien uuteen nousuun tärkeänä osana ihmisen terveellistä ravitsemusta.

Tarkka viljeltävä

Kerä- ja kurttukaali viihtyvät ravinteikkaassa maassa, jonka pH on 6,5-7,5. pH:ta säätelemällä pidetään kurissa yhtä viljelyn pahinta uhkaa, möhöjuurta, joka voi maassa pitkään säilyvänä tautina pahimmillaan lopettaa viljelyn koko tilalla. Möhöjuuren kuten muidenkin kasvintuhoojien hallinnassa tärkeää on viljelykierto, jossa kaalikasveja viljellään samalla lohkolla korkeintaan joka viides vuosi.

Kaalit istutetaan peltoon noin neliviikkoisina taimina, jotka karaistaan ennen istutusta. Varhaisimmat istutukset peitetään harsolla. Istutuksen jälkeen on syytä huolehtia kastelusta, kuten myöhemminkin kasvukaudella, jotta kasvu jatkuisi häiriöittä ja sadon laatu olisi hyvä. Rehevä kaalikasvusto kuluttaa runsaasti vettä ja kastelu on välttämätöntä. Kerivät kaalit vaativat runsasta lannoitusta, sillä kasvuston biomassa ja ravinteiden kulutus on varsinkin pitkän kasvuajan lajikkeilla suuri.

Kaaleista uusia trendikasveja

Valkokaalia viljellään Suomessa nykyisin reilun 500 hehtaarin pinta-alalla ja punakaalia noin 20 hehtaarilla. Kurttukaalin viljelymääriä ei tilastoida erikseen. Viljelyala on pienentynyt hiljalleen viime vuosikymmeninä, mutta toivoa sopii, että kaalien terveellisyys, edullinen hinta ja lähiruoan arvostus nostaisivat perinteikkään kasvin uuteen nousuun. Monipuoliset käyttömahdollisuudet raakana ja kypsennettynä tarjoavat vaihtelua arkipäivän ruokailuun kotona ja suurkeittiöissä.

20102_20209.jpg

Kaalit kuuluvat monimuotoiseen Brassica-sukuun, jonka eri lajeissa ja muodoissa on enemmän viljelykasveja kuin missään muussa kasvisuvussa. Niitä alettiin viljellä jo maanviljelyn ensiaskelten aikaan neoliittisellä kaudella. Viljelty kaali, Brassica oleracea -laji, polveutuu todennäköisesti villikaalista, jota tavataan Välimeren ja Atlantin valtameren kivikkoisilla rannikoilla Euroopassa.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Puutarhaliitto ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78009.jpg
Makoisaa satoa omasta mullasta patiolla ja parvekkeella - katso vinkit
Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.
20226_78645.jpg
Perunan taudit ja tuholaiset
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton