• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kesäkäyttöisen mökin huussia ei kannata tyhjentää syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82348.jpg

(Kuva: Biolan)

Reilusti yli puolella suomalaisista vapaa-ajan asunnoista on kuivakäymälä. Osa kuivakäymälöistä on sisällä mökissä, mutta suuri osa on perinteisessä huussirakennuksessa. Nyt on oikea aika varmistaa, että talvi voi tulla myös huussiin.

Mökeillä, joilla käydään myös talvella, kannattaa varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön

Ulkohuussissa talven pakkanen jäädyttää väistämättä kuivakäymälän sisällä olevat jätteet. Jäätymisen vuoksi tyhjennys on hankalampaa kuin kesällä. Siksi kannattaa nyt syksyllä tyhjentää kuivakäymälää sen verran reippaasti, että talven aikana kertyvä jäte mahtuu säiliöön.

Kauttaaltaan lämpöeristetystä kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, kompostin kannattaa antaa jäätyä ennen käyttöä vähintään yhden talven yli.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, on tyhjennettävä jäte aina kompostoitava. Se onnistuu esimerkiksi puutarhajätteen joukossa puutarhakompostorissa.

Kun kompostoidaan käymäläjätettä, on varmistuttava, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista. Siksi käymäläjätekompostorissa on hyvä olla sekä kansi että pohja. Tällaisia kompostoreita ovat esimerkiksi Mökkikompostori tai Maisemakompostori Kivi.

Mökkikompostorissa on nesteenkeruumahdollisuus. Se on erittäin tärkeä ominaisuus, kun kompostoidaan pakastavan käymälän jätöksiä, jossa nestettä on paljon.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä. Jos kuivakäymälään ei tule säännöllisesti uutta jätettä, se jäätyy joka tapauksessa talven aikana. Keväällä kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte voidaan levittää suoraan kasvien tyvelle 2–5 cm katekerroksena. Kuivakäymälästä, joka ei kompostoi, jäte laitetaan vielä keväälläkin kompostoitumaan.

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Nyt syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

Lue lisää käymäläjätteen hyötykäytöstä

Etsitkö tarpeisiisi sopivaa käymälää? Lue artikkeli Millainen käymälä meille sopisi?

Hoitotyöt
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20127_31724.jpg
Aikku sai fiksun kodin
Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta", huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009."Tuosta menee latu Tiirismaalle", Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. "Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa."
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Ilotulitteet ja ympäristö
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?
20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton