• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesäkuun kaunein kukka

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2012
20127_31388.jpg

...ken on maassa kaikkein kaunein?

Kesäisen kukkaloiston hurmaamana päätimme järjestää Puutarha.netissä pienen äänestyksen. Kuvasimme kesäkuun alussa kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan kesäkuun finalistien kesken oli käynnissä kova äänestyskamppailu. Vaikka jokainen finalisti saikin ääniä, niin loppujen lopuksi voittaja oli jo alusta lähtien selvillä...

Voittajaa äänestäneet perustelivat valintaansa mm. seuraavasti:
Ei ole kauniimpaa näkyä Suomen suvessa.
Satumainen näky vailla vertaa ja mikä parasta..se on sitä aitoa suomalaista, eikä mitään jalostettua tuontikamaa!
Lupaus kesästä ja maukkaasta syksystä.
Kukintaa katsoessa tulee vahva tunne, että nyt kesä alkoi oikeasti!
Hempeä, näyttävän huumaavaa. Onkohan enää kauniimpaa?

...eli Kesäkuun kaunein -tittelin sai ylivoimaisesti OMENAPUU!
Lisätietoa omenapuista ja niiden hoidosta saat täältä.

Omenapuu sai kaikista annetuista äänistä hieman yli 30 %. Toiseksi nousi 22 % äänisaaliillaan särkynytsydän ja kolmanneksi 11 %:lla purppuraomenapuu. Loput äänet jakaantuivat melko tasaisesti muille kesäkuun finalisteille.

Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Julia Donnerin teos "Oi, terve tarhurineito… - Aino Sibeliuksen puutarha" (svh. 28,90 €). Kirjasta saat lisää tietoa Jäsentukusta. Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana.

Kiitos kaikille äänestäjille.

Heinäkuun kaunein?

Heinäkuun kaunein -äänestys käynnistyy parin viikon kuluttua ja tällä kertaa palkintona on 50 €:n lahjakortti Rengon taimitarhalle! Voittaja saa valita siis itse palkintonsa Rengon taimitarhan kattavasta valikoimasta; nettikaupasta kotiin toimitettuna!

Ken on maassa kaikkein kaunein... heinäkuussa? Pian se nähdään!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20078_6418.jpg
Kasvisten sadonkorjuun juhlaa
Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.
20238_79192.jpg
Lääkekaapin päivitys: tässä muistilistaa sisällöstä
Käsi ylös ne, jotka muistavat siivota lääkekaappinsa säännöllisesti. Aika harva, eikö vain? Hyvä aika lääkekaapin siivoukselle on kevät, jolloin pystyy jo etukäteen varautumaan mahdollisiin kevään ja kesän myötä tuleviin kolhuihin, naarmuihin ja itikoiden puraisuihin.Mutta mitä lääkekaapissa olisi hyvä olla?
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
20204_64414.jpg
Voiko havupuita leikata? Puutarha-asiantuntija vastaa
Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää kasvattaa havukasvia uudestaan sieltä juuristosta, se ei onnistu, vaan mieluummin mennään puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.
Joen yli menee valkoinen silta
Kasveja veden äärelle
Isompaan altaaseen voi suoraan veteen istuttaa erilaisia vesikasveja. Kasvikorit ovat mainio apu näiden kasvien istuttamisessa. Korin pinta kannattaa peittää allassubstraatilla. Se estää kasvualustaa liukenemasta allasveteen ja toimii biologisena suodattimena. Vesikasvit huolehtivat mm. elintärkeän hapen tuottamisesta altaaseen. Kasveilla ei kuitenkaan saa peittää koko altaan pintaa: vain noin 30 % voi olla peitossa, jotta auringon valo pääsee valaisemaan pohjaa.Vesirajassa menestyvät kasvit, joiden juuret viihtyvät vedessä. Altaan reunalla, kuivalla maalla, viihtyvät mitä erilaisemmat kasvit; kauniista kasveista on lähes runsaudenpulaa. Aivan altaan reunalle ei kannata istuttaa kasveja, jotka pudottelevat runsaasti lehtiä ja roskaavat altaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton