• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesän makuja yrteistä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.03.2021
20213_69272.jpg

Salvia

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit, mukaan luettuna ruohosipuli, tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Yrttivalikoima on laajentunut ja monipuolistunut kasvihuoneviljelyn ansiosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuoreyrttien käyttö on peräti nelinkertaistunut. Käyttömäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä, koska liikkeelle on lähdetty todella pienistä luvuista.

Yrttiaapinen

timjami
timjami
basilika
basilika
Basilika, tavallinenVälimeren keittiö, salaatit, tomaatti, sipuli, munakoiso, vaalea liha, kala, juustot, öljy, pasta, pesto
Japanilainen persiljaSalaatit, kala- ja lihakeitot, porkkana, kesäkurpitsa, palsternakka
KanelibasilikaJauheliha-, kasvis- ja vokkiruoat, curryt, omena, raparperi, salaatit
KirveliKasvisruoat, sienet, peruna, kala, broileri, levitteet, munakas
KorianteriIntialainen, thai- ja meksikolainen keittiö, kana, lammas, kala, kastikkeet, porkkana, jogurtti, tahnat, tomaatti, sitrukset
KynteliKorvaa suolaa ja pippuria; kasvisruoat, kaali, papu, broileri
LipstikkaKorvaa liemikuution; keitot, liemet, pataruoat, kastikkeet
MeiramiMaksa-, kaali- ja makkararuoat, hernekeitto, sieni- ja papuruoat
MinttuJälkiruoat, lammas, kana, jogurtti, lihapadat, kala, salaatit, suklaa
OreganoVälimeren keittiö, pizza, pasta, tomaatti, grillattu liha, öljy, lammas
PerillaSalaatit, keitot, muna- ja kalaruoat, kiinalainen ja japanilainen keittiö
PersiljaKeitot, padat, liemet, salaatit, liha- ja kasvisruoat, voileivät
PiparminttuSalaatit, tee, peruna, porkkana, omena, rahka, boolit/juomat
Punainen basilikaVälimeren keittiö, pastat, salaatit, tomaatti, kala, vaalea liha
RakuunaKala, kana, porkkana, kastikkeet, sienet, kasvikset, muna, maustevoi, viinietikka, salaatit, pinaatti, parsa
Ranskalainen rakuunaMaustetut öljyt, kasvisruoat, grillattu kala, broileri, peruna
RosmariiniPadat, lammas, riista, liha, kala, peruna, uunijuurekset, hedelmät
SalviaKala- ja liharuoat, pasta, tomaatti, kastikkeet, levitteet, munaruoat
SitruunabasilikaSalaatit, kastikkeet, viinietikat, kala, riista, jälkiruoat, leivonta
SitruunamelissaSalaatit, jälkiruoat, kala, leivonta, tee, vesi
Thai-basilikaItämaiset ruoat kuten vietnamilainen ja thaikeittiö, salaatit, tomaatit, keitot, voileivät
TilliPerunat, uudet perunat, kala, äyriäiset, kalan kastikkeet, tilliliha
TimjamiKeitot, lihapadat, kasvisruoat, punajuuri, peruna, riista, uuniruoat
oregano
oregano
rosmariini
rosmariini

Tunnetko viinisuolaheinän?


Viinisuolaheinä tuo uuden ja odotetun tuulahduksen yrttipalettiin. Hieman hapokkaan ja kirpeähkön viinisuolaheinän maku muistuttaa vanhan ajan ketunleipää. Salaateissa viinisuolaheinä näyttää koristeelliselta punaisine lehtiruoteineen. Se tuo piristävän maun myös esimerkiksi kylmiin kalan kastikkeisiin, vaikkapa tuttuun kermaviilikastikkeeseen. Lämpimiin ruokiin viinisuolaheinän lehdet kannattaa lisätä vasta lopuksi.

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.
Ohje

Ohje

Vinkit:

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.

Faktat:

  • Tuoreiden yrttien kulutusluvut ovat selkeässä nousussa. Tuoretta tilliä suomalainen käyttää vuodessa 100 g, persiljaa 40 g ja muita tuoreyrttejä yhteensä 60 g, josta puolet basilikaa.
  • Tuoreyrttien osuus vihannesostoista kasvaa tulotason mukaan. Eniten yrttejä ostetaan pääkaupunkiseudulla. Niitä suosivat etenkin alle 35-vuotiaat ja yksinasuvat.

Teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski
20213_69273.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77656.jpg
Mikä olisi sopiva köynnöskasvi terassille? Asiantuntija vastaa
Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laittaa niihin yksivuotisia köynnöksiä ja mahdollisesti jopa jotain, mistä voisi saada satoakin, jos mahdollista, esim. ruusupapu. Kasvi saisi ensisijaisesti olla nopeakasvuinen eikä tarvitse esikasvatusta ja viihtyisi paahteessakin. Myös joku peitekasvi etualalle olisi kiva.
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
20239_83119.jpg
Viikon kysymys: Miksei tullut luumuja?
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.
20214_58755.jpg
Perinneperennat tuovat mieleen mummolan
Suomalaisiksi maatiaisperennoiksi kutsutaan sellaisten monivuotisten, ruohovartisten kasvien vanhoja kantoja, joita on kasvatettu meillä kymmenien, jopa satojen vuosien ajan. Osa on aivan puhtaita luonnonkasveja, jotka ovat peräisin mm. Siperiasta ja Pohjois-Amerikasta, ja osa jo varhain jalostettuja lajikkeita. Kukkien koko tai värit eivät ehkä ole niin upeita kuin jalostetuilla lajikkeilla, mutta muut avut, esimerkiksi kukan herkkyys, kukinnan runsaus ja hoidon vaivattomuus ovat sitäkin paremmat.Ensimmäisenä ne ovat löytäneet tiensä pappiloihin, sotilaiden virka-asuntojen ja kartanoiden maille 1800-luvulla. Muun muassa kuolanpioni, päivänlilja, ukonhattu, ruskolilja ja idänunikko ovat kaunistaneet pihoja jo satoja vuosia.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton