• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keväällä huomio huonekasveihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_14928.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Huonekasvit ovat tärkeä sisustuselementti ja niillä voidaan korostaa persoonallista tyyliä ja kodin tunnelmaa. Kasvitrendit vaihtuvat samalla tavalla kuin muukin muoti. Suurin osa silti toivoo kasvilta helppohoitoisuutta, tosiharrastajat taas hakevat haasteita ja erikoisuuksia.

Osaatko kastella kasveja oikein?

Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Kuivilta alueilta kotoisin olevat huonekasvit sopivat huonomuistiselle kastelijalle, sillä ne sietävät hyvin kuivuutta ja palautuvat pienen nuutumisen jälkeenkin. Kaikki mehikasvit, kaktukset ja palmut pärjäävät vähällä kastelulla. Kuivassa viihtyvät kasvit istutetaan kotona kaktusmultaan ja lasittamattomaan saviruukkuun. Näin kasvualusta kuivuu nopeammin kastelun jälkeen, eivätkä herkänkään lajin juuret kärsi märkyydestä.

Kasvit vaikuttavat huoneilmaan

Monet kasvit parantavat huoneilmaa sitomalla pölyä, itiöitä ja kemikaaleja. Ilman epäpuhtauksia poistavat tehokkaasti esimerkiksi viirivehka, jukkapalmu, limoviikuna, rönsylilja ja kultaköynnös. Etenkin talviaikaan liian kuiva huoneilma ärsyttää monien limakalvoja. Ohutlehtiset kasvit kostuttavat tehokkaasti huoneilmaa ja parantavat siten hengitysilman laatua.

Allergiaperheissä parhaita ovat sellaiset kasvit, joista pöly on helppo poistaa. Isolehtisten kasvien puhdistus onnistuu pyyhkimällä, pienempilehtiset voidaan suihkuttaa lämpimällä vedellä. Vesi suunnataan lehtiin, niin ettei multa liety. Nukkalehtisten kasvien puhdistus on hankalampaa ja ne keräävätkin helposti pölyä.

Joskus mullan pinnalla saattaa kasvaa homeita tai rihmastoa. Kun mullan pinta katetaan parin sentin kerroksella kevytsoraa, vältytään mullasta mahdollisesti huoneilmaan vapautuvilta itiöiltä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kevät on oikea hetki mullanvaihdolle

Ostettaessa huonekasvit ovat melko pienissä ruukuissa, joiden kastelu on hankalaa. Uudet viherkasvit kannattaakin heti istuttaa suurempaan ruukkuun. Vanhojen huonekasvien mullat vaihdetaan keväällä. Ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee uutta multaa ja ravinteita.

Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain. Luonnonmukainen, kompostoimalla valmistettu yleiskukkamulta on esimerkiksi Musta Multa, jonka mururakenne säilyy vuosia.

Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, voi istuttaa kastelun helpottamiseksi altakasteluruukkuun. Altakasteluruukkuihin on oma erikoismultansa, joka takaa veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin juuristoalueelle. Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ravinteet takaavat kukoistuksen

Huonekasvit ovat talvilevossa pimeimmän ajan vuotta. Silloin lannoituksen sijaan kasveille annetaan virkistävää merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Mutta uuden kasvun alkaessa helmikuulla on aika aloittaa lannoitus. Lannoitukseen voidaan käyttää mullan sekaan laitettavia pitkävaikutteisia kukkaravinteita, kuten esimerkiksi Biolan Kanankakkaa tai Luonnonravinnepuikkoja. Niistä ravinteet vapautuvat pikkuhiljaa kasvien käyttöön ja kasteluun voidaan käyttää pelkkää vettä. Vaihtoehtoisesti huonekasvien lannoitukseen sopii veteen laimennettava ravinneneste, jota annetaan kaikilla kastelukerroilla.

Jo mullanvaihdon yhteydessä kukkaruukkuun voidaan lisätä hidasliukoisia ravinteita. Ne eivät häiritse kasvin juurtumista. Jos käytetään kasteluveteen sekoitettavia nestemäisiä ravinteita, aloitetaan lannoitus vasta kasvien juurruttua, noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.

Kasvillisuus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
14_P_77005.jpg
Hyötypuutarhasta riittää kysyttävää
Miten perustaa kasvimaa ja saada yrtit kukoistamaan? Entä milloin marjapensaat tulisi leikata? Miten perustetaan perunamaa ja miten päästään eroon perunarutosta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20078_6418.jpg
Kasvisten sadonkorjuun juhlaa
Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton