Kodin vihersisustus
(Kuva: Adobe Stock)
Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.
Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.
Helppoa ja näyttävää
Alokasia (Alocasia) eli juurakkovehka on helppo ja näyttävä viherkasvi. Se viihtyy hajavalossa eikä siedä kesällä paahtavaa aurinkoa. Kasvualusta pidetään tasakosteana eli kastellaan kerralla perusteellisesti ja annetaan hiukan kuivahtaa. Talvella on kuitenkin varottava ylikastelua. Alokasian kasvineste voi aiheuttaa paikallisia iho- ja silmä-ärsytysoireita, joten sen turhaa koskettelua kannattaa välttää.
Takuuvarmat juorut
Juorut (Tradescantia) ovat takuuvarmoja viherkasveja. Monenkirjavat juorut ovat viherkasveista vaatimattomimpia ja helppohoitoisimpia. Ne viihtyvät valosta varjoon ja kestävät ajoittaista kuivuuttakin. Värikkäillä lajikkeilla lehtien väritys on yleensä voimakkainta suoranaiselta auringonpaisteelta suojatussa kasvupaikassa. Juoruja kastellaan kerralla runsaasti, ja kasvualustan annetaan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Koska juorut ovat voimakaskasvuisia, niille voi antaa lannoitetta myös talven aikana. Juorut kannattaa uusia pistokkaista muutaman vuoden välein, kun kasvi alkaa näyttää resuiselta.
Vaatimaton vehreyttäjä
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppoja ja vaatimattomia peränurkan vehreyttäjiä. Ne ovat valon suhteen vaatimattomia kasveja, ja auringonpaahteessa niiden lehtiin tuleekin helposti polttovioituksia. Laikkuvehkan kasvualusta tulee pitää tasakosteana. Talvella kasteluväliä voi pidentää kasvin vedenkulutuksen vähentyessä. Laikkuvehkaa jaetaan aika ajoin juurakkoa halkomalla.
Lue lisää laikkuvehkasta.
Huoneen väriläiskä
Ihmepensas (Codiaeum variegatum var. pictum) eli krootoni vaatii viihtyäkseen paljon valoa ja sietää jopa suoranaista aurinkoa. Valoisassa paikassa lehtien väritys on voimakkainta. Etenkin talvella ihmepensas kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen vedottomaan paikkaan, sillä vähässä valossa se pudottaa helposti lehtiään. Ihmepensasta kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan pintamullan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella kasteluväliä voi pidentää, ja kasvia on hyvä sumuttaa kuivassa huoneilmassa. Kasvi kasvattaa haaroja vanhetessaan. Kasvineste voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.
Hauska paksujalka
Paksujalat (Pachypodium) ovat hauskoja "pikkupalmuja". Paksujalat vaativat paljon valoa. Kasvukaudella ne vaativat myös runsasta kastelua, jolloin kasvualustan annetaan kuivahtaa vain kevyesti. Syksyn ja kevään aikana kastelua on hyvä vähentää huomattavasti. Vanhemmiten paksujalat vaipuvat ajoittain lepotilaan, minkä seurauksena kasvi alkaa pudottaa lehtiään. Tällöin kastelu tulee lopettaa kokonaan. Kastelu aloitetaan uudelleen vasta, kun uusia lehtiä alkaa ilmaantua.
Paksujalka on kasvimaailman käki; se osaa sylkäistä siemeniään piikkien alta naapuriruukkuihin. Sitä voi lisätä myös juurruttamalla rungosta haarautuneita versoja.