• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kodin vihersisustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.08.2023
20238_82816.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.

Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.

Helppoa ja näyttävää

Alokasia (Alocasia) eli juurakkovehka on helppo ja näyttävä viherkasvi. Se viihtyy hajavalossa eikä siedä kesällä paahtavaa aurinkoa. Kasvualusta pidetään tasakosteana eli kastellaan kerralla perusteellisesti ja annetaan hiukan kuivahtaa. Talvella on kuitenkin varottava ylikastelua. Alokasian kasvineste voi aiheuttaa paikallisia iho- ja silmä-ärsytysoireita, joten sen turhaa koskettelua kannattaa välttää.

Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)
Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)

Takuuvarmat juorut

Juorut (Tradescantia) ovat takuuvarmoja viherkasveja. Monenkirjavat juorut ovat viherkasveista vaatimattomimpia ja helppohoitoisimpia. Ne viihtyvät valosta varjoon ja kestävät ajoittaista kuivuuttakin. Värikkäillä lajikkeilla lehtien väritys on yleensä voimakkainta suoranaiselta auringonpaisteelta suojatussa kasvupaikassa. Juoruja kastellaan kerralla runsaasti, ja kasvualustan annetaan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Koska juorut ovat voimakaskasvuisia, niille voi antaa lannoitetta myös talven aikana. Juorut kannattaa uusia pistokkaista muutaman vuoden välein, kun kasvi alkaa näyttää resuiselta.

Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)
Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)

Vaatimaton vehreyttäjä

Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppoja ja vaatimattomia peränurkan vehreyttäjiä. Ne ovat valon suhteen vaatimattomia kasveja, ja auringonpaahteessa niiden lehtiin tuleekin helposti polttovioituksia. Laikkuvehkan kasvualusta tulee pitää tasakosteana. Talvella kasteluväliä voi pidentää kasvin vedenkulutuksen vähentyessä. Laikkuvehkaa jaetaan aika ajoin juurakkoa halkomalla.

Lue lisää laikkuvehkasta.

Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)
Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)

Huoneen väriläiskä

Ihmepensas (Codiaeum variegatum var. pictum) eli krootoni vaatii viihtyäkseen paljon valoa ja sietää jopa suoranaista aurinkoa. Valoisassa paikassa lehtien väritys on voimakkainta. Etenkin talvella ihmepensas kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen vedottomaan paikkaan, sillä vähässä valossa se pudottaa helposti lehtiään. Ihmepensasta kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan pintamullan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella kasteluväliä voi pidentää, ja kasvia on hyvä sumuttaa kuivassa huoneilmassa. Kasvi kasvattaa haaroja vanhetessaan. Kasvineste voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)
Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)

Hauska paksujalka

Paksujalat (Pachypodium) ovat hauskoja "pikkupalmuja". Paksujalat vaativat paljon valoa. Kasvukaudella ne vaativat myös runsasta kastelua, jolloin kasvualustan annetaan kuivahtaa vain kevyesti. Syksyn ja kevään aikana kastelua on hyvä vähentää huomattavasti. Vanhemmiten paksujalat vaipuvat ajoittain lepotilaan, minkä seurauksena kasvi alkaa pudottaa lehtiään. Tällöin kastelu tulee lopettaa kokonaan. Kastelu aloitetaan uudelleen vasta, kun uusia lehtiä alkaa ilmaantua.

Paksujalka on kasvimaailman käki; se osaa sylkäistä siemeniään piikkien alta naapuriruukkuihin. Sitä voi lisätä myös juurruttamalla rungosta haarautuneita versoja.

Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)
Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20116_26605.jpg
Juhlaruoka turvallisesti esille
Kesäjuhlissa on oltava tarkkana ruokatarjoilujen kanssa, sillä lämmin sää lisää ruokamyrkytysten vaaraa. Kodin kylmälaitteiden kunto ja säilytyslämpötilat on hyvä tarkistaa etukäteen. Kaikkea ruokaa ei laiteta heti tarjolle, vaan tarjoiluvateja täydennetään kylmätilasta menekin mukaan. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.- Ruokien kylmäsäilytyksen kriittisiä vaiheita ovat elintarvikkeiden kotiinkuljetus, kylmäsäilytys ja ruoanlaittoon sekä tarjoiluun liittyvä hygienia. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyy tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Mikrobiologiset riskit voi eliminoida, kun hallitsee perusasiat, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.
20233_81225.jpg
Kasvata puutarhan elonkirjoa monimuotoisesti
Monimuotoisuus, elonkirjo, biodiversiteetti – sanat tarkoittavat runsaslajisuutta, erilaista elämää, erilaisia kasveja, eläimiä, sieniä, bakteereja. Ne muodostavat ketjun, jossa yksi ei menesty ilman toista.
Parvekkeen kasvit ja sisustus
Parvekkeen hoitotyöt – Mitä parvekepuutarhurin tulisi muistaa?
Parvekepuutarhan suunnittelussa kannattaa huomioida tilankäyttö, kasvien sijoittelu, kastelu ja lannoitus, jotta kasvit viihtyvät ja kukoistavat. Oikeilla ruukuilla, varjostuksella ja hoitotoimenpiteillä parvekkeesta voi luoda vehreän oleskelutilan, tuottoisan hyötypuutarhan tai vaikka pienen viidakon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton