• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherkasveilla viihtyisyyttä – kodin vihersisustus kukoistamaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.06.2025
20238_82816.jpg

Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa. (Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.

Helppoa ja näyttävää

Alokasia (Alocasia) eli juurakkovehka on helppo ja näyttävä viherkasvi. Se viihtyy hajavalossa eikä siedä kesällä paahtavaa aurinkoa. Kasvualusta pidetään tasakosteana eli kastellaan kerralla perusteellisesti ja annetaan hiukan kuivahtaa. Talvella on kuitenkin varottava ylikastelua. Alokasian kasvineste voi aiheuttaa paikallisia iho- ja silmä-ärsytysoireita, joten sen turhaa koskettelua kannattaa välttää.

<p data-block-key="tcmf6">Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)

Takuuvarmat juorut

Juorut (Tradescantia) ovat takuuvarmoja viherkasveja. Monenkirjavat juorut ovat viherkasveista vaatimattomimpia ja helppohoitoisimpia. Ne viihtyvät valosta varjoon ja kestävät ajoittaista kuivuuttakin. Värikkäillä lajikkeilla lehtien väritys on yleensä voimakkainta suoranaiselta auringonpaisteelta suojatussa kasvupaikassa. Juoruja kastellaan kerralla runsaasti, ja kasvualustan annetaan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Koska juorut ovat voimakaskasvuisia, niille voi antaa lannoitetta myös talven aikana. Juorut kannattaa uusia pistokkaista muutaman vuoden välein, kun kasvi alkaa näyttää resuiselta.

<p data-block-key="vmfwf">Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="j6esy">Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)

Vaatimaton vehreyttäjä

Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppoja ja vaatimattomia peränurkan vehreyttäjiä. Ne ovat valon suhteen vaatimattomia kasveja, ja auringonpaahteessa niiden lehtiin tuleekin helposti polttovioituksia. Laikkuvehkan kasvualusta tulee pitää tasakosteana. Talvella kasteluväliä voi pidentää kasvin vedenkulutuksen vähentyessä. Laikkuvehkaa jaetaan aika ajoin juurakkoa halkomalla.

Lue lisää laikkuvehkasta.

<p data-block-key="dzyyh">Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)

Huoneen väriläiskä

Ihmepensas (Codiaeum variegatum var. pictum) eli krootoni vaatii viihtyäkseen paljon valoa ja sietää jopa suoranaista aurinkoa. Valoisassa paikassa lehtien väritys on voimakkainta. Etenkin talvella ihmepensas kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen vedottomaan paikkaan, sillä vähässä valossa se pudottaa helposti lehtiään. Ihmepensasta kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan pintamullan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella kasteluväliä voi pidentää, ja kasvia on hyvä sumuttaa kuivassa huoneilmassa. Kasvi kasvattaa haaroja vanhetessaan. Kasvineste voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

<p data-block-key="cwlbn">Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)

Hauska paksujalka

Paksujalat (Pachypodium) ovat hauskoja "pikkupalmuja". Paksujalat vaativat paljon valoa. Kasvukaudella ne vaativat myös runsasta kastelua, jolloin kasvualustan annetaan kuivahtaa vain kevyesti. Syksyn ja kevään aikana kastelua on hyvä vähentää huomattavasti. Vanhemmiten paksujalat vaipuvat ajoittain lepotilaan, minkä seurauksena kasvi alkaa pudottaa lehtiään. Tällöin kastelu tulee lopettaa kokonaan. Kastelu aloitetaan uudelleen vasta, kun uusia lehtiä alkaa ilmaantua.

Paksujalka on kasvimaailman käki; se osaa sylkäistä siemeniään piikkien alta naapuriruukkuihin. Sitä voi lisätä myös juurruttamalla rungosta haarautuneita versoja.

<p data-block-key="iivcq">Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
20231_80731.jpg
Huonekasvit kaipaavat kunnon piristysruisketta
Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
Syksy 20238_82835.jpg
Kasvuvyöhykkeet Suomessa – mitä kasveja kannattaa kasvattaa pohjoisessa?
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton