• Etusivu
  • Sisustus

Kukilla ja kasveilla voi sisustaa näinkin – nappaa erilaiset ideat

Tiina Painokallio
Päivitetty 30.09.2024
20216_71149.jpg

Tämä kukkaloisto ei lakastu koskaan. Lohjan Asuntomessuilla vuonna 2021 Ainoa Fiksu -kohteen värikylläinen valokuvatapetti Whispering on Cellon mallistosta.

Hyvinvoivat viherkasvit ja kauniit kukka-asetelmat ovat ihania, mutta toisinaan esimerkiksi allergiat, lemmikit tai pitkät poissaolot voivat olla esteenä elävien kasvien ja kukkien hankkimiselle kotiin. Onneksi vehreyttä, luonnollisuutta ja kasviteemaa voi tuoda sisustukseen monella tapaa – myös ilman oikeita viherkasveja.

Pääsimme vuonna 2021 kurkistamaan Lohjan Asuntomessuille erilaisia sisustuksia. Nämä ideat inspiroivat yhä kodinsisustajia ympäri Suomen, tarjoten käytännöllisiä tapoja tuoda luonto osaksi kotia.

Asuntomessut toivat esille monia inspiroivia sisustusratkaisuja, ja erityisesti luonnonläheisyys ja kasvien hyödyntäminen osana kodin sisustusta olivat vahvasti esillä. Lohjan Asuntomessuilla nähtiin luovia tapoja sisustaa kasviteemalla, ilman että elävät kasvit olisivat ainoa vaihtoehto.

Monet sisustajat olivat löytäneet luovia ja käytännöllisiä keinoja tuoda kasvien inspiroimaa vehreyttä koteihin. Alla näet muutamia ideoita, jotka nousivat esiin ja jotka sopivat kaikille, joilla on esimerkiksi allergioita, lemmikkejä tai haasteita elävien kasvien hoitamisessa.

Seinätaide ja tapetit

Asuntomessuilla esiteltiin myös paljon sisustustapetteja ja taideteoksia, joissa oli kasviaiheita. Luontoaiheiset seinämaalaukset tai vihreän sävyiset taulut ovat helppo tapa tuoda luonnonelementtejä osaksi tilaa. Tällaiset yksityiskohdat tuovat sisustukseen hienovaraisesti luonnollista vehreyttä ilman hoitotyötä.

<p data-block-key="kdr3a">Lohjan asuntomessujen vanha hirsitalokohde, Villa Kokkokallio, sai seinilleen monia upeita luontokuosisia tapetteja, kuten tämän tummansinisen Ingrid Marie -omenapuutapetin.</p>
Lohjan asuntomessujen vanha hirsitalokohde, Villa Kokkokallio, sai seinilleen monia upeita luontokuosisia tapetteja, kuten tämän tummansinisen Ingrid Marie -omenapuutapetin.

Kuivatut kasvit ja kukat

Kuivakukka-asetelmat ovat kaunis ja huoleton tapa tuoda tilaan kasvillisuutta, ja ne säilyvät pitkään ilman hoitoa. Esimerkiksi kuivattu laventeli ja heinät tuovat tilaan rustiikkista charmia.

<p data-block-key="up12j">Kuivakukat, heinät ja oksat sopivat hyvin viherkasvin korvaajaksi tiloihin, joissa elävät kasvit eivät menesty. Esimerkiksi ikkunaton vessa on tällainen paikka. Seinä-wc:n asennuskotelon päällä on täydellistä tasotilaa erilaisille asetelmille.</p>
Kuivakukat, heinät ja oksat sopivat hyvin viherkasvin korvaajaksi tiloihin, joissa elävät kasvit eivät menesty. Esimerkiksi ikkunaton vessa on tällainen paikka. Seinä-wc:n asennuskotelon päällä on täydellistä tasotilaa erilaisille asetelmille.

Laadukkaat tekokasvit ja maljakot

Tekokasvit ovat nykyään realistisen näköisiä ja tuovat tilaan samaa vehreyttä kuin aidot kasvit. Esimerkiksi tekoviherseinät tai suuret palmuasetelmat olivat esillä monissa asuntomessukohteissa, sillä niiden avulla pystyy luomaan eläväisen tunnelman ilman kasteluhuolia. Kuivatut, luonnonmateriaaleista tehdyt asetelmat toimivat hyvinä katseenvangitsijoina eri huoneissa.

Myös maljakot ja erilaiset kasviaiheiset koristeet, kuten lehtikuvioiset maljat tai veistokset, toimivat sisustuselementteinä. Lohjan Asuntomessuilla nähtiin esimerkiksi suuria lasimaljakoita, joissa oli esillä kauniita oksia tai yksinkertaisia kuivakukka-asetelmia, jotka toivat tilaan rauhallisen ja esteettisen tunnelman.

<p data-block-key="311p6">Kuivatuista luonnonmateriaaleista tehty asetelma voi yhtä hyvin olla minimalistinen tai rehevän runsas – oman tyylin ja persoonallisuuden kannattaa antaa näkyä. Asetelmat ilahduttavat pitkäikäisyydellään, joten niiden tekoon voi hyvillä mielin käyttää enemmänkin aikaa ja viitseliäisyyttä. Kuivakukat ovat kauniita myös kranssissa.</p>
Kuivatuista luonnonmateriaaleista tehty asetelma voi yhtä hyvin olla minimalistinen tai rehevän runsas – oman tyylin ja persoonallisuuden kannattaa antaa näkyä. Asetelmat ilahduttavat pitkäikäisyydellään, joten niiden tekoon voi hyvillä mielin käyttää enemmänkin aikaa ja viitseliäisyyttä. Kuivakukat ovat kauniita myös kranssissa.

Kasviaiheiset kuosit ja materiaalit

Tekstiilit, joissa on kasviaiheisia kuvioita, kuten lehtiprinttejä tai kukkakuvioita, voivat korvata aidot kasvit ja luoda huoneeseen luonnonläheisen tunnelman. Verhot, tyynyt, ja matot, joissa toistuu kasvien teema, tuovat sisustukseen väriä ja luonnollisuutta pehmeällä tavalla.

<p data-block-key="01tsk">Liunen liukuovien luontoaiheinen taide tuo lisää kasvillisuutta Pyörre-talon kylpyhuoneeseen.</p>
Liunen liukuovien luontoaiheinen taide tuo lisää kasvillisuutta Pyörre-talon kylpyhuoneeseen.

Luonnonmateriaalit

Kasviteeman voi tuoda sisustukseen myös käyttämällä luonnonmateriaaleja, kuten puuta, rottinkia tai bambua. Näillä materiaaleilla voi luoda tilaan lämpöä ja maanläheisyyttä, ja ne muistuttavat luonnon läsnäolosta. Puisilla yksityiskohdilla voi helposti korvata kasvit, luoden luonnollisen ja rentouttavan tunnelman tilaan.

<p data-block-key="wsbnw">Vanhaan ikkunanpokaan tehdyssä maalauksessa omenapuun kukat kukkivat ympäri vuoden. Kuva on Villa Kokkokalliosta.</p>
Vanhaan ikkunanpokaan tehdyssä maalauksessa omenapuun kukat kukkivat ympäri vuoden. Kuva on Villa Kokkokalliosta.

Vuoden 2021 Lohjan Asuntomessut osoittivat, että kasvit voivat olla monipuolinen ja luova sisustuselementti. Vaikka aidot viherkasvit eivät aina olisi mahdollisia esimerkiksi allergioiden vuoksi, voi sisustusta tehostaa erilaisten tekokasvien, kasviaiheisten kuosien, luonnonmateriaalien ja kuivattujen kasvien avulla. Ne tarjoavat vaihtoehtoja, jotka tuovat saman vehreyden ja luonnonläheisyyden kotiin – ilman huolta kastelusta tai allergioista.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
200612_2254.jpg
Vuoden vihannes 2007: Salaatit
Salaatit valittiin vuoden 2007 vihannekseksi. Meillä tunnetuimpia ja käytetyimpiä salaatteja ovat pehmeä keräsalaatti ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti. Tarjonta on kuitenkin huomattavasti tätä laajempi. Useimmista myyntipisteistä löytyy nykyään ainakin punaista ja vihreää tammenlehtisalaattia, jääsalaattia, lollo rosso -salaattia ja sidesalaattia.Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton