• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20084_9973.jpg

Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.

Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.

Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Monipuolista kylmää hyvää

Kurkku on käyttövalmista koko pituudeltaan ja kuorineen. Huuhtaisu riittää. Katkaise kurkut keskeltä. Saat kätevästi jaettavaksi virkistävät ja raikkaat välipalat pihatalkoisiin, leikin, työn tai liikunnan lomaan. Puolikkaasta kurkusta saa hyvän otteen niin lapsi kuin aikuinen. Jotkut lisäävät mausteeksi ketsuppia tai sinappia. Retkieväänä kurkku toimii janojuoman tavoin. Kurkku maistuu suun täydeltä haukattuna erilaiselta kuin ohuina viipaleina.

Tehosekoittimessa kurkku soseutuu kylmän keiton pohjaksi tai juomaksi, jonka voi maustaa ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria. Kokeile mausteeksi tuoreyrttejä: tilliä, ruohosipulia, minttua, basilikaa tai sitruunamelissaa. Aavistus chiliä tai valkosipulia, tilkka sitruunaa tai viinietikkaa terävöittävät makua.

Kurkku yhdistetään usein hapanmaitotuotteisiin, kuten jogurttiin, piimään tai ranskankermaan. Voimakkaat juustot sopivat kurkun kumppaneiksi. Ja maailman yksinkertaisin salaatti niin lasten kuin aikuisten makuun syntyy raejuustosta ja kurkkukuutioista. Mausteeksi riittävät tilli, suola ja pippuri.

Kuumenna keittoon, vokkiin ja uuniruokaan

Suomessa vielä melko uutta on kuumentaa kurkkua. Kun höyläät kurkusta pitkittäin nauhoja, saat kaunista ja maukasta kurkkutagliatellea sekoitettavaksi vastaavanlaisen, kuuman pastan joukkoon. Vokkiruokiin paloiteltu kurkku kannattaa pyöräyttää kuumentumaan aivan viime vaiheessa.

Kuuma kurkkukeitto on kokeilemisen arvoinen. Uuniruokiin kurkut voi halkaista pitkittäin ja poistaa sisäosat siemenineen. Käytä kurkkua kuumiin ruokiin samaan tapaan kuin kesäkurpitsaa.

Anna tutun kurkun yllättää

Kurkku on helppo kovertaa poikittain leikattuina paloina syötäviksi juoma-astioiksi. Pitkittäin koverrettuna siitä saa venemäisen astian salaattia varten. Vinottain kurkusta höylätyt viipaleet taipuvat purjeiksi leiville tai voileipäkakun päälle. Kiinnitä kurkkupurjeet coctailtikuilla.

Kauneudenhoitoon kurkkua on kautta aikain käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kurkkumehun juominen auttaa käsien ja jalkojen turvotukseen, koska kurkussa on jonkin verran nestettä poistavia aineita eli diureetteja. Viileänraikkaita kurkkuviipaleita voi kokeilla myös kasvojen iholle ja silmien päälle rankan päivän päätteeksi virkistämään ihoa ja edistämään rentoutumista.

Säilytä huoneenlämmössä

Vesipitoinen kurkku on herkkä voimakkaille lämpötilojen vaihteluille. Pakkasta tai jääkaapin lämpötilaa se ei kestä. Liian kylmässä maku muuttuu vetiseksi. Kurkku onkin viisainta säilyttää kotona huoneenlämmössä omassa muovikääreessään, jolloin se säilyy nahistumatta. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska niistä erittyy kellastuttavaa etyleeniä.

Kurkku numeroina:

  • Kurkku on suomalaisten suosikkivihannes. Se on kivunnut porkkanan ohi kakkoseksi kasvisten top ten -listalla. Ykkössijaa pitää tomaatti.
  • Suomalainen syö kurkkua vuodessa reilut 10 kg eli noin 22 kurkun verran. Avomaan kurkkua kuluu vastaavasti vajaa 600 g.
  • Kurkusta pitävät kaikenikäiset. Myöskään tulotaso, asuinpaikka tai talouden koko ei erottele kurkun käyttäjiä. Kyse on koko kansan kasviksesta.
  • Kurkku painaa noin 400 g. Puolta pienempää minikurkkua on kokeiltu pienessä määrin.
  • Kurkun osuus vihannesten kokonaiskulutuksesta on 19 %.
  • Kurkkua tuotetaan Suomessa yli 400 kasvihuoneyrityksessä.
  • Alle 35-vuotiaiden ostamista vihanneksista 42 % koostuu kiloissa laskettuna tomaatista, kurkusta ja salaateista.

Tsatsikitorttu

7 viipaletta ruisvuokaleipää (esim. Real)
Täytteeseen:
2 kurkkua (noin 700 g)
0,5 tl suolaa
6 dl jogurttia (bulgarian, turkkilaista tai kreikkalaista)
6 liivatelehteä
2,5 dl (150 g) fetajuustokuutioita
2 - 3 pulleaa valkosipulinkynttä
1 dl tilliä
1 dl ruohosipulia
0,5 dl basilikaa
0,5 dl minttua
mustapippuria
2 tl sokeria
0,75 dl sitruunamehua
Pinnalle:
1 kurkku
1 dl mustia oliiveja
1 - 2 dl mungpavun tai alfa-alfan ituja
(tuoretta basilikaa)

20084_9972.jpg

Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan peitoksi leivinpaperia. Poista leipäviipaleista reunat ja asettele leipäviipaleet kerrokseksi vuoan pohjalle. Leikkaa palat sopivaan muotoon niin, että voit koota pohjan palapelimäisesti tiiviiksi.
Raasta kurkut lyhyeksi raasteeksi ja lisää raasteeseen suolaa. Valuta raaste siivilässä painellen, jotta saat ylimääräisen nesteen irtoamaan. Liota liivatelehtiä väljässä, kylmässä vedessä.
Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, puserra liivatteista vesi ja liota liivatteet mehuun koko ajan sekoittaen.
Yhdistä täytteen ainekset, kääntele joukkoon lopuksi sitruunamehu-liivateseos ja kaada täyte ruisleipäpohjan päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja anna tortun hyytyä jääkaapissa nelisen tuntia tai seuraavaan päivään. Leikkaa kurkku viipaleiksi ja asettele tsatsikitortun pinnalle yhdessä oliivien ja itujen kanssa.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
201010_23480.jpg
Raikkautta salaateista
Vaikka kylmänä kautena mielellään syödään lämmittäviä, tuhteja ruokia, on salaateille sijansa tässäkin sesongissa. Kuohkea keko salaatinlehtiä lautasella hyvän kastikkeen kanssa voi aloittaa tai päättää aterian tai sitä voi syödä lämpimän ruoan ohella. Ateria saa kylläisyyden tunnetta antavaa tilavuutta juuri salaatinlehdistä. Salaatinlehdet myös edistävät ruoansulatusta.Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.
202211_80306.jpg
Viikon kysymys: Milloin lehmuksen voi leikata?
Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
201910_60669.jpg
Väriä syksyisessä puutarhassa
Syksyinen puutarha hurmaa väreillään ja tuoksullaan, myöhään kukkivilla lajeilla ja valon leikillä!Jos haluaa puutarhansa näyttävän hyvältä myös kesän kovimman kukintakauden jälkeen, niin silloin oikeanlainen kasvien valinta on avainasemassa. Valitse puutarhaasi ruskan väreihin pukeutuvia puita ja pensaita sekä myöhään kukkivia ja kauniisti lakastuvia perennoja.Syksyisen puutarhan kauneutta täydentää puiden väleistä matalalta paistava aurinko, vesielementin solina ja tuulen aiheuttama lehtien havina sekä syyspuutarhan tuoksu.
201910_28554.jpg
Seittiä huonekasveissa
Kesän ulkona kukoistaneet kasvit ovat saaneet omituista seittiä pintaansa. Onko se vain pölyn aikaansaamaa - vaiko hämähäkin... ?Kasvejasi kiusaava punkki on todellakin pieni hämähäkkieläin; tosin vain alle millin mittainen. Jos punkkeja on paljon ja ne ovat ehtineet kutoa seittiä, niin valitettavasti niistä voi olla hyvin vaikeaa päästä kokonaan eroon.Vihannespunkki on epäviralliselta nimeltään kehrääjäpunkki, nimi juontuu punkin kehräämästä seitistä. Vihannespunkit ovat useimmiten oranssinsävyisiä, alle 0,5 mm pitkiä hämähäkkieläimiä. Vihannespunkit on helppo tunnistaa kehruuseiteistä.Vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä kuten muutkin hämähäkkieläimet, joten helpoin torjuntakeino on nostaa ilmankosteutta. Niitä ei pitäisi ilmestyä, jos ilmankosteus on yli 50 %. Ripusta vaikka kostea pyyhe (tai kuivausteline pyykkeineen) kasvin viereen tai sumuttele säännöllisesti vedellä; varsinkin lehtien alapintoja. Lämpötilan pitäminen matalana huonontaa lisääntymismahdollisuuksia. Valitettavasti vihannespunkit pysyvät hengissä myös viileämmässä ja aloittavat rajun lisääntymisen heti lämpötilan noustua.Kehrääjäpunkki piileskelee lehtien alapinnoilla ja imee lehtiin vaaleita pisteitä. Kehrääjäpunkin toimet aiheuttavat lehtien kellastumista ja varisemista. Jos huomaat vihannespunkkien valloittaman kasvin, poista se heti muiden joukosta. Näin saatat pystyä pelastamaan muut kasvit tartunnalta. Sumuta kasvia vedellä ja tarvittaessa torjunta-aineella. Kehrääjäpunkeista pääsee eroon esimerkiksi mäntynesteliuoksella; torjunta toistetaan pari kolme kertaa muutaman päivän välein (liuos tehoaa vain aikuisiin kehrääjäpunkkeihin, ei muna-asteisiin, jotka kuoriutuvat aina 2-3 päivän välein). Myös yleistorjunta-aineet ovat tehokkaita. Seuraa tilannetta muutaman päivän ajan.Tämän jälkeen kasvin voi laittaa muiden joukkoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton