• Etusivu
  • Kasvillisuus

Raikkautta salaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
201010_23480.jpg

Vaikka kylmänä kautena mielellään syödään lämmittäviä, tuhteja ruokia, on salaateille sijansa tässäkin sesongissa. Kuohkea keko salaatinlehtiä lautasella hyvän kastikkeen kanssa voi aloittaa tai päättää aterian tai sitä voi syödä lämpimän ruoan ohella. Ateria saa kylläisyyden tunnetta antavaa tilavuutta juuri salaatinlehdistä. Salaatinlehdet myös edistävät ruoansulatusta.

Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.

Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.

Tummia, tukevia, mausteisia

Salaatteihin haetaan syys- ja talvikautena vihreän ja vaalean rinnalle tummia sävyjä. Valinta voi osua punaiseen salanovatyyppiseen, kertaleikkauksella valmiiseen salaattiin. Lollo rosso -salaatin lehdet vaihtelevat vaaleanvihreästä punertaviin. Tammenlehtisalaattia saa vihreän lisäksi punaisena. Punaruotinen viinisuolaheinä lisää salaattiin näköä ja makua.

Lollo rosso
Lollo rosso
Vihreä tammenlehtisalaatti
Vihreä tammenlehtisalaatti
Jääsalaatti
Jääsalaatti

Tukevalehtinen roomansalaatti oli vielä jonkin aikaa sitten kova nousija, mutta suosio on nyt vakiintunut paikoilleen. Friseesalaattia tapaa sekä mietona ja makeana että hieman pirteämmän makuisena. Mausteisen kirpeä, maultaan retiisiä muistuttava rucola ja lehtikaalin aromiin vivahtava mitsuna ovat säilyttäneet paikkansa hyvin.

Salaatin onnistumisen niksit

Valitse vaihdellen erilaisia salaatinlehtiä: neutraaleja ja aromaattisia, ohuita ja jämäköitä, vihreitä ja punaisia, isoja ja pieniä. Huuhtaise kevyesti siivilässä, nosta puhtaalle pyyhkeelle ja ravista kuiviksi. Kuivat salaatinlehdet eivät painu kokoon vaan pysyvät kuohkeina ja kastike tarttuu niihin mukavasti.

Pelkistä salaatinlehdistä syntyy tyylikäs oheissalaatti aterialle hienovaraisen salaatinkastikkeen kanssa. Voit pyyhkäistä salaattikulhon sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja sekoittaa kastikkeen balsamietikasta ja öljystä mausteenaan ripaus suolaa ja pippuria, ehkä sinappia tai hunajaa.

Vihreä salaatti on yleensä tapana tarjota höystettyjen lisäkkeiden kanssa ensimmäisenä ruokalajina. Englannissa tämä salaatti on kylmän pääruoan lisänä. Italiassa se kuuluu kalan ja vihannesten seuraan. Ranskassa vihreä salaatti nautitaan pääruoan jälkeen raikasteena ja edistämään ruoansulatusta.

Salaatinlehdet antavat hyvän pohjan muille aineksille, joista voi koota vaikka kokonaisen aterian. Peruna tai täysjyväohra tuo täyteläisyyttä. Kala tai broileri toimii hyvänä valkuaisainelähteenä, mutta myös herneitä, papuja ja siemeniä kannattaa kokeilla. Makea ja suolainen, lämmin ja kylmä vastakohtapareina piristävät.

Viikko 43 (25. – 31.10.2010) muistuttaa syömään salaatteja niin kotona kuin kodin ulkopuolisissa ruokailuissa.

Ruokaisa syyssalaatti

2 broilerin rintafileetä
1 – 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
0, 5 tl suolaa, varovasti mustapippuria
0,75 tl paprikajauhetta
1,5 dl ohrasuurimoita (täysjyväohraa; kypsymisaika 8 min)
3 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä
tuoretta persiljaa, timjamia, rakuunaa ja basilikaa (tai 2 -3 eri yrttiä)
1 rkl rypsiöljyä
(8 kirsikkatomaattia tai 1 paprika)
0,5 - 1 ruukku salanova-tyyppistä salaattia tai tammenlehtisalaattia
1 ruukku frisee- tai jääsalaattia tai vastaavasti vuonankaalia

Kastike:
1 dl puolukkakastiketta
Lisäksi:
täysjyväleipää

201010_23476.jpg
  • Paista nahattomat broilerin rintafileet kuumalla pannulla tilkassa rasvaa. Kun pinta on saanut hyvän värin molemmilta puolilta, anna fileiden vielä hautua kypsiksi kannen alla. Mausta broileripalat miedosti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Anna vetäytyä folion alla muun valmistelun ajan.
  • Kypsennä ohrasuurimot tai nopeasti kypsyvä täysjyväohra. Lisää ohraan hienonnetut tuoreyrtit ja rypsiöljy. Sekoita ja anna maustua. Huuhtele ja paloittele tomaatit tai paprika, jos käytät niitä.
  • Yhdistä salaattiainekset suoraan lautasille tai kokoa salaattiannokset litteiden leipien päälle. Nosta alimmaksi reilut kerrokset erilaisia salaatinlehtiä ja halutessasi paloiteltuja tomaatteja tai paprikaa. Ripottele päälle yrttiohraa ilmavasti.
  • Leikkaa broilerinliha viistosti viipaleiksi ja annostele salaatteihin. Valuta päälle puolukkakastiketta.

Vinkki: Voit hankkia puolukkakastikkeen valmiina tai tee se itse näistä aineksista: 200 g puolukoita, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä. Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Keitä, kunnes sakenee. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Lämmin peruna-sinihomejuustosalaatti

isoa kiinteää perunaa
öljyä
suolaa
1 iso punasipuli
1 iso punainen paprika
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku roomansalaattia
1 - 2 ruukkua rucolaa
100 - 150 g sinihomejuustoa
0,5 dl hasselpähkinärouhetta

Kastikkeeseen:
3 rkl öljyä
1 rkl balsamietikkaa
0,5 sitruunan mehu
0,5 rkl sinappia
1,5 tl juoksevaa hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

  • Leikkaa hyvin harjatut perunat ohuiksi viipaleiksi ja siirrä leivinpaperille uunipellille.
  • Voitele pintaan hiukan ruokaöljyä ja ripottele päälle suolaa.
  • Paista perunoita 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet kauniin kullanruskean värin.
  • Yhdistä sillä aikaa salaattikulhoon ohueksi suikaleiksi leikatut punasipuli ja paprika sekä revityt salaatit.
  • Yhdistä kastikeainekset keskenään ja sekoita kolme neljäsosaa kastikkeesta salaattipohjan joukkoon.
  • Lisää lämpimät perunaviipaleet, murennettu sinihomejuusto, loput kastikkeesta ja pähkinärouhe juuri ennen tarjoilua.
Teksti: Kotimaiset kasvikset ry / Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200911_19524.jpg
Joulukukkia ostetaan yli sadalla miljoonalla eurolla
Talouden taantuma ei näytä vaikuttavan joulukukkien kauppaan. Joulun kukkamyynnin odotetaan yltävän noin 107 miljoonaan euroon, mikä on saman verran kuin viime vuonna. Joulukukkia ostaa 72 prosenttia kaikista talouksista. Ostavaa taloutta kohden rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 63 euroa. Luvut käyvät ilmi Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n marraskuun puolivälissä Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.- Ihmiset näyttävät pitävän kukkia niin merkittävänä osana joulunviettoa, ettei niiden hankinnasta luovuta huonossakaan taloudellisessa tilanteessa. Kokemukset 1990-laman ajalta olivat hyvin samantapaiset, sillä silloinkin kysyntä pysyi hyvänä ja osittain jopa nousi. Voimme siis käydä melko luottavaisina kohti joulua, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.Joulukukkien suurkäyttäjät löytyvät yli 60-vuotiaiden keskuudesta. He käyttävät joulukukkiin rahaa noin puolitoistakertaisesti nuoriin, alle 35-vuotiaisiin perheisiin verrattuna. Myös tulotaso lisää kukkien hankkimista. Yli 85 000 euron bruttotuloihin yltävät taloudet ostavat kukkia lähes kaksinkertaisesti keskiarvoon verrattuna. Keskimäärin lahjakukkiin käytetään 51 ja itselle hankittaviin 36 euroa kukkia ostavaa taloutta kohden.
20216_71022.jpg
Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!
Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!Muistattehan myös, että...Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.
20237_68953.jpg
Syyskesä on superfoodien kypsymisen aikaa!
Termi superfood on varmasti monelle tuttu. Tuo sanahan vilahtaa tuon tuosta lehtien sivuilla ja kokkiohjelmissa. Erityisesti suomalainen superfood tuntuu olevan arvostettua. Mutta mitä sitten on superfood?
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?
202310_60377.jpg
Lokakuun vinkit
Kun Suomen sää on ollut pitkään jo niin syksyinen, ei perinteinen lokakuu runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien myötä tunnu enää missään.
201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton