• Etusivu
  • Hoitotyöt

Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
20216_71022.jpg

Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!

Muistattehan myös, että...
Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.

Vinkit kukoistavaan kukkaistutukseen

1. Pitkään kukkiva ryhmä

Jos haluat nauttia kukinnasta koko kesän, niin valitse ryhmään pitkään kukkia kasveja - tai valitse istutukseen kevät-, kesä- ja syyskukkijoita.

Katso pitkään kukkivia perennoja.

2. Korkeuseroilla vaihtelevuutta

Erikorkuiset kasvit tekevät kokonaisuudesta kiinnostavan. Voit valita kasvit yksinomaan perennojen joukosta tai antaa isommalle ryhmälle korkeutta pensailla tai jopa puilla. Muistathan, että jokapuolelta katsottavassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan keskelle - tontin rajalla tai vaikkapa aitaa vasten olevassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan istutuksen taakse.

Katsoyli metrin korkuisia perennoja.

3. Yhdistele eri kasviryhmiä

Pensaiden ja puiden ohella kukkaryhmään tuo vaihtelevuutta yksivuotiset kukat, yksi- tai monivuotiset köynnökset (sijoita vaikka kartion mallinen köynnöstuki ryhmän keskelle), erilaiset yrtit ja maustekasvit tai vaikkapa salaatit. Myös erilaiset heinäkasvit ovat kauniita kukkaryhmässä. Yhdistele vapaasti!

4. Muista maanpeittoperennat

Matalakasvuiset, mutta usein helposti leviävät ja maanpintaa peittävät perennat ehkäisevät rikkakasvien leviämistä ja vähentävät veden haihtumista. Ne myös rajaavat istutuksia ja suojaavat muutenkin maata.

Katsoalle 20 cm korkeita perennoja.

5. Kuohkea multamaa parasta kukille

Kasvit viihtyvät parhaiten hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa kasvualustassa, jossa pH on kohdillaan. Happamassa kasvualustassa ravinteet ovat huonosti liukenevassa muodossa. Perusta siis kasvualusta huolella ja paranna tarvittaessa.

Hiekkapohjaista kasvualustaa parannat lisäämällä siihen ravinteikasta multaa. Savipitoista ja tiivistä maata taas parannat hiekalla ja turpeella. Jos kasvualusta on liian märkä, niin se pitää myös salaojittaa.

Lue lisää:Kasvit viihtyvät hyvinhoidetussa maassa

6. Taimien istutusvälit

Perussääntö on, että korkeiden ja voimakaskasvuisten taimien istutusväli on noin 70 cm, keskikorkeiden 40–70 cm ja matalien 20–30 cm. Jos kuitenkin haluaa nopeasti maan peittoon, niin hieman tiiviimpäänkin voi taimet istuttaa. Tällöin tulee kuitenkin valmistautua harventamaan kasvustoa muutaman vuoden kuluttua.

VINKKI: Alkuvaiheessa aukkopaikat voi kattaa myös vaikkapa yksivuotisilla kesäkukilla!

7. Kastele tarpeen vaatiessa

Nuoret, vastaistutetut taimet kaipaavat juurtumisensa alkuvaiheessa ajoittaista kastelua. Muista nyrkkisääntö: kerralla enemmän! Kastele siis kerralla kunnolla, jotta vettä riittäisi myös pintaa syvemmälle. Kun taimet ovat kasvattaneet vahvan juuriston, niin ne eivät enää tarvitse säännöllistä kastelua. Muista kuitenkin aina valita oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Vain kivikkokasvit viihtyvät paahteisilla ja kuivilla paikoilla.

8. Huolehdi ravinteista ja kalkituksesta

Lannoita kukkaryhmääsi hyvin maatuneella kompostilla, palaneella karjanlannalla tai miedolla yleislannoitteella. Muista kuitenkin, että liian voimakas typpipitoinen lannoite kasvattaa vain lehtimassaa, ei kukintaa. Ota huomioon myös kasvien toiveet.

Kalkkipitoisessa maassa viihtyvät kasvit kaipaavat säännöllistä kalkitusta ja runsasravinteisesta kasvualustasta hyötyvät taas tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Ilman kalkkia kasvualusasta saattaa tulla aikaa myöten liian hapan, jolloin kasvit eivät siinä viihdy ja ravinteetkin ovat huonosti liukenevassa muodossa. Muista siis lannoituksen lisäksi säännöllinen kalkitus.

Lue lisää:Maanparannuksella vahva kasvu

9. Jakaminen ja uudelleenistuttaminen virkistää vanhoja kasveja

Jos vuosien myötä perennojen kukinta hiipuu, kasvustossa on havaittavissa selkeää aukkoa tai kasvustoon on tullut rikkakasveja, niin on aika nostaa kasvi ylös. Keväällä kukkivat kasvit nostetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat puolestaan varhain keväällä.

Nosta juurakko, jaa se käsin repimällä tai terävän lapion avulla palasiin ja puhdista juurakko rikkaruohon juurista. Vahvajuurakkoisesta emokasvista saa monta uutta jakotaimea.

10. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan

Asuinpaikan kasvuvyöhyke sekä tontin pienilmasto ja istutuspaikan muut kasvuolosuhteet määrittävät sen, mitkä kasvit menestyvät ja kestävät talvea parhaiten.

Lue lisää: Valitse kotipihan kasvit oikein

11. Siisti vasta keväällä

Syksyllä tehty työ vähentää toki töiden määrää keväällä, mutta toisaalta maahan jätetty kasvusto myös suojaa juuristoa talvella. Kukkien varret myös keräävät lunta kasvin tyvelle. Etenkin onttovartiset perennat kannattaa jättää syksyllä leikkaamatta, sillä niiden leikatut varret johtaisivat vettä juuristoon ja altistaisivat sen turhaan jäätymiselle.

12. Suosi kestäviä kasveja

Kestävimmät kukkakasvimme ovat kotoisin pohjoisen taimistoilta. Myös luonnonlajit ovat talvenkestäviä ja niistä on jalostettu monia puutarhalajeja. Pohjoisen puutarhoilla kannattaa suosia myös vanhoja kestäviä perinne- ja maatiaiskasveja. Toki arempiakin kasveja kannattaa kokeilla, sillä suojaisessa kasvupaikassa ja hyvin suojattuna ne saattavat menestyä mainiostikin.

Lue lisää:Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

20225_78240.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83361.jpg
Pensaiden istutusetäisyydet
Kesävihannat pensasaidat tarjoavat miellyttävää näkö- ja tuulensuojaa ja luovat pihaan halutun korkuisia "seinämiä". Vaikka lehdet varisevatkin talveksi, tarjoaa tuuhea pensas suojaa myös talvella keräten päälleen kauniin lumikuorrutuksen.Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa.
20227_79011.jpg
Keltaistilla kukilla pääsiäistunnelmaa
Älä anna kevätväsymyksen iskeä, vaan hyödynnä kukkien väriterapiaa! Poimi tästä vinkit tai kehitä itse aivan uusia tapoja käyttää tavallisia viherkasveja ja kukkivia ruukkukasveja. Muista myös ruukkuihin suunnitellut koristekatteet.
Mies tarkastelee huonekasvia
Tauti huonekasvissa?
Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita tautien vioituksille. Kasviharrastajan tulisi päivittäin tutkia hoidokkejaan ja tarpeen vaatiessa ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin. Kasvitaudit on syytä erottaa tuholaisten aiheuttamista vioituksista. Tauteihin on luettava myös huonojen kasvuolojen aiheuttamat fysiologiset haitat. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua tai pilkkua?
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20238_70747.jpg
Nyt uutta orkideoille!
Tiedätkö, ettei orkidean kasvualustassa ole ravinteita? Kasvualustan tarkoitus on vain pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Orkideat ovat siis sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön ja kasvavat hitaasti. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä lannoitusta menestyäkseen.
20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton