• Etusivu
  • Hoitotyöt

Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
20216_71022.jpg

Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!

Muistattehan myös, että...
Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.

Vinkit kukoistavaan kukkaistutukseen

1. Pitkään kukkiva ryhmä

Jos haluat nauttia kukinnasta koko kesän, niin valitse ryhmään pitkään kukkia kasveja - tai valitse istutukseen kevät-, kesä- ja syyskukkijoita.

Katso pitkään kukkivia perennoja.

2. Korkeuseroilla vaihtelevuutta

Erikorkuiset kasvit tekevät kokonaisuudesta kiinnostavan. Voit valita kasvit yksinomaan perennojen joukosta tai antaa isommalle ryhmälle korkeutta pensailla tai jopa puilla. Muistathan, että jokapuolelta katsottavassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan keskelle - tontin rajalla tai vaikkapa aitaa vasten olevassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan istutuksen taakse.

Katsoyli metrin korkuisia perennoja.

3. Yhdistele eri kasviryhmiä

Pensaiden ja puiden ohella kukkaryhmään tuo vaihtelevuutta yksivuotiset kukat, yksi- tai monivuotiset köynnökset (sijoita vaikka kartion mallinen köynnöstuki ryhmän keskelle), erilaiset yrtit ja maustekasvit tai vaikkapa salaatit. Myös erilaiset heinäkasvit ovat kauniita kukkaryhmässä. Yhdistele vapaasti!

4. Muista maanpeittoperennat

Matalakasvuiset, mutta usein helposti leviävät ja maanpintaa peittävät perennat ehkäisevät rikkakasvien leviämistä ja vähentävät veden haihtumista. Ne myös rajaavat istutuksia ja suojaavat muutenkin maata.

Katsoalle 20 cm korkeita perennoja.

5. Kuohkea multamaa parasta kukille

Kasvit viihtyvät parhaiten hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa kasvualustassa, jossa pH on kohdillaan. Happamassa kasvualustassa ravinteet ovat huonosti liukenevassa muodossa. Perusta siis kasvualusta huolella ja paranna tarvittaessa.

Hiekkapohjaista kasvualustaa parannat lisäämällä siihen ravinteikasta multaa. Savipitoista ja tiivistä maata taas parannat hiekalla ja turpeella. Jos kasvualusta on liian märkä, niin se pitää myös salaojittaa.

Lue lisää:Kasvit viihtyvät hyvinhoidetussa maassa

6. Taimien istutusvälit

Perussääntö on, että korkeiden ja voimakaskasvuisten taimien istutusväli on noin 70 cm, keskikorkeiden 40–70 cm ja matalien 20–30 cm. Jos kuitenkin haluaa nopeasti maan peittoon, niin hieman tiiviimpäänkin voi taimet istuttaa. Tällöin tulee kuitenkin valmistautua harventamaan kasvustoa muutaman vuoden kuluttua.

VINKKI: Alkuvaiheessa aukkopaikat voi kattaa myös vaikkapa yksivuotisilla kesäkukilla!

7. Kastele tarpeen vaatiessa

Nuoret, vastaistutetut taimet kaipaavat juurtumisensa alkuvaiheessa ajoittaista kastelua. Muista nyrkkisääntö: kerralla enemmän! Kastele siis kerralla kunnolla, jotta vettä riittäisi myös pintaa syvemmälle. Kun taimet ovat kasvattaneet vahvan juuriston, niin ne eivät enää tarvitse säännöllistä kastelua. Muista kuitenkin aina valita oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Vain kivikkokasvit viihtyvät paahteisilla ja kuivilla paikoilla.

8. Huolehdi ravinteista ja kalkituksesta

Lannoita kukkaryhmääsi hyvin maatuneella kompostilla, palaneella karjanlannalla tai miedolla yleislannoitteella. Muista kuitenkin, että liian voimakas typpipitoinen lannoite kasvattaa vain lehtimassaa, ei kukintaa. Ota huomioon myös kasvien toiveet.

Kalkkipitoisessa maassa viihtyvät kasvit kaipaavat säännöllistä kalkitusta ja runsasravinteisesta kasvualustasta hyötyvät taas tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Ilman kalkkia kasvualusasta saattaa tulla aikaa myöten liian hapan, jolloin kasvit eivät siinä viihdy ja ravinteetkin ovat huonosti liukenevassa muodossa. Muista siis lannoituksen lisäksi säännöllinen kalkitus.

Lue lisää:Maanparannuksella vahva kasvu

9. Jakaminen ja uudelleenistuttaminen virkistää vanhoja kasveja

Jos vuosien myötä perennojen kukinta hiipuu, kasvustossa on havaittavissa selkeää aukkoa tai kasvustoon on tullut rikkakasveja, niin on aika nostaa kasvi ylös. Keväällä kukkivat kasvit nostetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat puolestaan varhain keväällä.

Nosta juurakko, jaa se käsin repimällä tai terävän lapion avulla palasiin ja puhdista juurakko rikkaruohon juurista. Vahvajuurakkoisesta emokasvista saa monta uutta jakotaimea.

10. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan

Asuinpaikan kasvuvyöhyke sekä tontin pienilmasto ja istutuspaikan muut kasvuolosuhteet määrittävät sen, mitkä kasvit menestyvät ja kestävät talvea parhaiten.

Lue lisää: Valitse kotipihan kasvit oikein

11. Siisti vasta keväällä

Syksyllä tehty työ vähentää toki töiden määrää keväällä, mutta toisaalta maahan jätetty kasvusto myös suojaa juuristoa talvella. Kukkien varret myös keräävät lunta kasvin tyvelle. Etenkin onttovartiset perennat kannattaa jättää syksyllä leikkaamatta, sillä niiden leikatut varret johtaisivat vettä juuristoon ja altistaisivat sen turhaan jäätymiselle.

12. Suosi kestäviä kasveja

Kestävimmät kukkakasvimme ovat kotoisin pohjoisen taimistoilta. Myös luonnonlajit ovat talvenkestäviä ja niistä on jalostettu monia puutarhalajeja. Pohjoisen puutarhoilla kannattaa suosia myös vanhoja kestäviä perinne- ja maatiaiskasveja. Toki arempiakin kasveja kannattaa kokeilla, sillä suojaisessa kasvupaikassa ja hyvin suojattuna ne saattavat menestyä mainiostikin.

Lue lisää:Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

20225_78240.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80097.jpg
Mikä kesäkukka? Asiantuntija vastaa
En muista tämän valkoisen kesäkukan nimeä? Tuoksuu hyvälle. Rankkasade kaatoi ja kukat lähti pahasti, onko mitään tehtävissä? Voiko esim. leikata eli uudistuisiko vielä?Toinen kysymys: Kukkiiko laventeli vielä, jos poistan kaikki ylikukkineet kukat?
Tuhkapensas
Tuhkapensas on kestävä ja syksyllä värikäs
Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!
20202_62478.jpg
Rakennusohjeet pöllön ja lepakon pöntöille
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
20204_63908.jpg
Keppihevosille esteitä kotikonstein
Tytöt ja pojan ovat jo vuosikymmeniä hyppineet ja juosseet keppihevosten kanssa. Pojat leikkineet cowboy-leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, miten teet edulliset esteet.
20224_77902.jpg
Särkynytsydän: muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneensydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa. Olen esikasvattanut sen sisällä, taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi on tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka on valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Valkoinen särkynytsydän on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike?Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Entä pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä?Ihastuin kasviin, ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa jos se on jo istutettu?
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton