• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tauti huonekasvissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2024
Kasvimies AdobeStock_501629974

Huonekasveja kannattaa tarkkailla tasaisin väliajoin, jos pinnoille muodostuu jotakin normaalista poikkeavaa. © Adobe Stock

Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita tautien vioituksille. Kasviharrastajan tulisi päivittäin tutkia hoidokkejaan ja tarpeen vaatiessa ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin. Kasvitaudit on syytä erottaa tuholaisten aiheuttamista vioituksista. Tauteihin on luettava myös huonojen kasvuolojen aiheuttamat fysiologiset haitat. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua tai pilkkua?

Mikä on vikana, kun...

…lehdet nuutuvat?

Luonnollisin syy velttoihin ja roikkuviin lehtiin sekä nuokkuviin versojen kärkiin on veden puute eli kasvualusta on päässyt kuivumaan. Nuutuminen voi johtua myös liian märästä ja kylmästä kasvualustasta tai liian voimakkaasta lannoituksesta.

…lehdet ovat laikkuiset?

Luultavimmin kasvia on kasteltu liikaa tai lannoitettu yksipuolisesti. Huonot kasvuolot aiheuttavat suuria, epäsäännöllisiä, kellertäviä, ruskeita tai tummia laikkuja. Laikkuja aiheuttaa myös liian voimakas tai liian vähäinen valo. Lehden kärkipuoliskon laikut voivat olla myös kylmän aiheuttamia. Myös lehdille jäävät vesipisarat saattavat vaurioittaa lehtiä.

…lehdissä on korkkimaisia laikkuja?

Kasvia on kasteltu liikaa, ilmankosteus on liian pieni tai kasvi on voinut saada liikaa typpeä lannoituksessa.

…lehtien kärjet kuivuvat tai reunat ruskettuvat?

llmankosteus on liian pieni tai kasvia on kasteltu niukanlaisesti. Kärjen kuivuminen näkyy varsinkin pitkissä ja kapeissa lehdissä. Lehdet voivat olla myös murtuneet tai kasvi kärsii valon puutteesta.

…lehdet kellastuvat?

Kellastuminen on normaalia, kun lehti on vanha.

Mikäli alemmat lehdet kellastuvat ja putoilevat yksi toisensa jälkeen, yleisin syy on liiallisen kastelun aiheuttama kasvuhäiriö. Valon niukkuus nopeuttaa kellastumista. Kuiva ja lämmin ilma yhdessä valon puutteen kanssa saavat kellastuneen lehden käpristymään ennen varisemistaan.

…lehdet ja kukkanuput varisevat?

Syitä voi olla monia: nuppuisen kasvin kääntely (kaktukset ja gardenia ovat tarkkoja tästä), valon puute, epätasainen kastelu tai kasvin liiallinen kuivahtaminen, veto sekä suuret lämpötilaerot. Jos nuppu surkastuu ennen varisemista, se on merkki valon puutteesta.

Äkillinen lehtien variseminen voi johtua myös liiasta kylmyydestä.

…lehtien väri muuttuu?

Heikossa valossa nuoret lehdet jäävät kalpeiksi ja vaaleiksi. Varjoa suosiva kasvi taas kalpenee, jos se on erehdyksessä laitettu suoraan auringonvaloon. Kohtuuton typpilannoitus vähentää valkokirjavuutta. Toisinaan kirjavalehtiset muunnokset palautuvat luonnonlajin kaltaiseksi.

Lue lisää: Seittiä huonekasveissa

<p data-block-key="pd4tz">Tunne huonekasvisi – tunnistat vaivan.</p>
Tunne huonekasvisi – tunnistat vaivan.
© Adobe Stock

Mikä tauti voi olla kyseessä?

Kosteat ja ahtaat olot altistavat kasvit harmaahomeelle. Sienipeite on harmaa ja tyypillisen homeen näköinen. Harmaahome ilmestyy kasvin kuihtuneeseen tai vioitettuun osaan. Ruskeat, vetisen pehmeät laikut kehittävät harmaata rihmastoa, johon syntyy kuromia, joilla sieni leviää.

  • Poista sairaat kasvinosat ja vähennä kastelua sekä suihkuttelua. Yleensä koko kasvi on saastunut ja se joudutaan hävittämään.

Lehtilaikkutaudissa laikut voivat olla keltaisia, ruskeita tai punertavia ja muodoltaan rengasmaisia tai epäsäännöllisiä ja niissä on tumma reunus. Keskellä laikkua on tavallisesti tummia pistemäisiä itiöpesäkkeitä. Usein keskeltä kosteat laikut leviävät yhtenäiseksi vioitusalueiksi.

  • Poista kellastuvat kasvinosat ja paranna kasvuoloja. Joissakin tapauksissa puutarhassa käytettävää torjunta-ainetta voi käyttää laimeana liuoksena.

Lakastumistautia voivat aiheuttaa eräät sienet tai bakteerit. Lehtien kariseminen ja kasvuston äkillinen lakastuminen on ensimmäinen oire. Tyven poikkileikkauksessa erottuvat johtosolukot ruskeina renkaina.

Tyvitaudissa juuren niska ja varren tyvi tummuvat ja mätänevät tai kuivuvat. Usein myös juuret tummuvat ja mätänevät. Varren tyvelle saattaa muodostua vaaleaa tai punertavaa sienirihmastoa.

  • Kostea ja tiivis kasvualusta sekä liian runsas typpilannoitus edistävät tyvitautia aiheuttavien sienien elinoloja.
Keltainen lehti kultaköynnöksessä
© Adobe Stock
Runkomätä kaktuksessa
© Adobe Stock

Runkomätä on tavallisin ja kiusallisin vaiva kaktuksilla, ja voi vaivata monia muitakin sukkulentteja. Runkoon ilmestyy musta, pehmeä laikku, joka leviää pian kasvin kaikkiin osiin. Mätänemisen syynä on yleensä varomaton kastelu tai liian kostea huoneilma. Tavallisemmin tauti aiheutuu valonpuutteesta ja ilmestykiny juuri pimeänä vuodenaikana.

  • Leikkaa kasvista latvapistokas.

Begonia ja ruusu ovat alttiita härmälle. Härmä alkaa pienillä valkeilla jauhomaisilla täplillä, jotka ajan mittaan laajenevat ja harmaantuvat tai kellertyvät. Vanhempiin laikkuihin tulee mustia pistemäisiä kotelorakkoja, joissa härmäsieni säilyy. Kasvin kehitys pysähtyy ja lopulta se kuihtuu.

  • Hävitä kasvi.

Begonia ja pelargonia voivat saada riesakseen lehti- ja varsibakterioosin. Katsomalla lehteä valoa vasten, lehdessä näkyvät vaaleat öljymäiset laikut. Kasvin tyvi pehmenee ja mustuu.

  • Hävitä kasvi, äläkä ota siitä pistokkaita.
<p data-block-key="licr8">Tervet huonekasvit näyttävät hyvältä ja kukoistavat ihanissa väreissään.</p>
Tervet huonekasvit näyttävät hyvältä ja kukoistavat ihanissa väreissään.
© Adobe Stock
Ohje

Ohje

Tunnetko kasvisi?Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia myös huonekasveista ja niiden kasvupaikka- ja hoitotoiveista!

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton