• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuusi, kissat ja lapset ‒ uhka vai mahdollisuus?

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.06.2025
a-cute-kitty-on-christmas-tree-playfully-breaking

Joulukuusi on monen perheen jouluinen keskipiste, mutta vilkkaat kissat ja lapset voivat saada sen helposti kaatumaan. Oikea sijoitus ja tukevat ratkaisut auttavat pitämään kuusen pystyssä ja koristeet ehjinä. (Kuva: Envato)

Eräs lukijamme lähestyi meitä kysymyksellä: "Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?"

‒ Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa ‒ ja lattiaa pitkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?

Mainio kysymys näin joulun alla.

Vastasimme hänelle näin

Joulukuusi kuuluu ehdottomasti suomalaiseen jouluun. Valitettavasti se on tosi kiinnostava myös kissojen mielestä. Onneksi voimme tehdä asialle jotain!

Joulukuusen ei esimerkiksi aina tarvitse olla sisätiloissa, vaan sen voi sijoittaa tunnelmanluojaksi myös parvekkeelle, terassille tai vaikka kokonaan pihalle ‒ näin se ainakin säilyisi rauhassa.

Mikäli kuusen kuitenkin haluaa tuoda sisälle, niin sen voi sijoittaa huoneeseen, jonka saa yöksi suljettua. Näin se säilyy rauhassa ainakin kissojen aamuleikeissä ja mahdollisesti myös kotiväen poissaollessa.

Auttaisiko muovikuuseen vaihtaminen?

Useimmat meistä haluavat kuitenkin sijoittaa joulukuusen paikkaan, missä itsekin aikaansa viettää; eli olo- tai takkahuoneeseen. Yksi vaihtoehto on toki vaihtaa aito joulukuusi muovikuuseen ‒ se ei niin houkuttele kiipeilyyn saati tarvitse vettä. Kaatuessaankin sen oksat vain taipuvat ja tuoksua saa vaikka havunoksilla maljakossa tai kuusentuoksupullosta.

Jos kuitenkin haluamme välttämättä sen aidon joulukuusen, niin senkin suojaamiseksi voimme kokeilla paria keinoa. Ensinnäkin puu pitää sijoittaa kohtaan, jossa se on sivussa kulku- tai juoksureiteistä; huoneen nurkka, sohvien väli tai muu sellainen paikka on rauhallisin.

Panosta kuusenjalkaan

Lisäksi puu vaatii tukevan ja painavan jalan. Onhan käytössäsi metallinen jalka muovikipan sijasta? Kuusen voi myös ripustaa roikkumaan: ruuvaa kuusen yläpuolelle kattoon koukku, johon kieputat rautalangan. Jatka rautalangan kieputtamista myös kuusen ympärille, jotta puu pysyy hyvin paikoillaan Muista poistaa rautalanka, ennen kuin viet puun kierrätykseen.

Kuusen jalka voidaan piilottaa myös isoon astiaan, ruukkuun, ämpäriin tai vaikka kumiseen saaviin. Se on yllättävän hauskan näköistä ja sallii puulle usein isomman vesitilankin. Saavi puun alaosassa suojaa rungon alaosaa ja vähentää kissankin kiipeilyhaluja; kuka sieltä oksien välistä nyt kiipeämään lähtisi?

<p data-block-key="68mae">Kuusen voi myös ripustaa kattoon rautalangalla tai piilottaa jalka isoon ruukkuun tai saaviin, mikä estää oksien heilumista ja vähentää lemmikkien kiipeilyhaluja. (Kuva: Pixabay)</p>
Kuusen voi myös ripustaa kattoon rautalangalla tai piilottaa jalka isoon ruukkuun tai saaviin, mikä estää oksien heilumista ja vähentää lemmikkien kiipeilyhaluja. (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="0wwh7">Kissat ovat usein kiinnostuneita joulukuusen koristeista, mikä voi johtaa leikkiin ja koristeiden putoamiseen. Huolellinen koristelu ja turvallinen sijoitus auttavat välttämään vahinkoja. (Kuva: Pixabay)</p>
Kissat ovat usein kiinnostuneita joulukuusen koristeista, mikä voi johtaa leikkiin ja koristeiden putoamiseen. Huolellinen koristelu ja turvallinen sijoitus auttavat välttämään vahinkoja. (Kuva: Pixabay)

Muita vinkkejä

Voit myös hankkia tavallista pienemmän kuusen ja nostaa sen pöydälle tai tuolin päälle. Pienemmän kuusen voi myös siirtää tarvittaessa vaikka muualle yöksi ja poissaolon ajaksi.

Joulukuusen koristelussa voit ottaa niin karvaiset kuin karvattomammatkin lapset huomioon. Kun alaoksilla ei ole heiluvia palloja tai jänniä tupsuja, eikä niihin yletä sohvan päältäkään, niin kuusen kiinnostavuus hieman vähenee. Ihmislapsia ajatellen kaikki syötävä kannattaa ainakin jättää puusta kokonaan pois. Esimerkiksi suklaakoristeet puun yläoksilla saa koululaisenkin kiipeilemään sohvan päälle ja kurottelemaan.

Mieti myös, voisitko tehdä joulukuusesta jotenkin epämiellyttävämmän lemmikkejäsi ajatellen? Esimerkiksi sitruksen tuoksua joulukoristeisiin tai vaikkapa suihkaus kissan karkotetta?

<p data-block-key="bfxh8">Joulukuusen koristeet houkuttelevat uteliaita kissoja, joten koristeiden valinnassa kannattaa suosia kestäviä ja kissaturvallisia vaihtoehtoja kodin joulurauhan takaamiseksi. (Kuva: Pixabay)</p>
Joulukuusen koristeet houkuttelevat uteliaita kissoja, joten koristeiden valinnassa kannattaa suosia kestäviä ja kissaturvallisia vaihtoehtoja kodin joulurauhan takaamiseksi. (Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
joulu
eläimet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

joulukimppu valkoisessa vaasissa pöydällä
Joulukukilla saadaan jouluhenki heräämään
Joulukukat loihtivat kotiin pehmeää ja luonnollista juhlatunnelmaa. Jokaisella joulun kukalla on myös oma persoonallisuutensa, joka herättää erilaisia tunteita. Esimerkiksi hyasintin tuoksu nostattaa monilla sen oikean joulumielen vuosi toisensa perään ja joulutähti juhlistaa takuuvarmasti joulupöydän. Amaryllis eli jaloritarinkukka on aina niin ylväs. Havut ovat rauhoittavia ja niillä voi halutessaan vaikka korvata joulukuusen. Kukat valitaan myös yhä useammin muuhun sisustukseen ja juhlapäivän kattaukseen sopivaksi, sekä värejä että muotoja mukaillen.
kuva sokeritoukasta
Sokeritoukka kotona – tunnistus, torjunta, ansat ja tehokkaat keinot eroon pääsemiseksi
Sokeritoukka on yleinen kotien haittaeläin, joka viihtyy kosteissa nurkissa ja ilmestyy esiin pimeällä. Vaikka se ei pure tai levitä tauteja, sen nopea liike ja sitkeys tekevät siitä ei-toivotun vieraan. Tässä artikkelissa opit tunnistamaan sokeritoukat, estämään niiden leviämisen ja rakentamaan tehokkaita ansoja kotona.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
Joulukoristeet
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.
201911_61400.jpg
Ekoihmisen jouluasetelma
Kierrätä, uusiokäytä, poimi, kerää ja lopuksi kompostoi!
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit: Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi.
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton