Kuusi, kissat ja lapset ‒ uhka vai mahdollisuus?
Eräs lukijamme lähestyi meitä kysymyksellä: "Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?"
‒ Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa ‒ ja lattiaa pitkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?
Mainio kysymys näin joulun alla.
Vastasimme hänelle näin
Joulukuusi kuuluu ehdottomasti suomalaiseen jouluun. Valitettavasti se on tosi kiinnostava myös kissojen mielestä. Onneksi voimme tehdä asialle jotain!
Joulukuusen ei esimerkiksi aina tarvitse olla sisätiloissa, vaan sen voi sijoittaa tunnelmanluojaksi myös parvekkeelle, terassille tai vaikka kokonaan pihalle ‒ näin se ainakin säilyisi rauhassa.
Mikäli kuusen kuitenkin haluaa tuoda sisälle, niin sen voi sijoittaa huoneeseen, jonka saa yöksi suljettua. Näin se säilyy rauhassa ainakin kissojen aamuleikeissä ja mahdollisesti myös kotiväen poissaollessa.
Auttaisiko muovikuuseen vaihtaminen?
Useimmat meistä haluavat kuitenkin sijoittaa joulukuusen paikkaan, missä itsekin aikaansa viettää; eli olo- tai takkahuoneeseen. Yksi vaihtoehto on toki vaihtaa aito joulukuusi muovikuuseen ‒ se ei niin houkuttele kiipeilyyn saati tarvitse vettä. Kaatuessaankin sen oksat vain taipuvat ja tuoksua saa vaikka havunoksilla maljakossa tai kuusentuoksupullosta.
Jos kuitenkin haluamme välttämättä sen aidon joulukuusen, niin senkin suojaamiseksi voimme kokeilla paria keinoa. Ensinnäkin puu pitää sijoittaa kohtaan, jossa se on sivussa kulku- tai juoksureiteistä; huoneen nurkka, sohvien väli tai muu sellainen paikka on rauhallisin.
Panosta kuusenjalkaan
Lisäksi puu vaatii tukevan ja painavan jalan. Onhan käytössäsi metallinen jalka muovikipan sijasta? Kuusen voi myös ripustaa roikkumaan: ruuvaa kuusen yläpuolelle kattoon koukku, johon kieputat rautalangan. Jatka rautalangan kieputtamista myös kuusen ympärille, jotta puu pysyy hyvin paikoillaan Muista poistaa rautalanka, ennen kuin viet puun kierrätykseen.
Kuusen jalka voidaan piilottaa myös isoon astiaan, ruukkuun, ämpäriin tai vaikka kumiseen saaviin. Se on yllättävän hauskan näköistä ja sallii puulle usein isomman vesitilankin. Saavi puun alaosassa suojaa rungon alaosaa ja vähentää kissankin kiipeilyhaluja; kuka sieltä oksien välistä nyt kiipeämään lähtisi?
Muita vinkkejä
Voit myös hankkia tavallista pienemmän kuusen ja nostaa sen pöydälle tai tuolin päälle. Pienemmän kuusen voi myös siirtää tarvittaessa vaikka muualle yöksi ja poissaolon ajaksi.
Joulukuusen koristelussa voit ottaa niin karvaiset kuin karvattomammatkin lapset huomioon. Kun alaoksilla ei ole heiluvia palloja tai jänniä tupsuja, eikä niihin yletä sohvan päältäkään, niin kuusen kiinnostavuus hieman vähenee. Ihmislapsia ajatellen kaikki syötävä kannattaa ainakin jättää puusta kokonaan pois. Esimerkiksi suklaakoristeet puun yläoksilla saa koululaisenkin kiipeilemään sohvan päälle ja kurottelemaan.
Mieti myös, voisitko tehdä joulukuusesta jotenkin epämiellyttävämmän lemmikkejäsi ajatellen? Esimerkiksi sitruksen tuoksua joulukoristeisiin tai vaikkapa suihkaus kissan karkotetta?