• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kuusiaita on ympärivuotinen näkösuoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2023
202311_18788.jpg

Hyvin hoidettu kuusiaita on kaunis ja rauhoittava viherrakenne. (Kuva: Puutarha.net)

Kuusen aitataimia on hyvä istuttaa syksyllä. Kuusi eristää hyvin ääntä ja sitoo pölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Kuusiaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen, sille riittää yksi leikkaus vuodessa.

Kuusiaidan istuttaminen

Kuusen aitataimia voidaan istuttaa melkein koko kasvukauden ajan, joskin toukokuu ja elokuu ovat kosteusolojen suhteen parhaat ajankohdat. Myös syksyllä ennen talven tuloa siirto ja istutus onnistuvat.

Kasvualustaksi kaivetaan yhtenäinen, vähintään 50 cm syvä ja leveä oja. Se täytetään hieman hapahkolla, hyvin kosteutta pidättävällä mullalla. Taimien istutusväli on 35 cm eli 3 kpl metrille. Taimet istutetaan hieman (1 cm) aiempaa syvempään. Varsinkin istutusvuonna tulee myös huolehtia riittävästä kastelusta: anna kerralla runsaasti, jotta juuret hakeutuvat syvälle.

Kuusien lähellä ei saa olla varjostavia pensaita tai puita. Varjossa kuuset varistavat neulasiaan, eikä uusia kasva tilalle. Kuusiaidan hoidossa pitää myös muistaa heinän ja rikkakasvien torjunta. Pienet kuusen taimet häviävät kilpailussa heinäkasveja vastaan. Torjuntaa voi helpottaa käyttämällä kuorikatetta.

Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista.

Kuusiaita maisemassa

Havuaitaa voi mukauttaa maastoon eri tavoin. Jos maasto on epätasainen, aita yleensä kasvatetaan tasaiseksi yläosastaan, rauhoittamaan näkymää. Rinteessä aita voi mukailla maastoa, jolloin se on tasaisen korkea joka kohdastaan ja korostaa rinnevaikutelmaa. Jos rinnevaikutelmaa halutaan häivyttää, voidaan aita leikata "vatupassiin", jolloin aita on toisesta päästään huomattavasti korkeampi. Tällöinkin pitää muistaa, että sitä pitää ylettyä leikkaamaan. Hyvän näkö-, tuuli- ja pölysuojan antaa 150–200 cm korkea aita. Säännöllisellä leikkaamisella kuusiaidasta saadaan tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20219_72778.jpg
Asiantuntija vastaa: Liian korkeiksi kasvaneet japaninmarjakuuset
Noin 30-vuotiaat, 3‒4 m korkeiksi, monirunkoisiksi kasvaneet ja hoitamattomat japaninmarjakuuset, (Taxus cuspidata), kaipaisivat toimenpiteitä. Haluaisin uusia niitä ja kyselenkin, voiko näin suuria ja vanhoja, runkomaisia puskapuita, sahata alas ja saada niitä uusiutumaan "kannoista" samalla tavoin kuin muita, pensasmaisia marjakuusia? Kasvit on istutettu alun perin tuulensuojaksi ja talvenvihreydeksi, nyt ne korkeina varjostavat liikaa viettävällä tontilla ja ovat jo vähän rähjäisen oloiset.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Katehiekkaus
Nurmikon pintaan levitetty ohut fillerihiekkakerros pitää nurmikon pinnan puhtaana eli kurattomana, kimmoisana ja nopeuttaa sen vedenottokykyä.Katehiekkaa voi levittää useammankin kerran kasvukauden aikana. Kerralla levitetään 1-1,5 mm:n kerros. Paras levitysaika on myöhäissyksy.Lue vanhan nurmikon hoidosta
202112_74154.jpg
Tulkoon rauha
Turun joulurauhan julistuksessa tulee käyttää maskiaJoulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.Turun perinteisessä joulurauhan julistuksessa tulee käyttää koronatilanteen takia maskia. Joulurauhan julistus ollaan järjestämässä jouluaattona normaalilla tavalla. Viime vuonna perinteinen julistus julistettiin ilman yleisöä. Turun kaupunki varautuu tänäkin vuonna myös muihin vaihtoehtoihin, jos koronatilanne heikkenee entisestään.
20184_52728.jpg
Vinkit mökkeilijälle terassilasien hankintaan
Mökkikaudesta nautitaan vuosittain, kuka lyhyempään, kuka pidempään. Mieleen pulpahtelee ajatuksia, mitä kaikkea mökillä pitäisikään tehdä tai miten mökkielämästä tekisi vieläkin mukavampaa. Onko mielessä esimerkiksi mökkiterassin lasittaminen? Lasitetun terassin ei nimittäin tarvitse olla pelkästään omakoti- tai rivitaloasumisen luksusta. Lasitettu terassi tuo lisää viihtyvyyttä ja asumismukavuutta myös mökille tai vapaa-ajan asunnolle ja mahdollistaa ihanasta kesämökistä nauttimisen kaikkina vuodenaikoina.
202112_74017.jpg
Istuta jouluruususi ulos
Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton