• Etusivu
  • Rakentaminen

Lähtölaskenta talvileikkeihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2020
20201_62218.jpg

Suomen talvi on tähän mennessä suurimmaksi osaksi ollut valkoisen sijasta melkoisen harmaa, mutta kun se lumi vihdoin yllättää autoilijat ja pakkaset paukkuvat, on hyvä olla varautunut! Eihän sitä tiedä, kauanko lumikelejä kestää. Jos toppatakin taskussa pitää valmiiksi sotasuunnitelmaa talvikelejä varten, voi heti lumen sataessa kirmata pihalle nauttimaan.

Talvipuuhia koko perheelle

Ensimmäisenä monelle tulee mieleen lumiukko, lumienkeli ja lumilyhty. Lumi ei kuitenkaan ole talven ainoa materiaali – myös jäästä saa aikaan kauniita lyhtyjä ja ornamentteja. Niiden tekemiseen et tarvitsekaan muuta kuin astian, vettä ja mahdollisesti elintarvikeväriä ja luonnosta löytämiäsi aarteita koristeeksi. Voit esimerkiksi kerätä astiaan lehtiä tai marjoja, ja lisätä sitten vettä ja muutaman tipan elintarvikeväriä. Veden jäätyessä olet saanut kauniita jääkoristeita pihaasi koristamaan. Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten. Illalla jäätymään jätetyt ämpärit kannattaa käydä heti aamutuimaan tarkistamassa.

Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten.
Huomaa, että jäälyhtyjä tehdessäsi vesi ei saa ehtiä umpijäähän, jotta saat vielä hakattua pohjaan kolon valonlähdettä varten.
Kaunis ja herkkä jääkupla.
Kaunis ja herkkä jääkupla.

Kovilla pakkasilla voi nauttia jäätymisen taianomaisuudesta myös esimerkiksi puhaltamalla saippuakuplia ulkona, ja katsomalla kuinka ne jäätyvät sellaisenaan kauniiksi, ohuiksi jääkupliksi.

Elintarvikeväriä voit hyödyntää lumileikeissä laajasti. Voit esimerkiksi maalata lumeen kauniita kuvioita tai tuoda lumipallosotiin uuden sävyn värjäämällä joukkueiden pallot ja linnakkeet eri värein. Vain mielikuvitus on rajana – jos sekään, löytyyhän netistä helposti ideoita vaikka mihin tarpeeseen!

20201_62221.jpg
20201_62219.jpg

Viemällä vanhoja astioita ja/tai rantaleikkien leluja ulos, saat varmasti aikaan hauskoja leikkejä perheen pienimmille! Taio helposti esiin, vaikka lumikeittiö pienen kokinalun iloksi tai tehkää yhdessä lumikylä metsätontuille tai oraville.

Niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat usein lumessa telmimisestä, mutta liikkeessä tulee pysyä, ettei kylmä yllätä kesken leikkien. Lumiset esteradat ovat hurjan hauskoja ja samalla liikunta lämmittää kovemmallakin pakkasella. Jo rataa tehdessä pääsee liikkeelle.

Luistelu ja mäenlasku ovat tietenkin monelle ehdottomia talven puuhia. Jäälle voi lähteä pelaamaan jääkiekkoa, curlingia, hippaa tai vaikka omia talvisia versioita muista urheilulajeista, kuten pesäpallosta ja koripallosta. Mäkeä voi lähteä laskemaan suksilla, laudalla, pulkalla, kelkalla, liukurilla tai vaikka muovitarjottimella tai -pussilla.

20201_62225.jpg
20201_62224.jpg

Talvinen bongausretki

Haluaisitko mennä hiihtämään tai patikoimaan luontoon, mutta seurasi on vastahakoinen? Lapsia ei useinkaan kävelylenkkeily houkuttele, mutta seikkailu kiinnostaa usein perheen pienimpiä. Listaa tai listatkaa yhdessä asioita, joita voisitte mahdollisesti löytää ympäristöstänne kulkiessanne talvisessa luonnossa. Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.

Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.
Lähtekää sitten yhdessä luonnonhelmaan ja bongailkaa matkalla luonnosta erilaisia, etukäteen listaamiasi asioita.
Ohje

Ohje

Esimerkkejä bongattavista asioista:

  • Männynkäpy
  • Jääpuikko
  • Oravanpesä
  • Marjoja puskassa
  • Punaiset posket
  • Jäätynyt lehti
  • Hylätty mehiläispesä
  • Lumiukko
  • Saappaanjäljet
  • Keltainen lumi
  • Männynneulasia maassa
  • Eläimen jälkiä
  • Lehdetön puu
  • Puu, jossa on vielä lehdet
  • Linnunruokaa
  • Pulkkamäki

Pukeutuminen talvella

Talvella pukeutumiseen kannattaa hakea inspiraatiota hääkakuista tai sipuleista – kerroksia, kerroksia. Kerrospukeutumisen avulla voi välttyä flunssalta ja epämukavalta ololta. Pidemmälle lähtiessä kannattaa reppuun heittää vielä ainakin varasukat ja -hansikkaat, ellei käytössä ole vedenkestäviä kintaita. On ikävää, kun lumi takertuu tumppuihin ja sormet jäätyvät läpi. Lunta menee myös helposti kengän sisään, ja sulaessaan se kastelee jalat läpimäriksi, vaikka sukkia olisi useampi päällekkäin.

Hyvä esimerkki kerrospukeutumiseen:

  • Pohjakerros: Jalkaan pitkät kalsarit tai sukkahousut, kylmimpiin pakkasreissuihin on suunniteltu myös lämpöä varastoivia aluspöksyjä. Ylle hengittävä ja mukavan tuntuinen teepaita, joko pitkä- tai lyhythihaisena.
  • Eristävä kerros: Fleece, fleecekerrasto tai huppari, tai mahdollisesti jopa kevyt takki.
  • "Kuori"kerros:Vedenkestävät ulkohousut ja talvitakki.
  • Jaloille: Sukat, villasukat, liukkaille ja märille ilmoille sopivat kengät
  • Käsille: sormikkaat, kintaat tai tumput
  • Päähän ja kaulalle: pipo ja kaulahuivi tai kasvoja suojaava maski. Aurinkoisilla talvikeleillä kannattaa käyttää aurinkolaseja, sillä kirkkaan valkoisena hohkaava lumi heijastaa reilusti valoa.
  • Ihmisen ruumiista haihtuu eniten lämpöä päästä ja jaloista, siksi sukat ja pipo on tärkeää pitää kuivina.
Kerrospukeutumisen avulla vältytään flunssalta ja epämukavalta ololta.
Kerrospukeutumisen avulla vältytään flunssalta ja epämukavalta ololta.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.
202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?
Piirretty lehtikompostori
Lisäpotkua kompostiin
Kokematon kompostoija kaipaa vinkkejä kompostoinnin tehostamiseen - eli miten saisi potkua kompostoitumiseen? Mitä komposti vaatii toimiakseen hyvin?Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20098_18333.jpg
Kotitalousvähennys pihan peruskorjaus- ja hoitotöistä
Kodin tai vapaa-ajan asunnon pihan kunnossapito- ja perusparannustyön kustannukset voi osittain vähentää verotuksessa, kun työt tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Pihan peruskorjaustöistä ja pihan hoidosta nimenomaan työn osuus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena tai hän voi hakea etukäteen muutosta ennakonpidätysprosenttiinsa. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.
20232_69345.jpg
Näin kasvatat varhaisperunoita juhannuspöytään
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
20199_60102.jpg
Suojaa kasvisi
Pihapiirin kasveja koettelevat monet asiat: esimerkiksi erilaiset eläimet kuten myyrät, jänikset, peurat sekä säiden nopea vaihtelu. Joka talven ja kevään aikana muun muassa myyrät tekevät rajuja tuhoja taimille ja aiheuttavat monelle kotipuutarhurille mielipahaa.Kun tunnet puutarhasi mahdolliset "viholliset", voit ryhtyä estämään ja minimoimaan tulevan talven haittoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton