• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mateen kutuaika alkamassa – sesonki kestää maaliskuun alkuun

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2022
20221_75451.jpg

Madekausi on nyt parhaimmillaan. (Kuva: Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto)

Talvi on taittunut tammikuun puolelle ja madesesonki on alkamaisillaan. Mateen kutupuuhat painottuvat talvikuukausille tammikuusta maaliskuuhun. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä.

Suomessa on saatu nauttia talvisista keleistä jo useamman viikon ajan. Tänä talvena vesistöt jäätyivät jo varhain. Jäätilanne on useimmilla alueilla mateen kalastukselle suotuisa. Jäällä liikkujien ja kalastajien on kuitenkin syytä aina varmistaa paikkakuntakohtaisesti oman vesialueen jäätilanne.

Made on aktiivinen talvikala ja se hyödyntää talvikuukaudet kutupuuhiin. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin.

Mateen pilkkiminen on ilmaista, mutta muut kalastusmuodot, kuten verkkokalastus, katiskat tai maderysät vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun.

Pilkillä (kuva: Shutterstock)
Pilkillä (kuva: Shutterstock)

Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 45 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa. Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumeron 020 69 2424 kautta tai R-Kioskeissa. R-Kioskilla maksuun lisätään 3 euron palvelumaksu.

Muista, että perinteinen madehara on kalastuslaissa kielletty. Madeharan sijaan madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai pelkällä morrilla. Paras pilkkiaika on illan hämärtyessä ja vaihtuessa yöksi.

Lähde: Kalatalouden Keskusliiton tiedote 11.01.2022

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77656.jpg
Mikä olisi sopiva köynnöskasvi terassille? Asiantuntija vastaa
Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laittaa niihin yksivuotisia köynnöksiä ja mahdollisesti jopa jotain, mistä voisi saada satoakin, jos mahdollista, esim. ruusupapu. Kasvi saisi ensisijaisesti olla nopeakasvuinen eikä tarvitse esikasvatusta ja viihtyisi paahteessakin. Myös joku peitekasvi etualalle olisi kiva.
20118_27452.jpg
Hanki työturvallisuuskortti!
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.Tutustu koulutuskalenteriin
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten?
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
202210_79884.jpg
Pikkusyreenin istutus? Asiantuntija vastaa
Ostan pikkusyreenin eli Palibin. Olen kaivanut sille 70x70 cm kuopan. Millaista multaa käytän kuopan täytöön ja siis istutukseen? Laitanko kiviä ja soraa pohjalle? Sekoitanko multaan hiekkaa ja kalkkia? Miten lannoitan nyt ja jatkossa? Mitä muuta huomioitavaa on istutamisessa?
20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton