• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
Tuholaiset 323868

Lukijan kuva kysymykseen

Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.

Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vastailemme tällä palstalla puutarha-aiheisiin kysymyksiin, eikä asiantuntemuksemme ole sisäkasveissa vahvimmillaan. Tällä kerralla kuitenkin vaiva näyttää olevan tuttu myös puutarhan puolelta, joten osaamme asiasta muutaman sanan sanoa.

Kasvejasi näyttäisi vaivaavan jokin ripsiäislaji. Suomessa niitä esiintyy luonnonvaraisina ainakin sataa erilaista, mutta sisäkasvissa saattaa olla jokin ulkomailtakin tullut laji. Jotkut lajit ovat kasveille harmittomia, mutta kasviesi vauriot osoittavat, että näin onnekkaasti ei nyt ole. Ripsiäiset imevät kasvista solunesteitä, joista jää vaaleita tai läpikuultavia vioitusjälkiä. Ne vahingoittavat kukka-aiheita ja aiheuttavat epämuodostumia. Runsaana esiintyessään ne nuuduttavat koko kasvin. Lehdissä voi myös näkyä riviin järjestyneitä, pienen pieniä mustia ulostelaikkuja.

Ripsiäisen munia on todella vaikea havaita. Paitsi että ne ovat pieniä, ne sijaitsevat usein kasvisolukon sisällä. Toukat ovat samankaltaisia kuin aikuisetkin, mutta pieniä, vaaleita ja läpikuultavia. Niitä on paljon myös mullassa, josta ne nousevat ruokailemaan kasvin versoihin. Ne viihtyvät myös lehtien alapinnoilla. Suurennuslasia tarvitaan sekä munien että toukkien havaitsemiseen.

Koska ripsiäiset lisääntyvät nopeasti, niiden varhainen havaitseminen on tärkeää. Tarkkailtavia kohtia ovat lehtien ylä- ja alapinnat, lehtivarsien tyvet, nuput ja kukinnot ja ylipäätään nuoret kasvinosat. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää seurata uuden kasvin tilannetta ennen kuin se sijoitetaan muiden kasvien yhteyteen. Säännöllinen kasvien sumuttelu pitää ilmankosteuden koholla, mistä ripsiäiset eivät pidä. 

Alkuvaiheessa hyvä torjuntakeino on poistaa vioittuneet ja munia sisältävät kasvinosat. Lehtien ja varsien pyyhkiminen kostutetulla liinalla poistaa ainakin osan toukista. Jos ruukun voi hetkeksi upottaa veteen, nousevat mullassa olevat toukat veden pintaan. Torjuntatoimissa on oltava pitkäjänteinen ja toisteinen, jotta eri kehitysvaiheessa olevat ripsiäiset saadaan aikanaan pois. Jos koko kasvi on jo huonokuntoinen, kannattaa se hävittää. Jos tuholaisia on aluksi vain yhdessä kasvissa, se eristetään muista kasveista mitä pikimmin. Ripsiäisen munat leviävät helposti kasvista toiseen käsien välityksellä. Huolellinen käsipesu onkin tarpeen, kun tuholaisia kimppuunsa saanutta kasvia on käsitelty.

On vaikea ennustaa, tepsivätkö nämä torjuntakeinot nyt, kun ripsiäiset ovat jo levittäytyneet laajasti kasveihisi. Apua voi saada myös torjuntaeliöistä, joita on kuluttajille tarjolla ainakin nettikaupasta tarhurinapu.fi.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_79843.jpg
Vahaa ruusuntaimissa? Asiantuntija vastaa
Ostin ruusuntaimia netistä, varret on ilmeisesti suojattu vihreällä vahalla. Pitääkö varret leikata, niin että vahattu osa poistuu?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20228_79410.jpg
Tuija-aidan istutus ja kastelu ‒ Asiantuntija vastaa
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton