• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 18.03.2024
Tuholaiset 323868

Lukijan kuva kysymykseen

Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.

Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vastailemme tällä palstalla puutarha-aiheisiin kysymyksiin, eikä asiantuntemuksemme ole sisäkasveissa vahvimmillaan. Tällä kerralla kuitenkin vaiva näyttää olevan tuttu myös puutarhan puolelta, joten osaamme asiasta muutaman sanan sanoa.

Kasvejasi näyttäisi vaivaavan jokin ripsiäislaji. Suomessa niitä esiintyy luonnonvaraisina ainakin sataa erilaista, mutta sisäkasvissa saattaa olla jokin ulkomailtakin tullut laji. Jotkut lajit ovat kasveille harmittomia, mutta kasviesi vauriot osoittavat, että näin onnekkaasti ei nyt ole. Ripsiäiset imevät kasvista solunesteitä, joista jää vaaleita tai läpikuultavia vioitusjälkiä. Ne vahingoittavat kukka-aiheita ja aiheuttavat epämuodostumia. Runsaana esiintyessään ne nuuduttavat koko kasvin. Lehdissä voi myös näkyä riviin järjestyneitä, pienen pieniä mustia ulostelaikkuja.

Ripsiäisen munia on todella vaikea havaita. Paitsi että ne ovat pieniä, ne sijaitsevat usein kasvisolukon sisällä. Toukat ovat samankaltaisia kuin aikuisetkin, mutta pieniä, vaaleita ja läpikuultavia. Niitä on paljon myös mullassa, josta ne nousevat ruokailemaan kasvin versoihin. Ne viihtyvät myös lehtien alapinnoilla. Suurennuslasia tarvitaan sekä munien että toukkien havaitsemiseen.

Koska ripsiäiset lisääntyvät nopeasti, niiden varhainen havaitseminen on tärkeää. Tarkkailtavia kohtia ovat lehtien ylä- ja alapinnat, lehtivarsien tyvet, nuput ja kukinnot ja ylipäätään nuoret kasvinosat. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää seurata uuden kasvin tilannetta ennen kuin se sijoitetaan muiden kasvien yhteyteen. Säännöllinen kasvien sumuttelu pitää ilmankosteuden koholla, mistä ripsiäiset eivät pidä. 

Alkuvaiheessa hyvä torjuntakeino on poistaa vioittuneet ja munia sisältävät kasvinosat. Lehtien ja varsien pyyhkiminen kostutetulla liinalla poistaa ainakin osan toukista. Jos ruukun voi hetkeksi upottaa veteen, nousevat mullassa olevat toukat veden pintaan. Torjuntatoimissa on oltava pitkäjänteinen ja toisteinen, jotta eri kehitysvaiheessa olevat ripsiäiset saadaan aikanaan pois. Jos koko kasvi on jo huonokuntoinen, kannattaa se hävittää. Jos tuholaisia on aluksi vain yhdessä kasvissa, se eristetään muista kasveista mitä pikimmin. Ripsiäisen munat leviävät helposti kasvista toiseen käsien välityksellä. Huolellinen käsipesu onkin tarpeen, kun tuholaisia kimppuunsa saanutta kasvia on käsitelty.

On vaikea ennustaa, tepsivätkö nämä torjuntakeinot nyt, kun ripsiäiset ovat jo levittäytyneet laajasti kasveihisi. Apua voi saada myös torjuntaeliöistä, joita on kuluttajille tarjolla ainakin nettikaupasta tarhurinapu.fi.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
Savimaan muokkaus
Viikon kysymys: Savimaan hyödyntäminen?
Harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaa. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esimerkiksi viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää, jos saisi sekoitettua. Ei voimat riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi, kun juoksin jyrsimen perässä, toisin sanoen se ulkoilutti minua.
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton