• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 18.03.2024
Tuholaiset 323868

Lukijan kuva kysymykseen

Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.

Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vastailemme tällä palstalla puutarha-aiheisiin kysymyksiin, eikä asiantuntemuksemme ole sisäkasveissa vahvimmillaan. Tällä kerralla kuitenkin vaiva näyttää olevan tuttu myös puutarhan puolelta, joten osaamme asiasta muutaman sanan sanoa.

Kasvejasi näyttäisi vaivaavan jokin ripsiäislaji. Suomessa niitä esiintyy luonnonvaraisina ainakin sataa erilaista, mutta sisäkasvissa saattaa olla jokin ulkomailtakin tullut laji. Jotkut lajit ovat kasveille harmittomia, mutta kasviesi vauriot osoittavat, että näin onnekkaasti ei nyt ole. Ripsiäiset imevät kasvista solunesteitä, joista jää vaaleita tai läpikuultavia vioitusjälkiä. Ne vahingoittavat kukka-aiheita ja aiheuttavat epämuodostumia. Runsaana esiintyessään ne nuuduttavat koko kasvin. Lehdissä voi myös näkyä riviin järjestyneitä, pienen pieniä mustia ulostelaikkuja.

Ripsiäisen munia on todella vaikea havaita. Paitsi että ne ovat pieniä, ne sijaitsevat usein kasvisolukon sisällä. Toukat ovat samankaltaisia kuin aikuisetkin, mutta pieniä, vaaleita ja läpikuultavia. Niitä on paljon myös mullassa, josta ne nousevat ruokailemaan kasvin versoihin. Ne viihtyvät myös lehtien alapinnoilla. Suurennuslasia tarvitaan sekä munien että toukkien havaitsemiseen.

Koska ripsiäiset lisääntyvät nopeasti, niiden varhainen havaitseminen on tärkeää. Tarkkailtavia kohtia ovat lehtien ylä- ja alapinnat, lehtivarsien tyvet, nuput ja kukinnot ja ylipäätään nuoret kasvinosat. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää seurata uuden kasvin tilannetta ennen kuin se sijoitetaan muiden kasvien yhteyteen. Säännöllinen kasvien sumuttelu pitää ilmankosteuden koholla, mistä ripsiäiset eivät pidä. 

Alkuvaiheessa hyvä torjuntakeino on poistaa vioittuneet ja munia sisältävät kasvinosat. Lehtien ja varsien pyyhkiminen kostutetulla liinalla poistaa ainakin osan toukista. Jos ruukun voi hetkeksi upottaa veteen, nousevat mullassa olevat toukat veden pintaan. Torjuntatoimissa on oltava pitkäjänteinen ja toisteinen, jotta eri kehitysvaiheessa olevat ripsiäiset saadaan aikanaan pois. Jos koko kasvi on jo huonokuntoinen, kannattaa se hävittää. Jos tuholaisia on aluksi vain yhdessä kasvissa, se eristetään muista kasveista mitä pikimmin. Ripsiäisen munat leviävät helposti kasvista toiseen käsien välityksellä. Huolellinen käsipesu onkin tarpeen, kun tuholaisia kimppuunsa saanutta kasvia on käsitelty.

On vaikea ennustaa, tepsivätkö nämä torjuntakeinot nyt, kun ripsiäiset ovat jo levittäytyneet laajasti kasveihisi. Apua voi saada myös torjuntaeliöistä, joita on kuluttajille tarjolla ainakin nettikaupasta tarhurinapu.fi.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton