Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?
VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.
Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.
Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.
Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.
Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.
Miten puiden kaatumista voisi ehkäistä kotipuutarhassa?
Puiden juuristo kannattaa ottaa huomioon jo uusia puita istutettaessa. Astiataimi on voinut esimerkiksi alkaa kasvattamaan juuristokierrettä (eli juuripaakku on täynnä juuria jotka kiertävät sen pintaa) oltuaan liian kauan ruukussaan. Nämä juuret eivät lähde kasvamaan ulospäin ellei paakkua rikota hellävaraisesti ja juuria ohjata istutuskuopassa ulospäin.
Paakkutaimet, tai avojuuriset taimet, ovat kasvaneet avomaalla ja nostettu sieltä myyntiin. Ne myydään esimerkiksi juuttikangassäkeissä. Näiden taimien juuret saattavat olla paremmassa kunnossa kuin ruukkutaimien, mikäli juuristo on pysynyt hyvin kasassa noston aikana eikä suuria juuria ole revitty poikki. Jos juuristopaakun multa pysyy suhteellisen hyvin kasassa ilman kangastakin niin se kertoo siitä, että paakussa on kiitettävän runsaasti hienoja, multaa sitovia juuria.
Paakkutaimien juuriston ympäriltä kannattaa poistaa kaikki materiaali mitä juuriston ympärille on laitettu. Juuttikangas, verkot yms. mitä juuriston ympärillä saattaa olla, eivät maadu niin nopeasti kuin yleisesti ottaen uskotaan. Sen sijaan ne saattavat aiheuttaa ongelmia, kun puu yrittää kasvattaa juuriaan ympäröivään maahan. Jos juuristo ei ole päässyt kunnolla kehittymään, niin nuorikin puu saattaa kaatua kovassa tuulessa.
Nuori puuntaimi kannattaa myös tukea hyvin ensimmäisiksi elinvuosikseen. Tällä turvataan juurille kasvurauha. Muutaman vuoden päästä tukikepit voidaan huoletta poistaa.