• Etusivu
  • Kasvillisuus

Väärä multa voi kuihduttaa huonekasvisi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2022
20227_78923.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.

Kaktuksille ja juurrutukseen hiekkapitoista multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen. Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta. Tällaisessa hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.

Altakasteluruukkuihin hyvin vettä johtava multa

Kasvit, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa, istutetaan yleensä altakasteluruukkuihin. Altakasteluruukkujen vesisäiliöstä kasteluveden on imeydyttävä tasaisesti ruukun multaan, jotta kasvualusta säilyy tasakosteana. Siksi altakasteluruukkuihin kehitetty multa sisältää yleensä pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä. Tasaisen kosteassa mullassa viihtyvät muun muassa araliat, vehkat, nukkumaija, kodinonni, kentianpalmu ja peikonlehti.

Hyvä kylvömulta on vaaleaa ja hienojakoista

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja ja ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa ja muuttuu ilmattomaksi sekä tiiviiksi. Siksi kylvömulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hyvin rakenteensa kukkaruukussa säilyttää jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia. Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Mullan kestävä rakenne takaa juurten ja samalla myös kasvien hyvinvoinnin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
20212_68734.jpg
Piristystä puutarhaan
"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan?
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
201910_28554.jpg
Seittiä huonekasveissa
Kesän ulkona kukoistaneet kasvit ovat saaneet omituista seittiä pintaansa. Onko se vain pölyn aikaansaamaa - vaiko hämähäkin... ?Kasvejasi kiusaava punkki on todellakin pieni hämähäkkieläin; tosin vain alle millin mittainen. Jos punkkeja on paljon ja ne ovat ehtineet kutoa seittiä, niin valitettavasti niistä voi olla hyvin vaikeaa päästä kokonaan eroon.Vihannespunkki on epäviralliselta nimeltään kehrääjäpunkki, nimi juontuu punkin kehräämästä seitistä. Vihannespunkit ovat useimmiten oranssinsävyisiä, alle 0,5 mm pitkiä hämähäkkieläimiä. Vihannespunkit on helppo tunnistaa kehruuseiteistä.Vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä kuten muutkin hämähäkkieläimet, joten helpoin torjuntakeino on nostaa ilmankosteutta. Niitä ei pitäisi ilmestyä, jos ilmankosteus on yli 50 %. Ripusta vaikka kostea pyyhe (tai kuivausteline pyykkeineen) kasvin viereen tai sumuttele säännöllisesti vedellä; varsinkin lehtien alapintoja. Lämpötilan pitäminen matalana huonontaa lisääntymismahdollisuuksia. Valitettavasti vihannespunkit pysyvät hengissä myös viileämmässä ja aloittavat rajun lisääntymisen heti lämpötilan noustua.Kehrääjäpunkki piileskelee lehtien alapinnoilla ja imee lehtiin vaaleita pisteitä. Kehrääjäpunkin toimet aiheuttavat lehtien kellastumista ja varisemista. Jos huomaat vihannespunkkien valloittaman kasvin, poista se heti muiden joukosta. Näin saatat pystyä pelastamaan muut kasvit tartunnalta. Sumuta kasvia vedellä ja tarvittaessa torjunta-aineella. Kehrääjäpunkeista pääsee eroon esimerkiksi mäntynesteliuoksella; torjunta toistetaan pari kolme kertaa muutaman päivän välein (liuos tehoaa vain aikuisiin kehrääjäpunkkeihin, ei muna-asteisiin, jotka kuoriutuvat aina 2-3 päivän välein). Myös yleistorjunta-aineet ovat tehokkaita. Seuraa tilannetta muutaman päivän ajan.Tämän jälkeen kasvin voi laittaa muiden joukkoon.
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20218_71760.jpg
Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?
Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton