• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hilkka ja mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2024
20238_82796.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.

Achimenes-suvun pienet, suomuiset juurakot muistuttavat koivun norkkoja. Niistä kasvaa sirot, pystyt ja haarattomat versot, joissa lehdet ovat kiehkuroissa. Kasvutapa on tiheä ja pensasmainen tai lievästi riippuva. Teräväkärkiset, kiiltävät lehdet ovat sahalaitaiset ja niissä on harvakseltaan karvoja. Avoimissa, laakeissa kukissa on viisi terälehteä ja pitkä, kapea nielu. Yksittäinen kukka kestää vain muutaman päivän, mutta niitä aukeaa jatkuvasti kesäkuusta syyskuuhun. Kukat ovat sinisiä, violetteja, punaisia tai valkoisia.

Eri hilkkoja

  • Punahilkka A. erecta
  • Sinihilkka A longiflora
  • Torpankukka A. Longiflora-ryhmä

Hilkan kasvatus ja hoito

Juurimukulat istutetaan varhain keväällä. Yhteen ruukkuun laitetaan 4–6 mukulaa vaaka-asentoon 2–3 cm syvyyteen, tavalliseen kukkamultaan. Kata ruukku esimerkiksi lasilla ja kastele multaa tasaisesti. Aluslämpö on eduksi. Versot nousevat esiin noin neljän viikon kuluttua. Kasvustoa voi haarautumisen edistämiseksi latvoa noin 7–10 cm korkeudelta tai kun niissä on 3–4 lehtikiehkuraa. Leikatut versot voidaan käyttää pistokkaina ja ne juurtuvatkin helposti.

Parhaiten mustanmerenruusu ja hilkka viihtyvät lämpimän valoisassa paikassa, mutta se ei siedä paahdetta. Tasainen kosteus on hoidon ainoa ehto. Kukinnan alettua touko-kesäkuussa riittää niukempi kosteus, mutta silloinkaan se ei saa kokonaan kuivua. Kastelu mieluiten aluslautasen kautta. Lannoitetaan noin joka kolmas kastelukerta. Viihtyessään kasvi kasvaa tuuheana ja tanakkana.

Kukinta alkaa vähentyä syyskuussa, jolloin kastelua vähennetään. Kukinnan päätyttyä kasvin annetaan kuihtua ja juurimukuloiden kuivua kastelematta. Lakastunut kasvusto leikataan alas ja ruukku viedään talvehtimaan kuiviltaan pimeään ja hieman viileämpään paikkaan (ei alle 14 asteen).

Seuraavana keväänä mukulat jaetaan ja istutetaan uuteen kukkamultaan. Maaliskuussa aloitettu kasvatus lakastuttaa kasvin talvilevolle elokuun lopun aikana, joten kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolella.

<p data-block-key="zietm">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Lisää tietoa ja kuvia mustanmerenruususta löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Ohje

Ohje

Vinkkejä

  • Mustanmerenruusun mukulat kasvavat sitä suuremmiksi mitä paremmin kukkaa on kasteltu.
  • Mustanmerenruusua voi kasvattaa myös amppelissa, kun jättää latvat leikkaamatta. Tällöin kasvustosta tulee pitkä ja riippuva, noin 35 cm pituinen.
Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82825.jpg
Narsissit ovat kevään airueita
Isokukkaiset keltanarsissit koristavat pääsiäispöytiä ja monia pienikukkaisia narsisseja kasvatetaan kevättalven iloksi. Ne voi istuttaa keväämmällä avomaalle tai kukittaa uudelleen seuraavana vuonna, sillä esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin. Muut sipulit ovat tarkoitettu ulos. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita. Varhaisimmat narsissilajit puhkeavat kukkaan pari viikkoa lumien sulamisen jälkeen, myöhäisimmät vasta kesäkuun alussa.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia)
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina. Ne ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä.
20238_82769.jpg
Muorinkukat (Peperomia)
Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Usemmiten ne ovat pieniä, ruusukkeellisia ja ruohovartisia mehikasveja, joiden puikelokukinnoissa on hyvin pienet kukat. Muorinkukat ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; joillakin väritys on mielenkiintoinen, toisilla lehden muoto on erikoinen tai se on uurteinen. Kaikki muorinkukat ovat kuitenkin helppohoitoisia.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain!
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.
202112_73918.jpg
Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu
Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton