• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hilkka eli mustanmerenruusu on yhtä kuin torpankukka (Achimenes)

Hilkka on tyypillinen kesäkasvi

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.04.2025
20238_82796.jpg

Nämä kauniskukkaiset kesäkasvit ilahduttavat joka vuosi uudelleen – lajikkeita löytyy moneen makuun, niin muodoltaan kuin väriltään. Kasvata hilkka keväällä ja nauti kukkaloistosta läpi kesän. (Kuva: Adobe Stock)

Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.

Achimenes-suvun pienet, suomuiset juurakot muistuttavat koivun norkkoja. Niistä kasvaa sirot, pystyt ja haarattomat versot, joissa lehdet ovat kiehkuroissa.

Eri hilkkoja

  • Punahilkka A. erecta
  • Sinihilkka A longiflora
  • Torpankukka A. Longiflora-ryhmä

Kasvutapa on tiheä ja pensasmainen tai lievästi riippuva. Teräväkärkiset, kiiltävät lehdet ovat sahalaitaiset ja niissä on harvakseltaan karvoja. Avoimissa, laakeissa kukissa on viisi terälehteä ja pitkä, kapea nielu. Yksittäinen kukka kestää vain muutaman päivän, mutta niitä aukeaa jatkuvasti kesäkuusta syyskuuhun. Kukat ovat sinisiä, violetteja, punaisia tai valkoisia.

Hilkan kasvatus

Hilkat ovat vaivattomia mutta palkitsevia kasveja, jotka vuodesta toiseen ilahduttavat pitkällä kukinnallaan ja helppohoitoisuudellaan, ollen täydellisiä valintoja niin aloitteleville kuin kokeneillekin viherpeukaloille.

Juurimukulat istutetaan varhain keväällä. Yhteen ruukkuun laitetaan 4–6 mukulaa vaaka-asentoon 2–3 cm syvyyteen, tavalliseen kukkamultaan. Kata ruukku esimerkiksi lasilla ja kastele multaa tasaisesti. Aluslämpö on eduksi. Versot nousevat esiin noin neljän viikon kuluttua. Kasvustoa voi haarautumisen edistämiseksi latvoa noin 7–10 cm korkeudelta tai kun niissä on 3–4 lehtikiehkuraa, mikäli haluaa edistää kasvuston haarautumista. Leikatut versot juurtuvat helposti ja niitä voidaankin käyttää pistokkaina.

Hilkan hoito-ohjeet

Parhaiten kukka viihtyvät lämpimän valoisassa paikassa, mutta se ei siedä paahdetta. Tasainen kosteus on hoidon ainoa ehto. Kukinnan alettua touko-kesäkuussa riittää niukempi kosteus, mutta silloinkaan se ei saa kokonaan kuivua.

  • Kastelu mieluiten aluslautasen kautta, jolloin kasvi imee tarvitsemansa määrän vettä itse.
  • Lannoitetaan noin joka kolmas kastelukerta, jotta ne saavat tarvittavat ravinteet vahvaan kasvuun ja runsaskukkaisuuteen.
  • Viihtyessään kasvi kasvaa tuuheana ja tanakkana.

Kukinta alkaa vähentyä syyskuussa, jolloin kastelua vähennetään. Kukinnan päätyttyä kasvin annetaan kuihtua ja juurimukuloiden kuivua kastelematta. Lakastunut kasvusto leikataan alas ja ruukku viedään talvehtimaan kuiviltaan pimeään ja hieman viileämpään paikkaan (ei alle 14 asteen).

<p data-block-key="zietm">Seuraavana keväänä mukulat jaetaan ja istutetaan uuteen kukkamultaan. Maaliskuussa aloitettu kasvatus lakastuttaa kasvin talvilevolle elokuun lopun aikana, joten kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolella. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Seuraavana keväänä mukulat jaetaan ja istutetaan uuteen kukkamultaan. Maaliskuussa aloitettu kasvatus lakastuttaa kasvin talvilevolle elokuun lopun aikana, joten kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolella. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Vinkkejä

  • Mustanmerenruusun mukulat kasvavat sitä suuremmiksi mitä paremmin kukkaa on kasteltu.
  • Mustanmerenruusua voi kasvattaa myös amppelissa, kun jättää latvat leikkaamatta. Tällöin kasvustosta tulee pitkä ja riippuva, noin 35 cm pituinen.

Lisää tietoa ja kuvia mustanmerenruususta löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Lue ja osallistu keskusteluun mustanmerenruususta Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia) – Amerikkalaiset luonnonkasvit kodin vihreyteen
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla.
Kivetyksellä voidaan saada aikaan kaunis kivipolku puutarhaan
Tee itse kivinen pihapolku: Liuskekiven monipuolisuudella tyylikkäät ja kestävät piharatkaisut
Kivi on kestävä, kaunis ja ajaton materiaali, joka tuo luonnollista charmia niin perinnepihaan kuin moderniin ympäristöön. Liuskekivistä voit rakentaa tyylikkäitä kulkuväyliä, oleskelualueita ja käytäviä, jotka kestävät aikaa ja kulutusta vaivatta.
20206_65632.jpg
Palsternakka (Pastinaca sativa) on vaatelias kasvi
Palsternakka on vaatelias kasvi, joka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton