• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kolmiokukka eli juoru (Tradescantia): Juorujen historia ja hoito

– luonnonkasveja Amerikasta Suomeen

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.06.2025
20238_82784.jpg

Juorut ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä. (Kuva: Adobe Stock)

Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina.

Tradescantia-lajeja on monta, eikä ulkonäössä ole suurta eroa. Suurin osa juoruista on rentokasvuisia ja suikertavia. Niillä on pehmeät, mehevät ja nivelikkäät versot. Soikeissa lehdissä voi olla kuvioita tai nukkaa. Lyhytkestoiset, vaatimattoma kukinnot ovat valkoiset tai roosat. Nimitys kolmiokukka tulee siitä, että useimpien juorujen kukat ovat kolmiterälehtisiä.

Yleisimmät juorut

  • herrasjuoru (Tradescantia cerinthoides, aiemmin T. blossfeldiana): lehtien yläpinta vihreä, alapinta punertava. Myös kirjavalehteinen 'Variegata'.
  • kirjojuoru (Tradescantia zebrina): lehtien yläpinnalla on kaksi hopeista raitaa, alapinta purppuranvärinen.
  • nukkajuoru (Tradescantia sillamontana): lehtiä ja varsia peittää vaalea karvoitus. Aniliinpunaiset kukat.
  • purppurajuoru (Tradescantia pallida): purppuranpunaiset lehdet ovat jopa 15 cm pitkät. Ruusunpunaiset kukat.
  • rionjuoru (Tradescantia fluminensis): pehmeät, tummanvihreät varret ja kiiltävät, alapinnalta purppuranväriset lehdet. Nimenä myös brasilianjuoru ja aiemmin arkijuoru.
  • sukkulajuoru (Tradescantia navicularis): mehikasvimainen laji, hieman juovikkaat lehdet ovat vaalean sinipunaiset.
  • taskujuoru (Tradescantia spathacea): lehtihankoihin kehittyvillä kukinnoilla on kukkaromainen suojuslehti. Niminä myös purppuralehti ja pampaskukka.
  • viherjuoru (Tradescantia crassula): suuret, kiiltävät ja ripsureunaiset lehdet.
<p data-block-key="gkahm">Rionjuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Rionjuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="enl78">Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="ebfkj">Nukkajuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nukkajuoru (Kuva: Adobe Stock)

Juorujen hoito

Juorut sopeutuvat hyvin monenlaisiin oloihin; kuivaan ja kosteaan huoneilmaan, niukkaan tai runsaaseen valoon ja vaihteleviin huonelämpötiloihin. Paahteinen paikka ei kuitenkaan ole hyväksi.

Ne viihtyvät valoisalla ikkunalla ja selviytyvät niukemmallakin valolla sisemmällä huoneessa. Valoisassa paikassa versot pysyvät lyhytnivelisempinä. Vähäisessä valossa kirjavalehtiset lajikkeet muuttuvat helposti vihreiksi, mutta runsaassa valossa ne kasvattavat jälleen värikkäitä lehtiään.

Juorut tarvitsevat runsaasti kastelua. Liian pitkä kuivuus aiheuttaa lehtien varisemisen. Sumuttelu silloin tällöin on hyväksi, mutta kasvit sopeutuvat myös kuivaan ilmaan. Lannoitus viikoittain. Talvikautena kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan kokonaan.

Nuoret kasvit ovat kuitenkin paremman näköisiä, joten kannattaa juurruttaa latvapistokkaita ja aloittaa kasvattaminen uudelleen. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai istuttaa suoraan kosteaan multaan. Poista pistokkaista muutama alin lehti ja istuta samaan ruukkuun useampi pistokas. Tavallinen kukkamulta sopii kasvualustaksi.

<p data-block-key="mja85">Kasvata juorua amppelissa, istuta pullotarhaan tai korkeakasvuisen kasvin juurelle.(Kuva: Adobe Stock)</p>
Kasvata juorua amppelissa, istuta pullotarhaan tai korkeakasvuisen kasvin juurelle.(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="ssdtb">Ikääntyessään juorujen versot jäävät lehdettömiksi; vanhaa kasvia voi uudistaa leikkaamalla versot keväällä aivan lyhyiksi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ikääntyessään juorujen versot jäävät lehdettömiksi; vanhaa kasvia voi uudistaa leikkaamalla versot keväällä aivan lyhyiksi. (Kuva: Adobe Stock)

Tutustu juoruihin tarkemmin Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on oma ketjunsa juorulle – lue ja osallistu.

Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20238_82796.jpg
Hilkka eli mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla.
20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
20238_79684.jpg
Rahapuu ikkunalaudalla – näin hoidat rahapuuta oikein
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton