• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kolmiokukka eli juoru (Tradescantia)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20238_82784.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina. Ne ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä.

Tradescantia-lajeja on monta, eikä ulkonäössä ole suurta eroa. Suurin osa juoruista on rentokasvuisia ja suikertavia. Niillä on pehmeät, mehevät ja nivelikkäät versot. Soikeissa lehdissä voi olla kuvioita tai nukkaa. Lyhytkestoiset, vaatimattoma kukinnot ovat valkoiset tai roosat. Nimitys kolmiokukka tulee siitä, että useimpien juorujen kukat ovat kolmiterälehtisiä.

Yleisimmät juorut

  • herrasjuoru(Tradescantia cerinthoides, aiemmin T. blossfeldiana) Lehtien yläpinta vihreä, alapinta punertava. Myös kirjavalehteinen 'Variegata'.
  • kirjojuoru(Tradescantia zebrina) Lehtien yläpinnalla on kaksi hopeista raitaa, alapinta purppuranvärinen.
  • nukkajuoru (Tradescantia sillamontana) Lehtiä ja varsia peittää vaalea karvoitus. Aniliinpunaiset kukat.
  • purppurajuoru (Tradescantia pallida) Purppuranpunaiset lehdet ovat jopa 15 cm pitkät. Ruusunpunaiset kukat.
  • rionjuoru (Tradescantia fluminensis) Pehmeät, tummanvihreät varret ja kiiltävät, alapinnalta purppuranväriset lehdet. Nimenä myös brasilianjuoru ja aiemmin arkijuoru.
  • sukkulajuoru (Tradescantia navicularis) Mehikasvimainen laji, hieman juovikkaat lehdet ovat vaalean sinipunaiset.
  • taskujuoru(Tradescantia spathacea) Lehtihankoihinkehittyvillä kukinnoilla on kukkaromainen suojuslehti. Niminä myös purppuralehti ja pampaskukka.
  • viherjuoru (Tradescantia crassula) Suuret, kiiltävät ja ripsureunaiset lehdet.
<p data-block-key="gkahm">Rionjuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Rionjuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="enl78">Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="ebfkj">Nukkajuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nukkajuoru (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="a6a1c">Taskujuoru (Kuva: Adobe Stock)</p>
Taskujuoru (Kuva: Adobe Stock)

Juorujen hoito

Juorut sopeutuvat hyvin monenlaisiin oloihin; kuivaan ja kosteaan huoneilmaan, niukkaan tai runsaaseen valoon ja vaihteleviin huonelämpötiloihin. Paahteinen paikka ei kuitenkaan ole hyväksi.

Ne viihtyvät valoisalla ikkunalla ja selviytyvät niukemmallakin valolla sisemmällä huoneessa. Valoisassa paikassa versot pysyvät lyhytnivelisempinä. Vähäisessä valossa kirjavalehtiset lajikkeet muuttuvat helposti vihreiksi, mutta runsaassa valossa ne kasvattavat jälleen värikkäitä lehtiään.

Juorut tarvitsevat runsaasti kastelua. Liian pitkä kuivuus aiheuttaa lehtien varisemisen. Sumuttelu silloin tällöin on hyväksi, mutta kasvit sopeutuvat myös kuivaan ilmaan. Lannoitus viikoittain. Talvikautena kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan kokonaan.

Ikääntyessään juorujen versot jäävät lehdettömiksi; vanhaa kasvia voi uudistaa leikkaamalla versot keväällä aivan lyhyiksi. Nuoret kasvit ovat kuitenkin paremman näköisiä, joten kannattaa juurruttaa latvapistokkaita ja aloittaa kasvattaminen uudelleen. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai istuttaa suoraan kosteaan multaan. Poista pistokkaista muutama alin lehti ja istuta samaan ruukkuun useampi pistokas. Tavallinen kukkamulta sopii kasvualustaksi.

Kasvata juorua amppelissa, istuta pullotarhaan tai korkeakasvuisen kasvin juurelle.

<p data-block-key="ssdtb">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Tutustu juoruihin tarkemmin Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on oma ketjunsa juorulle – lue ja osallistu.

Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82825.jpg
Narsissit ovat kevään airueita
Isokukkaiset keltanarsissit koristavat pääsiäispöytiä ja monia pienikukkaisia narsisseja kasvatetaan kevättalven iloksi. Ne voi istuttaa keväämmällä avomaalle tai kukittaa uudelleen seuraavana vuonna, sillä esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin. Muut sipulit ovat tarkoitettu ulos. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita. Varhaisimmat narsissilajit puhkeavat kukkaan pari viikkoa lumien sulamisen jälkeen, myöhäisimmät vasta kesäkuun alussa.
20238_82796.jpg
Hilkka ja mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20238_82769.jpg
Muorinkukat (Peperomia)
Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Usemmiten ne ovat pieniä, ruusukkeellisia ja ruohovartisia mehikasveja, joiden puikelokukinnoissa on hyvin pienet kukat. Muorinkukat ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; joillakin väritys on mielenkiintoinen, toisilla lehden muoto on erikoinen tai se on uurteinen. Kaikki muorinkukat ovat kuitenkin helppohoitoisia.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain!
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.
20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.
20065_99.jpg
Perennat kasvupaikan mukaan
AurinkoonKaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica)Asterit (Aster)Tarharistikki (Aubrieta x cultorum)Karpaattienkello (Campanula carpatica)Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare)Jaloritarinkannukset (Delphinium)Neilikat (Dianthus)Kallioiset (Erigeron)Kultatyräkki (Euphoria polychroma)Sädekukat (Gaillardia)Mätäsharso (Gypsophila repens)Syyshohdekukat (Helenium)Kurjenmiekat (Iris)Punatähkä (Liatris spicata)Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica)Helokit (Oenothera)Unikot (Papaver)Syysleimu (Phlox paniculata)Sammalleimu (Phlox subulata)Maksaruohot (Sedum)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton