• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitä kompostiin saa / EI saa laittaa?

Tiina Painokallio
Päivitetty 14.02.2025
muokcompost-the-kitchen-waste-recycling-at-home-woma

Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?

Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta ‒ esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).

Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.
Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.

Ohje

Ohje

Kompostiin voit siis laittaa:

  • Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohot
  • kukkamullat ja kasvinjätteet
  • ruuanjätteet
  • hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoret
  • kahvin ja teen porot suodatinpusseineen
  • kananmunankuoret, kalanperkeet, luut (huomaa kuitenkin, että luut hajoavat hitaasti ja voivat jäädä jäljelle kompostista)
  • talouspaperi, lautasliinat
  • sienien ja marjojen perkuujätteet
  • kissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteet
  • sanomalehden aukeama tai paperipussi
Huomio

Huomio

Kompostiin EI saa laittaa:

  • Maatumatonta materiaalia
  • Myrkyllisiä aineita
  • tuhkaa tai kalkkia (tekee kompostin liian emäksiseksi)
  • tupakantumppeja, pölynimurin pölypusseja
  • värillistä mainospaperia (sisältävät raskasmetalleja)
  • vaippoja, terveyssiteitä
  • muovipusseja, -kasseja, maitotölkkejä
  • keinokuitu-, nahka- tai kumituotteita
  • suuria paperimääriä
  • ongelmajätteitä
  • käymäläjätettä (vain kompostoiviin käymälöihin tai muuhun erilliseen kompostointiin).
  • Kompostoriin ei myöskään saa leviämisvaaran vuoksi laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, muumiotautisia omenia, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä.

Taudinaiheuttajat palaavat helposti kompostimullan mukana puutarhaan, joten sairaat kasvit ja kasvinosat sekä rikkakasvien siemenet tulee hävittää muuten kuin kompostoimalla. Ne vaativat tuhoutuakseen melko korkeaa lämpötilaa, yleensä 55 °C - vain erittäin hyvin toimiva kompostori yltää siihen.

Kompostointi on perinteinen tapa muuttaa keittiössä ja puutarhassa syntyneet biojätteet puhtaaksi, muhevaksi maanparannusaineeksi!

Lisää kompostointiin liittyvistä säännöksistä voit lukea esimerkiksi HSY:n sivuilta:

HSY - Kompostointiopas

Kasvillisuus
asuminen
ekologisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

IDO Glow Art TurboFlush
Tiesitkö tämän muotoilun helmestä, joka löytyy useimmista vessoista? Tutustu pieneen historiikkikatsaukseen
Mikä on se suomalaisen muotoilun helmi, joka löytyy lähes jokaisen suomalaisen kodista, työpaikalta tai vapaa-ajan asunnolta? Jopa eduskunnassa ”istuntoja” pidetään kyseisellä posliinisella istuimella. Sehän on tietysti IDOn ikoninen wc-istuin, joka on 150 vuodessa valloittanut suomalaisten sydämet ja saniteettitilat.Otetaanpa pieni katsaus, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mitä innovaatioita IDOn historia ja tulevaisuus pitää sisällään unohtamatta myös palautella mieliin kylpyhuoneiden värimaailmojen trendien eri aikakausia.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton