Muista suojata kasvit ennen talven tuloa
Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille. (Kuva: Biolan)
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
Puutarhan talvisuoja on tarkoitettu kylmänarkojen kasvien, kuten ryhmäruusujen, jalokärhöjen ja perennojen, talvisuojaukseen. Talvisuoja hidastaa maan routaantumista ja suojaa kasvin versoja sekä pakkaselta, tuulelta että kuivattavalta kevätauringolta. Selevitetään kasvien juuristoalueelle, kun maan pinta on jäätynyt.
Talvisuoja on turvetta, joka on käsitelty vettä hylkiväksi. Tuote ei sisällä kalkkia tai lannoitetta.
Talvisuojan käyttöohjeet:
Ruusut
Levitä ruusujen juurelle noin 20 cm kerros. Ruusuista leikataan syksyllä vain kukkalatvat ja varsinainen leikkaus tehdään vasta keväällä. Talvisuojan alla versot talvehtivat vihreinä.
Arat köynnökset
Köynnökset lasketaan alas säleiköstä ja maan pinnan jäädyttyä ne peitetään 20 cm kerroksella talvisuojaa.
Arat perennat
Perennojen suojaamiseen riittää noin 10 cm paksuinen kerros talvisuojaa. Onttovartiset perennat kannattaa leikata vasta keväällä, niin ne talvehtivat paremmin.
_
Keväällä talvisuoja kerätään kasvien juurelta, kun lumi on sulanut. Ikivihreiden perennojen päältä se poistetaan vasta maan sulamisen jälkeen. Sen voi kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannusaineena.
Talvisuoja suojaa ikivihreitä perennoja ja ruusuja myös kuivattavalta kevätauringolta. Korkeammat kasvit, kuten alppiruusut ja havukasvit, kannattaa suojata havuilla tai varjostusverkolla. Varjostus poistetaan keväällä vasta, kun maa on jo sulanut.
Lähde: Biolan