• Etusivu
  • Rakentaminen

Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille

Sisälle, ulos vai molempiin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Päivitetty 14.04.2023
20234_81371.jpg

Ulkohuussi luo monelle mökkeilijälle aitoa mökkitunnelmaa. Nykyaikainen kuivakäymälä mahdollistaa herkkänenäisempienkin vessakäynnit nyrpistelemättä. Hajuhaitat eivät nimittäin enää häiritse liialti, kuten ennen vanhaan.

Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.

Näin keväällä monella mökkeilijällä on mielessään mökkinsä saniteettitilojen parantaminen, mutta ongelmaksi muodostuu monella oikeanlaisen kuivakäymälämallin valitseminen. Eri kuivakäymälämalleja on lukuisia, eikä kaikille käy missään nimessä yksi ja sama. Jokaisella kuivakäymälämallilla on omanlaisensa jätteen loppuunkäsittelyprosessi, mikä vaikuttaa huoltotoimenpiteisiin ja huoltotarpeisiin. On tärkeää selvittää ennalta tarkkaan, millaista huoltoa valittu kuivakäymälämalli vaatii ja pystyykö huoltotoimenpiteitä tekemään itse tarvitseeko siihen ammattilaisten apua.

Me kaikki olemme lannoitteiden tuottajia

Kuten otsikkokin kertoo, olemme kaikki lannoitteiden tuottajia. Tämän vuoksi saniteettitilat tulee toimia sekä kotona että mökillä. Nykyajan mukavuudenhaluiset mökkeilijät kaipaavat, että mökkivessa on mahdollisimman lähellä toiminnaltaan vesivessaa. Kuivakäymälä ei missään tilanteessa saa haista. Valitettavan usein käymälää valitaan sen ulkonäön perusteella ja miten se istuu sisustuksessa kokonaisuuteen. Aina ei kuitenkaan se puhtaan valkoinen ja tyylikäs käymälä ole samalla hajuton ja toimiva. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä enemmän käyttäjiä käymälällä on, sitä suuremmaksi kasvavat toteutuksen vaatimukset.

Kuivakäymälää valitessa kannattaa muistaa, että yhtä, kaikille sopivaa käymäläratkaisua ei ole olemassa. Se mikä toimii naapurilla, ei välttämättä toimikaan omassa mökissä, jos esimerkiksi vessan käyttäjiä on paljon enemmän alinomaa kuin satunnaisesti. Käymäläkapasiteettia on oltava riittävästi oman mökin käyttäjäkuntaan nähden. Lisäksi on huomioitava monta muuta seikkaa toteutuksessa, kuten tila, käymälän huolto, sähkön saatavuus, energian tarve, jätteen käsittely ja budjetti.

Valinnanvaraa riittää ja Pikkuvihreän asiantuntijat ovat aina valmiita auttamaan
Valinnanvaraa riittää ja Pikkuvihreän asiantuntijat ovat aina valmiita auttamaan

Markkinoille on viime vuosina tullut paljon moderneja käymälöitä, joissa on paljon sisäänrakennettua tekniikkaa: sähkövastuksia, elektroniikkaa, näköesteitä, jousia, useita liikkuvia osia. Tämä ei kuitenkaan aina ole hyvä asia. Liika tekniikka voi vaatia ammattilaisten apua muun muassa vikatilanteissa ja kesäaikaan apua ei ole aina saatavilla tarpeen mukaan.

Harva osaa tai on innostunut vapaa-ajallaan kuittailemaan virhekoodeja tai virittelemään varaosia pöntön sisään samalla kun jono vessaan kasvaa. Toimintavarmat, yksinkertaiset ratkaisut ovat usein parhaita – etenkin, kun niiden kanssa ei tarvitse mukavuudesta tinkiä lainkaan.Pikkuvihreä

Pikkuvihreän asiantuntijat suosittelevat, että mahdollinen puucee säilytetään mökillä aina varajärjestelmänä, kun uutta modernia kuivakäymälää otetaan käyttöön. Tällöin voidaan varmistua, että käytössä on aina toimiva käymäläratkaisu. Pikkuvihreässä on toki tarkoituksenmukaista aina välttää ratkaisuissa ylimääräistä ja herkkää tekniikkaa.

Ammattilaisen ohjeita kuivakäymälän valinnassa kannattaa kuunnella

On hyvin yleistä, että kuivakäymälää miettiessä tulee kyseltyä kokemuksia ystäviltä ja tuttavilta, tai kuunnella somekanavilla muiden kokemuksia tuotteista, mutta alan asiantuntija on tässä kohtaa se paras valinta pohdintakumppaniksi. Kuivakäymälämalleja ja tekniikoita on paljon ja niissä on yllättävänkin paljon eroja. Pikkuvihreän asiantuntijoiden kokemusten mukaan sama käymälämalli eri tavoin asennettuna ja erilaisella käyttäjäprofiililla saa arvosanaksi toiselta 6+ ja toiselta 10. Myös ihmisten mieltymyksissä on paljon eroja. Joillekin pieni sähkökulutus on tärkeä asia, kun taas toinen arvostaa enemmän huollon helppotta. Lopputulokseen saattavat vaikuttaa myös pienet käytännön asiat, kuten tuuletus ja kuivikkeen käyttö.

Keskeistä kuivakäymälän valinnassa on miettiä mihin tilaan vessaa suunnitellaan.

  • Sisälle vai ulos? Vai sekä että?
  • Onko lattian alla tilaa rossipohjassa tai kellarissa, minne voisi sijoittaa kompostorin?
  • Mistä ja miten käymälä huolletaan?
  • Toteutetaanko kokonaan uusi tila vessalle tai huussi pihalle?

Aika usein toimiva "kombo" on kahden vessan taktiikka: Esimerkiksi se, että pääkäytössä on

perinteinen puucee ulkona

ja sisällä jokin näppärä, pienemmän kapasiteetin "kakkosvessa" yö- ja talvikäytössä.

Yhtä tärkeää on huomioida myös

  • paljonko käyttäjiä vessalla on vakituisesti? Tuleeko määrä muuttumaan tulevina vuosina radikaalisti?
  • kuka vessaa huoltaa ja miten kuivakäymälää huolletaan? Kaikki kuivakäymälät kaipaavat muun muassa säännöllistä huoltoa ja tyhjennystä.
  • mitkä ovat käyttökustannukset pitkällä aikavälillä?
  • kuinka ekologinen valittu ratkaisu on?

Kaikki nämä osa-alueet vaikuttavat myös kuivakäymäläratkaisun hintaan.

Useimmiten mökkipuucee ei houkuttele, varsinkaan nuorempia mökkivieraita. Puuceesta saa kuitenkin nykyään jo niin paljon vesivessaa muistuttavan paikan, että paikasta saadaan jopa houkutteleva.
Useimmiten mökkipuucee ei houkuttele, varsinkaan nuorempia mökkivieraita. Puuceesta saa kuitenkin nykyään jo niin paljon vesivessaa muistuttavan paikan, että paikasta saadaan jopa houkutteleva.

Kuivakäymälän sijoitus: sisälle vai ulos?

Kuivakäymälä sisälle
Sisätiloihin asennettua kuivakäymälää arvostavat etenkin lapset, nuoret ja liikuntarajoitteiset ihmiset. Sisävessa tuo mukavuutta ja on yleensä hyvä vaihtoehto varsinkin sateisella kelillä ja talvella. Sisävessaan on jokaisen kivempi mennä myös yöllä, ilman liukastelua hämärillä kulkuväylillä tai peläten esimerkiksi metsäisen maaston eläimiä.

Tutustu kuivakäymälävalikoimaan tästä

Kuivakäymälä ulos
Ulos sijoitettava kuivakäymälä voi olla todellinen ympäristöteko. Kompostikäymälässä kaikki jäte menee samaan säiliöön: virtsa, kiinteä jäte ja wc-paperit. Lisäksi voidaan käyttää jotakin kuivikeainetta, kuten turvetta, sahanpurua tai ruokopohjaista kuiviketta sitomaan nestettä. Oikein käytettynä kompostoivasta käymälästä saadaan lopputuotteena ravinnerikasta multaa puutarhakäyttöön. Kuivakäymälän sijoittamisessa sekä jätteiden jälkikompostoinnissa tulee noudattaa kyseisen mökkikunnan jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräyksiä.

Tutustu ulkotiloihin asennettaviin käymäläratkaisuihin

Valtaosa mökkiläisistä pohtii myös useamman vessan hankintaa samalla kertaa. Ihmiset ovat tottuneet nykypäivänä siihen, että vessa on aina saatavilla ja kodeissa alkaa pääsääntöisesti kaksi wc:tä. Monella mökillä sisätilat voivat kuitenkin olla rajalliset, että sinne ei ainakaan kovin isoa käymälää saa sijoitettua. Yleinen vaihtoehto on esimerkiksi kompostoiva käymäläpuuceessä ja sisätilassa vaikkapa pakastava käymälä tai pieni yöastia. Tällöin ulkohuussi on päävessa, jota käytetään eniten ja sillä on suuri kapasiteetti, kuten esimerkiksi Green Toilet 330 kompostikäymälällä. Sisävessa on niin sanottu kakkosvessa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Rakentaminen
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton