• Etusivu
  • Rakentaminen

Sisävessa mökille – valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan

Kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää sopivan vessan suosituimmista malleista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Julkaistu 24.08.2022Päivitetty 10.04.2023
20228_79458.jpg

Mikä olisi paras kuivakäymälä mökille?

Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.

Miksi markkinoilla on tarjolla niin monia erilaisia kuivakäymälöitä eli niin sanottuja mökkivessoja? Yksi syy tähän valikoiman laajuuteen on siinä, että itselle oikeanlaisen kuivakäymälän löytäminen vaatii selvitystä kohteen ominaisuuksista sekä omista käyttötarpeista nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvä pohjatieto kuivakäymälän hankintaan saadaan vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuinka monta käyttäjää vessalla on?
  • Miten ekologinen käymälä on?
  • Onko käytössä sähköä tai vettä?
  • Onko vessa sisätiloissa vai ulkona? Halutaanko mökille sisävessa vai ulkohuussi. Pikkuvihreän valikoimista löytyy myös puuceet.
  • Käytetäänkö vessaa ympäri vuoden? Onko mökki käytössä ympäri vuoden?
  • Miten vessaa huolletaan?
  • Mikä on budjetti?

Kun näihin kysymyksiin on saatu itselle selkeä vastaus. on asiantuntijan kanssa helpompaa lähteä katsomaan millaista kuivakäymälää kohteeseen kaivataan.

Seuraavaksi esitellään muutama potentiaalinen vaihtoehto erilaisiin käyttötarpeisiin, löytyisikö sinun suosikkisi näistä?

Kompostoiva sisäkuivakäymälä Green Toilet Lux

Sisätiloihin suunniteltu Green Toilet Lux kuivakäymälä on modernilla posliini-istuimella varustettu kuivavessa, jonka voi helposti yhdistää kompostoiviin Green Toilet astioihin. Posliini-istuin muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon vesivessaa ja se on varustettu itsestään hitaasti sulkeutuvalla, tiiviillä soft-close kannella.

Pikkuvihreä myöntää Green Toile Lux-mallille hajuttomuustakuun, koska sitä se nimittäin on. Energiapihin, mutta tehokkaan kanavatuulettimen ansiosta. Lux ei vaadi sähköä tai vettä toimiakseen, eikä se rikkoudu helposti. Lisäksi se on helppo pitää puhtaana.

Itsestään käymäläjätteet kompostoivien Green Toilet astioiden ansiosta, käymälä on helppo huoltaa 1–2 kertaa vuodessa.

Green Toilet Lux-mallin plussat:

+ Kaikki osaavat käyttää kuivakäymälää.+ Green Toilet Lux on moderni, tyylikäs ja muistuttaa vesivessaa.+ Kuivakäymälästä ei ole näkyvyyttä käymäläjätöksiin.+ Energiapihi ja ympäristöystävällinen ratkaisu. Ei vaadi sähköä tai vettä.+ Helppohoitoinen. Ei vaadi huoltoa kuin yksi max kaksi kertaa vuodessa.+ Vaivaton käyttää. Vaihtoastioiden kanssa on loputon kapasiteetti.+ Varmatoiminen vuosikymmeniksi eteenpäin.+ Ennen kaikkea edullinen hankinta omaan kotiin tai mökille.

Green Toilet Lux-mallin miinukset:

– Kompostoiva säiliö vaatii wc:n lattian alta vähintään 70 cm tilan.– Asennus vaatii hiemna tee-se-itse -taitoja.
Lue lisää
Green Toilet Lux kuivakäymälä

Ulkohuussi + pakastava sisävessa Privetti

Kaikkein tunnetuin ja suosituin mökkivessa on edelleen suomalaisille rakas ulkohuussi, mutta tiesithän, että ulkohuussin tueksi on saatavissa myös pakastava sisävessa. Tämä pakastavan sisävessan ja ulkohuussin kombinaatio tekevät käymäläkokemuksensa hajuttoman ja käyttäjäystävällisen.

Kun ulkohuussissa hyödynnetään niille tarkoitettuja lisälaitteita, myös lopputuotteena saadaan käyttökelpoista multaa ja maanparannusainetta esimerkiksi kukkapensaille.

Monilla mökeillä ulkohuussit sijaitsevat tontin perällä ja varsinkin öiseen aikaan, huussiin ei mielellään kaikki lähde. Pakastava Privetti-vessa toimiikin parhaiten varavessana yöaikaan ja talvella. Privetti ei haise ja se on äärimmäisen helppo asentaa. Töpseli vain seinään ja käymälä on toiminnassa.

Privetin sisällä on 44 litran jätesäiliö, jonka sisässä kaikki käymäläjäte, kiinteä ja nestemäinen sekä paperit jämähtävät jäähän. Näin käymälään tai sisätiloihin ei ehdi muodostua minkäänlaisia hajuja käytössä.
Pikkuvihreä

Privetti-mallin plussat:

+ Käyttömukavuus.


+ Ei vaadi asennusta.


+ Pitkällä aikavälillä, sijoitus hyvään ulkohuussiin ja pakastavaan sisäkäymälään tuovat mukavia säästöjä käyttökustannuksissa.

Privetti-mallin miinukset:

– Pakastava sisäkymälä tulee tyhjentää säännöllisesti.– Jos pitää hankkia sekä ulkohuussi että pakastava sisäkäymälä samaan aikaan, voi niiden yhteishinta nousta tuhansiin euroihin.– Pakastava sisäkäymälä vaatii aina sähkön toimiakseen.

Lue lisääPrivetti pakastava käymälä

Green Toilet 120 Family kompostoiva kuivakäymälä sisä- ja/tai ulkokäyttöön

Yksi yleisimmistä kompostoivista käymälöistä on Green Toilet 120 Family. Se sopii erityisesti ulkohuussiin mutta on asennettavissa tarpeen mukaan myös sisätiloihin. Green Toilet 120 Family on suunniteltu noin nelihenkisen perheen mökkikäyttöön kompostoivaksi kuivakäymälälaitteeksi. Se erottelee ja kompostoi kaiken käymäläjätteen itsestään ympäristöystävällisesti ilman sähköä tai vettä.

Green Toilet 120 Family:ssä on asennusta varten säädettävä kuilu (+ 0-30cm), jonka ansiosta laite sopii lähes kaikkiin huussirakennuksiin. Vaihtoastian ansiosta, Green Toilet 120 Family voidaan tarvittaessa milloin tahansa vaihtaa uuteen, tyhjään kompostiastiaan.

Green Toilet 120 Family on sisäkuivakäymälä, joka palvelee taatusti vuosikymmeniä hajuttomana ja varmatoimisena. Se voidaan sijoittaa joko sisä- tai ulkotilaan.

Green Toilet 120 Family-mallin plussat:

+ Kompostoi itsestään käymäläjätteet.+ Sopii sekä ulko- että sisätilaan.+ Ei vaadi toimiakseen sähköä tai vettä.+ Varmatoiminen ja pitkäaikainen hankinta.+ Edullinen.

Green Toilet 120 Family-mallin miinukset:

– Sisätila-asennus vaatii keskivertoa enemmän suunnittelu- ja asennustaitoja.

Lue lisää
Green Toilet 120 Family

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
201911_61286.jpg
Joulukukkia myös ulos
Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.
20237_82648.jpg
Mikä kukka kasvaa tien vieressä? Asiantuntija vastaa
Tien vieressä oli tämä kukka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut?
20228_79390.jpg
Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä
Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit sipulien valintaan ja istutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton