• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nikkaroi kätevät taimikyltit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2019
20113_24950.jpg

Näin teet kätevät kyltit istutuksillesi

Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.

Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:

  1. Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.
  2. Hio kylttien reunat hiomapaperilla
  3. Maalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.
  4. Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.
  5. Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.
  6. Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!

Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.

Paula Huvinen

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.
202112_74224.jpg
Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä
Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.
20233_68562.jpg
Yrtit ovat tuoksujen ja makujen aatelisia
Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia ja nykytutkimus vahvistaakin yrttien terveysvaikutukset. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton