• Etusivu
  • Kasvillisuus

"Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista"

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
202112_74209.jpg

Kuva: Shutterstock

Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.

SKS sai syksyllä 2021 päättyneeseen Koko vuosi koronaa -muistitietokeruuseen yhteensä 103 vastausta. Keruu oli jatkoa vuosi aikaisemmin järjestetylle Koronakevät-keruulle.

Otsikon mukainen toimintakaava kuvaa monien suomalaisten elämää myös ilman poikkeusoloja, mutta mitä tapahtuu, kun työpaikka siirretään toimistolta makuuhuoneen nurkkaan ja lenkkipolulla käydään tavanomaisesta poiketen yksin?

Ihmiset ovat erilaisia ja toisistaan eriävät myös kokemukset korona-aikana. Kokemuksissa on nähtävillä niin ikään korostunutta vapaa-ajan hyödyntämistä ja hyvinvointia, mutta myös pelkoa. Toiset ovat jääneet neljän seinän loukkuun aivan konkreettisesti, mutta myös päänsä sisällä, kun toiset taas ovat nauttineet esimerkiksi uusista tavoista rinnastaa työ- ja vapaa-aika.

<p data-block-key="dl5sd">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

– Olimme tulleet maaliskuisena viikonloppuna mökille, pelottihan se näkymätön vaara, joka saattoi tarttua ilman välityksellä. Kaikki neljä lastamme perheineen olivat puomin takana Uudellamaalla. Olimme tuoneet mökille myös television. Karmeat dokumentit Wuhanista suojavarusteisista hoitajista ja ruumiskasoista hirvittivät. Ministerimme tummissa vaatteissaan tiedotustilaisuuksissa etäällä toisistaan tuntuivat painajaisunelta. Päivät kuluivat joten kuten, mutta öisin iski kauhu. Kuolisimmeko kaikki? Pari hyväkuntoista nuorta tuttuamme oli jo sairaalassa, toinen teho-osastolla. Emmekö enää koskaan tapaisi lapsiamme? Olisi vielä paljon sanottavaa.

– Oma perheeni on säästynyt koronasairastumiselta ja kokonaisuudessaan vuosi on ollut sangen mukava. Tämä on se vuosi, kun on saanut levätä enemmän. On saanut herätä paljon myöhemmin aamulla, kun aikaa ei kulu työmatkoihin. Työpäivän jälkeen on enemmän vapaa-aikaa, kun työmatkaa ei ole. Työn puolesta omalla tavallaan väsyttävää, vaikka välillä mukavaakin, matkustamista ei ole ollut koronan aikana juuri ollenkaan. Sekin on lisännyt omaa jaksamista ja hyvinvointia.

<p data-block-key="kn78g">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Yleinen ja yhteinen kokemus tapahtumista on jonkinlainen surrealismin tunne. Ihmiset toimivat poikkeustiloissa poikkeavalla tavalla, ja niin on ollut myös koronapandemian kanssa. Oudolta tuntuneet uudet tavat ja harrastukset ovat saaneet rinnallensa vastustusta ja usein on julkisestikin keskusteltu esimerkiksi yksilön itsemääräämisoikeudesta. Vastakkainasettelua ovat aiheuttaneet niin kokoontumisrajoitukset ja nenä-suu-maskit kuin rokotteetkin.

– Syyskuussa 2021 ravintolavaunuun tuli henkilö, jolla oli maski kasvoilla, mutta kun kuulutuslaitteista tuli "koronakuulutus", jossa mainittiin myös maskipakko, nainen alkoi kovalla äänellä protestoimaan ettei mitään pakkoa voi olla eikä ketään voi pakottaa käyttämään maskia. Uimahallissa kohtasin henkilön, jolla oli täysin vastakkainen asenne maskeihin. Hänellä oli maski kasvoillaan uima-altaassa, kun hän teki virtuaalivesijumppaa. En ole koskaan aiemmin nähnyt uima-altaassa kenelläkään maskia.

– Kauhistuneena olen kuunnellut rokote- ja koronavastaisten ihmisten puheita, julistusta "keksitystä massahysteriasta" yms. Kuinka normaalin älykkäinä pitämäni ihmiset ovat hurahtaneet tiedevastaisiksi ja jättäneet rokotteet ottamatta. Ihan siis älykkäät ihmiset!

<p data-block-key="gio0q">Kuva: Pixabay</p>
Kuva: Pixabay

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti Koko vuosi koronaa -muistitietokeruun 12.3.–15.10.2021. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon.

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiedote 14.12.2021

Kasvillisuus
asuminen
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
kaksi utuisen lämpimän beigeä keittiökuvaa ja taustalla suomalainen järvimaisema
Murretut värit ja matta pinnat: Keittiöiden uudet suosikit 2025
Vuosi 2025 tuo keittiöihin uusia ja mielenkiintoisia suuntauksia, jotka yhdistävät tyylikkyyden ja toiminnallisuuden. Vuonna 2025 keittiötrendeissä korostuvat murretut värit, matta pinnat, maanläheinen sisustus ja älykkäät mekanismit. Annamme nyt käytännöllisiä vinkkejä ja ideoita, jotka auttavat sinua uuden keittiösi suunnittelussa tai nykyisen keittiösi päivittämisessä.
202212_61968.jpg
Pleikkarit seis ja tv kiinni
Luonnon tarkkaileminen on hyvä aloittaa jo lapsena, jotta metsässä käymisestä ja luonnon tarkkailusta tulisi elämän mittainen harrastus. Moni saa metsästä tarvittavaa energiaa ja rauhoittuu rankan työpäivän jälkeen. Samalla retkellä voit kirjoittaa ylös luontopäiväkirjaa. Nyt onkin korkea aika aloittaa luonnon tarkkailu.
20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
Hallan uhatessa pelargonit sisälle. jpg
Erilaisia pelargoneja
Pelargoni, pielikki, pielikukka…Pelargonium-sukuun kuuluu noin 230 lajia, joista suurin osa on peräisin Afrikasta. Ensimmäiset pelargonit tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Myynnissä olevat pelargonit ovat olleet lähes kokonaan noin 20 luonnonlajista kehitettyjä risteymiä. Pelargonit mielletään kesäkukiksi, sillä niiden säilyminen talven yli voi olla hankalaa. Jos esimerkiksi vapaa-ajan kodissa on talven yli pieni peruslämpö, kannattaa pelargonin talvettamista koittaa siellä.
20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton