• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nuuksion kansallispuistossa viihtyy harvinaisia ja uhanalaisia sammalia

Sammalista saadaan arvokasta tutkimustietoa

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.06.2025
202112_73916.jpg

Sammalien lajitunnistuksessa käytetään maastossa apuna luuppia. (Kuva: Säde Mäkipää / Metsähallitus)

Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.

Metsähallituksen Luontopalveluiden sammalkartoituksissa on vuosina 2020-21 tehty ilahduttavia havaintoja Nuuksiossa, sillä kansallispuistossa kasvaa yhä useita uhanalaisia sammallajeja. Puistosta on löytynyt muun muassa vaarantunutta haapariippusammalta, äärimmäisen uhanalaista korpikaltiosammalta ja erittäin uhanalaista jouhisammalta.

– Uhanalaiset lajit viihtyvät Nuuksiossa erityisen hyvin, sillä puistossa on lajeille suotuisia kasvupaikkoja, kuten varjoisia jyrkänteitä, luonnontilaisia korpia, puroja sekä monin paikoin paljon lahopuuta, kertoo kartoituksia tekevä biologi Turkka Korvenpää.

Nuuksion kaltaiset sammalkeitaat ovat tärkeitä, sillä Suomessa kasvaa nykytiedon mukaan noin 900 sammallajia, joista jo yli kolmannes on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Sammalet ovat jäkälien ja lintujen ohella runsaimmin uhanalaisia lajeja sisältävä eliöryhmä.

Sammallajeja uhkaavat esimeriksi ilmaston lämpeneminen, metsien talouskäyttö ja ojitus. Erityisesti Etelä-Suomessa kasvaville lajeille on niukasti tarjolla monille elintärkeää lahopuuta. Elävistä puista erityisesti vanhat haavat ovat arvokkaita kasvupaikkoja esimerkiksi haapariippusammalelle, joka kiinnittyy kookkaiden haapojen kaarnaan.

Monet sammalet viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa. Nuuksion varjoisilla jyrkänteillä elää erittäin uhanalainen kalliokaulussammal, joka kasvaa matalina peitteinä tai yksittäin muiden sammalten joukossa kosteilla silikaattikallioseinämillä. Kalliokaulussammal on riippuvainen kosteasta ilmastosta, lahopuusta ja kallioilta valuvasta vedestä. Nuuksion kansallispuistosta ja sen läheisyydestä on tehty lähes sata havaintoa kalliokaulussammalesta.

Sammalet kertovat paljon ympäristön tilasta, sillä ne imevät solukkoihinsa erilaisia alkuaneita ja esimerkiksi raskasmetalleja sekä typpeä.

<p data-block-key="1xr69">Haapariippusammal kasvaa nimensä mukaisesti haavan rungolla. (Kuva: Säde Mäkipää / Metsähallitus)</p>
Haapariippusammal kasvaa nimensä mukaisesti haavan rungolla. (Kuva: Säde Mäkipää / Metsähallitus)

Sammalista voidaankin selvittää esimerkiksi luontoon päätyneitä raskasmetallimääriä.

– Sammalten avulla voidaan arvioida, millainen on koko ympäröivän metsän tila, sanoo Turkka Korvenpää.

Kartoitusten avulla kerätään tietoa sammalista ja niiden kasvupaikoista, ja kerättyä dataa hyödynnetään alueiden suojelun ja käytön suunnittelussa. Kävijämäärät ovat kasvaneet erityisesti pääkaupunkiseudun kansallispuistoissa Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa viimeisen kahden vuoden aikana. Kartoitustulosten avulla voidaan ihmisten liikkumista ohjata ja uusia reittejä rakentaa niin, että uhanalaisten lajien elinympäristöt pysyvät turvattuina.

Lähde: Metsähallituksen tiedote 16.11.2021

Kasvillisuus
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
202110_73186.jpg
Askartele joulukortit lasten kanssa
Joulukorttien askartelu on mukavaa joulupuuhaa koko perheen kesken. Jos tuntuu, että oma mielikuvitus ei riitä tai mahdollisuuksia on liikaa, ideoita kannattaa hakea internetin ihmeellisestä maailmasta. Voit lisäksi kysyä vinkkejä vaikka päiväkodin aikuisilta. Veikeät porot tikkarinenillä ovat varmasti monen mieleen, jos haluat askarrella muuta kuin perinteisempiä kortteja. Valmiita korttipohjia, korttikuvia sekä tekstitarroja on saatavilla paljon, myös lähikaupasta.
20229_79613.jpg
Taloyhtiön piha-alueet syyskuntoon
Vuodenajan vaihtuminen on taitekohta, joka muistuttaa tarkastelemaan taloyhtiön yhteisiä piha-alueita ja niiden kuntoa. Pikainenkin katselmus tuo esiin mahdolliset korjauksen kohteet.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
Karviaiset
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton