• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön piha-alueet syyskuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 27.09.2022
20229_79613.jpg

Lehtien puhallusta taloyhtiön maastossa.

Vuodenajan vaihtuminen on taitekohta, joka muistuttaa tarkastelemaan taloyhtiön yhteisiä piha-alueita ja niiden kuntoa. Pikainenkin katselmus tuo esiin mahdolliset korjauksen kohteet.

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija Sanna Numminen vinkkaa muistelemaan viime talvea. Tuliko piha-alueella ilmi pulmapaikkoja, jotka jäivät odottamaan ratkaisua? Keväällä ja kesän koittaessa tuleva talvi pulmineen tuntuu kovin kaukaiselta. Syksyllä onkin usein viimeinen hetki ennen talvea tarttua korjaustoimiin.

Turvallisuus

Pihan pinnoille kannattaa tehdä arvio säännöllisesti, ainakin keväisin ja syksyisin. Nuo molemmat taitekohdat saattavat tuoda esiin pulmakohtia, joihin vastuuntuntoisen asuntoyhtiön hallituksen on syytä tarttua. Pulmakohtiin ripeästi tarttumalla ja säännölliset pikkukorjaukset hoitamalla voidaan säästyä onnettomuuksilta ja vähentää tihentyvien tai isojen remonttien tarvetta.

Valaistuksen riittävyydestä ja muista piha-alueiden turvallisuuden osa-alueista huolehtiminen on taloyhtiön hallituksen vastuissa korkealla.
Valaistuksen riittävyydestä ja muista piha-alueiden turvallisuuden osa-alueista huolehtiminen on taloyhtiön hallituksen vastuissa korkealla.

Viihtyisyys

Kasvillisuudella luodaan yhteisille piha-alueille monimuotoisuutta ja viihtyisyyttä. Eikä viihtyisyys ole pelkästään kesän asia, vaan sitä tarvitaan ympäri vuoden. Ratkaisevassa osassa ovat kasvivalinnat, jotka ottavat huomioon eri vuodenajat. Esimerkiksi jos pihalla on vain kesävihantia eli talveksi lehtensä pudottavia kasveja, saattaa yleisvaikutelma talvella olla paljas ja valju.

Hoidetut piha-alueet ja panostaminen sekä turvallisuuteen että viihtyisyyteen viestivät osaltaan taloyhtiön asioiden huolellisesta hoidosta.

Info

Info

Sanna Numminen antoi käytännönläheisen muistilistan, mitä ainakin syksyllä kannattaa
huomioida:

Hulevedet

 Minne hulevedet ohjautuvat?


 Jääkö kulkuväylille lätäköitä sateella?


 Kärsivätkö istutukset tai nurmikkoalue liiallisesta veden kertymisestä?


 Ovatko pihan kallistukset kunnossa, jotta vesi ei keräänny seinustoille?

Lumitila
 Onko lumen säilytykselle varattu riittävästi tilaa?
 Sietävätkö pihan pinnoitteet koneellisen lumen poiston, jos sitä tarvitaan?
 Tarvitseeko lumenajo tila- tai ajojärjestelyjä sujuakseen vaivattomasti?

Liukkauden poisto
 Miten liukkaiden poisto hoidetaan?
 Onko pihalla liukkauden suhteen ongelmakohtia, jotka vaativat toimenpiteitä tai ohjeistusta?
 Onko hiekoitushiekkaa saatavilla heti ensimmäisten liukkaiden säiden tullen?

Muu turvallisuus
 Pihan pinnoitteiden kuntotarkastus
 Mahdollisten pihaportaiden ja kaiteiden kuntotarkistus
 Valaistuksen riittävyys ja valojen suuntaukset

Kasvillisuus
 Löytyykö pihasta syysasuisia kasveja, esim loppukesän kukkijoita ja ruskakasveja?
 Onko pihassa talvenvihreää, esim. havukasveja?
 Onko kasvillisuuden hoitosuunnitelma ajan tasalla?
 Tarvitsevatko kasvit talvisuojausta esim. jyrsijätuhoja tai kevätahavaa vastaan?

Asiantuntijat ovat apunasi

Taloyhtiön päätöksenteon tueksi voit pyytää asiantuntijamme paikalle pihakatselmukseen. Hän auttaa arvioimaan tarvittavia toimenpiteitä, niiden kiireellisyyttä ja mitoitusta. Usein pienilläkin panostuksilla voidaan parantaa piha-alueiden puutteita.

Katso lisätiedot:
muhevainen.fi/palvelut/

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Asiantuntija: Sanna Numminen, hortonomi, MMK
Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Talo
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
20232_80787.jpg
Vuokra-asunnon ilmeen kohennus vaivattomalla valaistusremontilla
Tiensä päähän tulleet vuokra-asunnon halogeenivalaisimet ja loisteputket saivat uudet, energiatehokkaat ledit. Vuokralainen on tyytyväinen lopputulokseen, ja vuokranantaja kiittelee sujuvasti, etänä hoitunutta prosessia suunnittelusta asennukseen saakka. Koordinaatio hoitui hyvin osapuolten kesken.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton