• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön piha-alueet syyskuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 27.09.2022
20229_79613.jpg

Lehtien puhallusta taloyhtiön maastossa.

Vuodenajan vaihtuminen on taitekohta, joka muistuttaa tarkastelemaan taloyhtiön yhteisiä piha-alueita ja niiden kuntoa. Pikainenkin katselmus tuo esiin mahdolliset korjauksen kohteet.

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija Sanna Numminen vinkkaa muistelemaan viime talvea. Tuliko piha-alueella ilmi pulmapaikkoja, jotka jäivät odottamaan ratkaisua? Keväällä ja kesän koittaessa tuleva talvi pulmineen tuntuu kovin kaukaiselta. Syksyllä onkin usein viimeinen hetki ennen talvea tarttua korjaustoimiin.

Turvallisuus

Pihan pinnoille kannattaa tehdä arvio säännöllisesti, ainakin keväisin ja syksyisin. Nuo molemmat taitekohdat saattavat tuoda esiin pulmakohtia, joihin vastuuntuntoisen asuntoyhtiön hallituksen on syytä tarttua. Pulmakohtiin ripeästi tarttumalla ja säännölliset pikkukorjaukset hoitamalla voidaan säästyä onnettomuuksilta ja vähentää tihentyvien tai isojen remonttien tarvetta.

Valaistuksen riittävyydestä ja muista piha-alueiden turvallisuuden osa-alueista huolehtiminen on taloyhtiön hallituksen vastuissa korkealla.
Valaistuksen riittävyydestä ja muista piha-alueiden turvallisuuden osa-alueista huolehtiminen on taloyhtiön hallituksen vastuissa korkealla.

Viihtyisyys

Kasvillisuudella luodaan yhteisille piha-alueille monimuotoisuutta ja viihtyisyyttä. Eikä viihtyisyys ole pelkästään kesän asia, vaan sitä tarvitaan ympäri vuoden. Ratkaisevassa osassa ovat kasvivalinnat, jotka ottavat huomioon eri vuodenajat. Esimerkiksi jos pihalla on vain kesävihantia eli talveksi lehtensä pudottavia kasveja, saattaa yleisvaikutelma talvella olla paljas ja valju.

Hoidetut piha-alueet ja panostaminen sekä turvallisuuteen että viihtyisyyteen viestivät osaltaan taloyhtiön asioiden huolellisesta hoidosta.

Info

Info

Sanna Numminen antoi käytännönläheisen muistilistan, mitä ainakin syksyllä kannattaa
huomioida:

Hulevedet

 Minne hulevedet ohjautuvat?


 Jääkö kulkuväylille lätäköitä sateella?


 Kärsivätkö istutukset tai nurmikkoalue liiallisesta veden kertymisestä?


 Ovatko pihan kallistukset kunnossa, jotta vesi ei keräänny seinustoille?

Lumitila
 Onko lumen säilytykselle varattu riittävästi tilaa?
 Sietävätkö pihan pinnoitteet koneellisen lumen poiston, jos sitä tarvitaan?
 Tarvitseeko lumenajo tila- tai ajojärjestelyjä sujuakseen vaivattomasti?

Liukkauden poisto
 Miten liukkaiden poisto hoidetaan?
 Onko pihalla liukkauden suhteen ongelmakohtia, jotka vaativat toimenpiteitä tai ohjeistusta?
 Onko hiekoitushiekkaa saatavilla heti ensimmäisten liukkaiden säiden tullen?

Muu turvallisuus
 Pihan pinnoitteiden kuntotarkastus
 Mahdollisten pihaportaiden ja kaiteiden kuntotarkistus
 Valaistuksen riittävyys ja valojen suuntaukset

Kasvillisuus
 Löytyykö pihasta syysasuisia kasveja, esim loppukesän kukkijoita ja ruskakasveja?
 Onko pihassa talvenvihreää, esim. havukasveja?
 Onko kasvillisuuden hoitosuunnitelma ajan tasalla?
 Tarvitsevatko kasvit talvisuojausta esim. jyrsijätuhoja tai kevätahavaa vastaan?

Asiantuntijat ovat apunasi

Taloyhtiön päätöksenteon tueksi voit pyytää asiantuntijamme paikalle pihakatselmukseen. Hän auttaa arvioimaan tarvittavia toimenpiteitä, niiden kiireellisyyttä ja mitoitusta. Usein pienilläkin panostuksilla voidaan parantaa piha-alueiden puutteita.

Katso lisätiedot:
muhevainen.fi/palvelut/

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Asiantuntija: Sanna Numminen, hortonomi, MMK
Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Talo
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48286.jpg
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20232_80793.jpg
Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä
Led-valaisimien automaattiseen sytyttämiseen, sammuttamiseen ja himmentämiseen käytetään monesti kodinohjausjärjestelmää, kuten ABB:n Free at Homea tai KNX-järjestelmää. Valaistusta voidaan myös ohjata älykkäästi kodin automaatiojärjestelmässä, kun valaistus yhdistetään kodin langattomaan tietoverkkoon. Jos kodinohjausjärjestelmää ei ole käytössä, niin led-valaisimien käyttämiseen ja himmentämiseen saadaan lisää mahdollisuuksia verrattuna langalliseen seinäpainikkeeseen langattomilla seinäsäätimillä ja kauko-ohjauksella.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
20232_80829.jpg
Led-valojen langattomalla ohjauksella lisää säädinpaikkoja
Langaton ohjaus, ns. kaukosäätö, toimii yksinkertaisena tapana valojen käyttämiseen silloin, kun perinteisiä sähköjohdotettuja seinäpainikepaikkoja ei ole tarpeeksi. Langaton ohjaus tarkoittaa helpoimmillaan valaistuksessa sitä, että valaisimeen liitetyn vastaanottimen ja ohjaimen väliin luodaan radioaaltoyhteys (RF). Langattoman yhteyden muodostaminen on yksinkertaista ja se toimii luotettavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton