• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt uutta: perunat ja vihannekset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20096_17225.jpg

Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja enimmät viikolla 15.

Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.

Yksinkertaisesti parasta

Uuden satokauden perunoita maistellessa kannattaa pitää yksinkertainen ja selkeä linja. Useimmiten huolella keitettyjen varhaisperunoiden rinnalle riittävät perinteiseen tapaan voinokare ja tuore tilli. Silli, marinoidut kalat, savukala tai graavikala maistuu lisänä. Kesäkeitto on juuri nyt ohittamaton kotiruoka ruisleivän kanssa.

Modernin tyylin mukaisesti voit keittää varhaisperunat, valuttaa ja haihduttaa veden pois ja lisätä kattilaan perunoiden joukkoon tilkan laadukasta kasviöljyä ja tuoreita mintunoksia. Taittele päälle puhdas keittiöpyyhe keräämän kosteus, anna makujen tasaantua kannen alla kymmenisen minuuttia ja herkuttele minttuperunoilla!

Kun ensimmäiset, niin sanotut neitsytperunat on juhlittu, voi varhaisperunoita kokeilla jo monin muunlaisinkin tavoin. Keitetyistä varhaisperunoista saa vaikka mitä. Tämän tiedotteen yhteyteen olen kokeillut useita hyviä salaatti- ja lämpimiä peruna-kasvisohjeita, joissa peruna yllättää myönteisesti uudella tavalla.

Avomaavihannesten ensisadot

Varhaisimmat vihannekset, niin kutsutut primöörit, saadaan aluksi kevyistä kausihuoneista, sitten harson alla kasvatettuina. Nippusipulia korjattiin Etelä-Suomen viljelmiltä jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla, mutta mittavammin varhaisvihanneksilla herkuttelu alkaa juhannusviikosta. Ensisadoista odotetaan määrällisesti vähintäänkin tyydyttäviä.

Kukka-, varhais- ja kiinankaalin satokaudet käynnistyivät vähän ennen kesäkuun puoliväliä. Jäävuorisalaattia, tarhahernettä ja parsakaalia saadaan tuota pikaa. Yöhallat eivät ole haitanneet sadetusten ja harsojen ansiosta. Parsa- ja kukkakaalia sekä avomaan salaatteja istutetaan koko kesäkuun ajan, jotta satoa riittää tasaisesti pitkin kesää. Vihanneskasvustot arvioidaan tällä hetkellä hyviksi.

Niputetut nuoret sipulit, porkkanat, retiisit ja nauriit tuovat kesän lautaselle. Näihin yhdistyvät hienosti valoisassa varhaiskesässä kasvaneet yrtit ja salaatit. Etelä-Savo tuottaa Etelä- ja Lounais-Suomen lisäksi aikaisimmat vihannessadot. Viljelijät kertovat, että kuuroluonteisten sateiden ansiosta vihannekset ovat menestyneet hyvin.

Käsittele arvostaen

Höyrykypsennys ja pikapaisto vokkipannulla takaavat useimmille varhaisvihanneksille parhaan tuloksen sen lisäksi, että monia vihanneksia voi rouskuttaa nyt myös raakoina. Uuden sadon kiinankaalia ja jäävuorisalaattia kannattaa sisällyttää kesäaterioihin. Varhaiskaalit ja suloiset kukka- ja parsakaalit maistuvat puhtailta ja raikkailta.

Kun kulkee aistit valppaina toreilla, halleissa ja kauppojen hevi-osastoilla, voi poimia ostoskoriin kasviksia sitä mukaa, kun uusia satoja valmistuu. Varhaisten satojen perunoita ja kasviksia on käsiteltävä hellästi ja arvostaen. Kun niitä kypsennetään, on varottava ylikypsentämistä.

Varhaisperuna-kasvispannu
(kuusi annosta)

1 kg keitettyjä varhaisperunoita
3 kesäsipulia
noin 250 gramman pieni kukka- tai parsakaali (tai vihreää parsaa)
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä ja 2 rkl voita TAI 3 – 4 rkl pullomargariinia
noin 1 dl kana- tai kasvislientä (esim. fondista)
suolaa, mustapippuria
1,5 dl raastettua parmesaanijuustoa
2 – 3 rkl tuoretta, hienonnettu yrttiä, esim. minttua tai rakuunaa

Varhaisperuna-kasvispannua sekä kasvis-lihapullia rosmariinivartaassa.
Varhaisperuna-kasvispannua sekä kasvis-lihapullia rosmariinivartaassa.
  • Leikkaa perunat ja sipulit melko tukeviksi viipaleiksi.
  • Paloittele vihreä tankoparsa noin kolmen sentin paloiksi ja halkaise nämä pitkittäin. Jos käytät parsa- tai kukkakaalia, lohko nämä melko pieniksi nupuiksi ja paloittele kanta- ja varsiosat.
  • Kuumenna öljy-voiseos tai pullomargariinia isolla paistinpannulla, vokkipannulla tai ulkona muurinpohjapannulla. Paista ensin perunaviipaleet niin, että sekoittelet mahdollisimman vähän, jotta perunaviipaleet saavat rapeaa pintaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä perunat sivuun.
  • Paista kevyesti sipuliviipaleet ja parsapalat tai kaalinnuput. Yhdistä nämä perunoihin ja lisää ripaus suolaa ja pippuria.
  • Lisää kana- tai kasvislientä ja anna ainesten kiehahtaa minuutin ajan.
  • Ripottele lopuksi ruokaan parmesaaniraastetta ja säästä osa raasteesta varovaisen sekoittamisen jälkeen ruoan pinnalle.
Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset kasvikset ry
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_6970.jpg
Viiniköynnökset avomaalla
Viiniköynnöksiä on viljelty Suomessa jo 200–300 vuoden ajan kasvihuoneissa, mutta tarhaojukkaviinin (Vitis Labruscana-ryhmä) pohjoisiin olosuhteisiin kehitettyjen lajikkeiden (mm. 'Beta' ja 'Zilga') kasvattaminen onnistuu myös avomaalla.Aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) on yksi maailman eniten kasvatetuista viljelykasveista. Suomessa sen kasvatus onnistuu lämmitettävissä kasvihuoneissa, ja sadot ovat yllättävän runsaita ja laadukkaita. Jotkut aitoviiniköynnöslajikkeetkin kestävät hyvin kylmää ja tekevät satoa myös lämmittämättömissä muovihuoneissa – jopa avomaalla.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
202010_60351.jpg
Viemmekö hautausmaalle ongelmajätettä?
Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton