• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa

Gourmetia tarkan markan budjetilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20221_75447.jpg

Kaalikeitto (kuva: Shutterstock)

Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.

Tällä viikolla 17.-23.1.2021 vietetään Kansallista lottaruokaviikkoa. Tänä vuonna teemana on "tarkan markan budjetti". Viikon ateriat pohjautuvat lottien pula-ajan resepteihin. Mukaan on otettu huokeasti valmistuvia aterioita sekä perinneruokia, jotka alkavat olla ruokakulttuurissamme uhanalaisia. Lottaruokaviikolla kannustetaan vähentämään ruokahävikkiä ja ruokkimaan luovuutta huokeilla valinnoilla. Muonitus oli lottien toiminnan ydintä, josta myöhemmin kasvoi menestynyttä liiketoimintaa. Järjestön lakkauttamisen jälkeen lottajärjestöön kuuluneet antoivat arvokkaan panoksen huoltovarmuuden takaamiseen ja maan jälleenrakennukseen.

Nappaa pula-ajan ruuista vinkkejä nykypäivään

Pula-ajan keittokirjoissa oli paljon kasvispainotteisia ohjeita. Juurekset, peruna, kaali sekä riista ja kala muodostivat hyvin pitkälle ruokakulttuurimme pohjan. Sokeria, rasvoja sekä lihaa oli harvoin tarjolla.

- Gourmetia saa aikaan luovuudella. Esimerkiksi tiistaina listalla on pula-ajan perunakeitto. Siihen tulevat perunat pestään huolella ja kuoret otetaan talteen. Niistä valmistuu rapeita perunasipsejä seuraavan päivän kurpitsakeiton ryydittämiseksi. Sipsit valmistetaan ravintoaineita säästäen, kertoo Susanna Hietanen, Museokahvila Lottakanttiinin vastaava.

Hyvin useassa pula-ajan kasvisruoka- ja leivonnaisohjeessa törmää kurpitsaan.

- Se on monikäyttöinen ja ympäri vuoden saatava vihannes, joka sopii niin makeaan kuin suolaiseen. Kuidun osuus on siinä suhteellisen pieni, joten myös sen siemenet kannattaa käyttää. Mitä oranssisempi malto, sitä enemmän siinä on beetakaroteeneja. Kurpitsa sisältää myös A, B, E, K ja C-vitamiinia. Siemenissä on proteiinia, magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia, Hietanen kertoo.

<p data-block-key="17owy">Hernekeittoa tuunattuna (kuva: Shutterstock)</p>
Hernekeittoa tuunattuna (kuva: Shutterstock)

Tillilihan renessanssi

Ruokakulttuurimme perinteiden kunnioittamiseksi lottaruokaviikon listalle on myös rohkeasti nostettu tilliliha. Se oli 1920- ja 30-luvulla sunnuntairuokaa, joka tehtiin tuolloin lampaasta, nykyään naudan tai vasikan lihasta. Työpaikoilla ja kotien lautasilla sitä tuskin enää tapaa. Siitä voi moittia koulukeittiöiden lihanlaatua ja valmistustapaa.

- Tillilihalle soisi maineenpalautuksen. Se, mitä kouluissa vielä 90-luvuilla tarjottiin, kumista lihaa ja harmaata liisteriä, ei ole ollut tillilihaa vaan jotakin aivan muuta. Oikeasti sen pitää olla suussa sulavaa. Valmistus vie aikaa, koska lihan pitää antaa hautua pitkään, Hietanen neuvoo.

Instagram-haaste: Kokeile Museokahvila Lottakanttiinin pula-ajan reseptejä. Seuraa Lottakanttiinia Instagramissa ja jaa viikon lottaruokasi aihetunnisteella #lottakanttiini #lottaruokaviikko

Seuraajien kesken arvotaan Museokahvila Lottakanttiinin tuotepaketti.

Ohje

Ohje

Lottaruokaviikonreseptit ovat saatavilla netissä

Useimmat ovat valmistettavissa vegaanisina ja gluteiinittomina. Lottaruokaviikon lounas tarjolla myös Tuusulan Lottamuseon kanttiinissa ti 18.1.- su 24.1.2021 klo 11–14.

Ma 17.1. Viikonlopun ylijäänyt ruoka, joka tuunataan
Ti 18.1. Perunakeitto pula-ajan tapaan
Ke 19.1. Kurpitsakeitto ja herkkusipsit tai Sienipyörykät, kurkkukastike ja pula-ajan perunamuusi
To 20.1. Hernekeitto ja pullavanukas
Pe 21.1. Tilliliha ja perunat tai Metsäsienikeitto
La 22.1. Kaalikeitto
Su 23.1. Talvivihanneskeitto

<p data-block-key="sfnhb">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Lähde: Lottamuseon tiedote 11.01.2022

Kasvillisuus
keittiö
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
Pihagrillin pohjatyöt
Tiiligrillin muuraus onnistuu hyvillä ohjeilla
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton