• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko perinteisen hiiligrillin ystävä?

Vai valmistatko kesäkeittiössäsi ruokaa kaasugrillillä? Entä oletko kokeillut savustamista?

Mariana Ravonius
Päivitetty 16.07.2025
1920 pannukakkuja ja lettuja kesäisten punaisten marjojen kera

Valmista grillissä kesäiset herkut.

Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.

Ajanvietettä hiiligrillillä

Hiiligrilli on tunnelman luoja, joka tuo ruokaan perinteistä grillauksen makua. Hiiligrillejä on markkinoilla saatavilla useassa kokoluokassa. Pallogrillien yleisin halkaisija on 40 cm.

Yleisimmin hiiligrillissä käytetään lehtipuuhiiliä tai brikettejä, mutta joissakin malleissa myös halkoja tai muuta puumateriaalia hyödyntämällä voidaan grillata.

Sytytysnesteen kannattaa hetken antaa imeytyä hiiliin tai briketteihin ennen sytyttämistä. Anna hiilien palaa harmaiksi ennen grillausta. Hiiligrillin valmisteluun kuluu noin 20-30 minuuttia. Paistolämpötilaa voit hieman säädellä grillin kannen ja pohjassa olevan ilmansäätöventtiilin avulla.

Pienelläkin grillillä voi valmistaa maukasta ruokaa lihasta ja kasviksista

Näppärä ja nopea kaasugrilli

Kaasugrillin grillausala on hiili- ja sähkögrillejä suurempi, jolloin siinä valmistuu ruokaa isollekin joukolle syöjiä. Monista kaasugrilleistä löytyy sivukeitin ja lisävarusteeksi saa esimerkiksi savustuslaatikon.

Kaasugrillejä on sekä umpipohjaisia että avonaisia. Umpipohjaisissa tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaukseen, jolloin lämpö pysyy tasaisena ja grilli kuluttaa vähemmän kaasua. Grilli, jossa pohja on avonainen, voidaan puhdistaa helposti irrottamalla rasvapelti.

Muista tarkistaa kaasuletkun ja paineensäätimen kunto säännöllisesti. Taivuttelemalla kaasuletkua jyrkästi näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

<p data-block-key="crogx">Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.</p>
Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.

Sähkögrilli on paras valinta parvekkeiden kesäkeittiöihin

Sähkögrillit ovat suhteellisen pienikokoisia, nopeita ja helppokäyttöisiä. Ne soveltuvat grillaukseen esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joiden säännöt sallivat parvekkeella grillaamisen. Sähkögrillit tuottavat vähemmän savua ja hajua. Sitä voi vähentää entisestään täyttämällä vedellä joissakin grillimalleissa olevan alustan. Sähkögrillin voi myös sijoittaa jatkojohdon avulla tarpeeksi etäälle seinästä tai palavista materiaaleista. Tarkista kuitenkin sähkögrilliä käytettäessä, että sulake kestää.

Pidä grilli käyttövalmiina, muista puhdistus

Ahkerassa käytössä oleva grilli on hyvä puhdistaa käytön jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen pitää grillin aina käyttövalmiina, jolloin ruoanvalmistus on miellyttävää.

Grilli on helpoin puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee harjaamalla. Varo kuitenkin kuumia pintoja ja esimerkiksi pallogrillin kaatumista. Jäähtyneen grillin ritilä on hyvä irrottaa ja käyttää puhdistuksessa esimerkiksi kaavinta tai grilliharjaa. Myös karhunkieli irrottaa palanutta ruokaa. Ritilät kannattaa pestä astianpesuaineella ja huuhdella huolella. Valurautaisten osien kohdalla on hyvä noudattaa valmistajan antamia puhdistusohjeita.

Sähkögrillin paistopinnan puhdistuksessa tulee varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

<p data-block-key="xs928">Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.</p>
Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.

Käsittele paistopinnat kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi rypsiöljyllä. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti ja puhdistustarve vähenee.

Grillin ulkopinnan puhdistus tapahtuu vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Yleensä ulkopinta puhdistuu pelkällä vedellä ja pehmeällä rätillä. Huomioi, ettei ulkopinta välttämättä kestä hankausta tai karkeita pesuvälineitä.

Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää ottaa huomioon, että grillihiilien jäätyminen kestää jopa useamman vuorokauden. Älä siis laita hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä myöskään siis koskaan tyhjennä hiiligrillin hiiliä muovikassiin tai muovisiin astioihin tai ämpäreihin.

Info

Info

Lukuvinkkejä:

Kasvillisuus
asuminen
kesä
ruoka
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Boschin uutuustuotteet tuovat helpotusta kesän kuumuuteen
Boschin uudet ilmalämpöpumput yhdistävät älykkyyden ja energiatehokkuuden
Kesäkuumalla kodin sisäilman viilentäminen on ajankohtaista yhä useammassa kodissa. Boschin uudet ilmalämpöpumput ja ilmanjäähdytin tarjoavat tehokasta, hiljaista ja energiatehokasta viilennystä modernilla muotoilulla. Erityisesti uusi Climate 7100i tuo markkinoille huipputason mukavuutta ja hallintaa.
Kesäinen järvi, jossa kasvaa kaislaa
Vinkit turvalliseen juhannukseen mökillä: muista nämä seikat!
Juhannusta, tuota keskikesän juhlaa, vietetään perinteisesti mökeillä ja veden äärellä. Valitettavasti juhannus on myös hukkumisten ja tulipalojen osalta kesän kriittisintä aikaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antaa vinkkejä turvallisen mökkijuhannuksen viettoon.Muutamat toimet ovat tarpeen oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi:Häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi tarkista kaasulaitteiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta.Vältä tulipalot ja käytä kertakäyttögrilliä vain valvottuna ja palamattomalla alustalla.Tarkista myös palovaroittimen toimivuus ja varaudu tulipaloon sammutusvälineillä.Muistathan käyttää pelastusliivejä veneillessä ja valvoa lapsia rannalla.Mutta mitä kaikkea muuta tulisi muistaa ottaa huomioon, luetaanpa siis eteenpäin:
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
Mansikkamaan satoa
Mansikkamaan syksy
Kun syksy saapuu, sato on kerätty ja kasvimaa valmistellaan talvea varten, mutta mansikkapenkin hoito ei suinkaan pääty tähän. Rehottavat rönsyt, homeiset lehdet ja mahdolliset syyskukat vaativat huomiota, jotta seuraavan vuoden sato olisi runsas ja terve.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton