Oletko perinteisen hiiligrillin ystävä?
Vai valmistatko kesäkeittiössäsi ruokaa kaasugrillillä? Entä oletko kokeillut savustamista?

Valmista grillissä kesäiset herkut.
Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.
Ajanvietettä hiiligrillillä
Hiiligrilli on tunnelman luoja, joka tuo ruokaan perinteistä grillauksen makua. Hiiligrillejä on markkinoilla saatavilla useassa kokoluokassa. Pallogrillien yleisin halkaisija on 40 cm.
Yleisimmin hiiligrillissä käytetään lehtipuuhiiliä tai brikettejä, mutta joissakin malleissa myös halkoja tai muuta puumateriaalia hyödyntämällä voidaan grillata.
Sytytysnesteen kannattaa hetken antaa imeytyä hiiliin tai briketteihin ennen sytyttämistä. Anna hiilien palaa harmaiksi ennen grillausta. Hiiligrillin valmisteluun kuluu noin 20-30 minuuttia. Paistolämpötilaa voit hieman säädellä grillin kannen ja pohjassa olevan ilmansäätöventtiilin avulla.

Näppärä ja nopea kaasugrilli
Kaasugrillin grillausala on hiili- ja sähkögrillejä suurempi, jolloin siinä valmistuu ruokaa isollekin joukolle syöjiä. Monista kaasugrilleistä löytyy sivukeitin ja lisävarusteeksi saa esimerkiksi savustuslaatikon.
Kaasugrillejä on sekä umpipohjaisia että avonaisia. Umpipohjaisissa tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaukseen, jolloin lämpö pysyy tasaisena ja grilli kuluttaa vähemmän kaasua. Grilli, jossa pohja on avonainen, voidaan puhdistaa helposti irrottamalla rasvapelti.
Muista tarkistaa kaasuletkun ja paineensäätimen kunto säännöllisesti. Taivuttelemalla kaasuletkua jyrkästi näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

Sähkögrilli on paras valinta parvekkeiden kesäkeittiöihin
Sähkögrillit ovat suhteellisen pienikokoisia, nopeita ja helppokäyttöisiä. Ne soveltuvat grillaukseen esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joiden säännöt sallivat parvekkeella grillaamisen. Sähkögrillit tuottavat vähemmän savua ja hajua. Sitä voi vähentää entisestään täyttämällä vedellä joissakin grillimalleissa olevan alustan. Sähkögrillin voi myös sijoittaa jatkojohdon avulla tarpeeksi etäälle seinästä tai palavista materiaaleista. Tarkista kuitenkin sähkögrilliä käytettäessä, että sulake kestää.
Pidä grilli käyttövalmiina, muista puhdistus
Ahkerassa käytössä oleva grilli on hyvä puhdistaa käytön jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen pitää grillin aina käyttövalmiina, jolloin ruoanvalmistus on miellyttävää.
Grilli on helpoin puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee harjaamalla. Varo kuitenkin kuumia pintoja ja esimerkiksi pallogrillin kaatumista. Jäähtyneen grillin ritilä on hyvä irrottaa ja käyttää puhdistuksessa esimerkiksi kaavinta tai grilliharjaa. Myös karhunkieli irrottaa palanutta ruokaa. Ritilät kannattaa pestä astianpesuaineella ja huuhdella huolella. Valurautaisten osien kohdalla on hyvä noudattaa valmistajan antamia puhdistusohjeita.
Sähkögrillin paistopinnan puhdistuksessa tulee varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Käsittele paistopinnat kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi rypsiöljyllä. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti ja puhdistustarve vähenee.
Grillin ulkopinnan puhdistus tapahtuu vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Yleensä ulkopinta puhdistuu pelkällä vedellä ja pehmeällä rätillä. Huomioi, ettei ulkopinta välttämättä kestä hankausta tai karkeita pesuvälineitä.
Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää ottaa huomioon, että grillihiilien jäätyminen kestää jopa useamman vuorokauden. Älä siis laita hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä myöskään siis koskaan tyhjennä hiiligrillin hiiliä muovikassiin tai muovisiin astioihin tai ämpäreihin.
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Boschin uudet ilmalämpöpumput yhdistävät älykkyyden ja energiatehokkuuden

Vinkit turvalliseen juhannukseen mökillä: muista nämä seikat!

Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?

Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon

Mansikkamaan syksy
