• Etusivu
  • Kasvillisuus

Paina kuvioita kankaaseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.11.2023
202311_36905.jpg

Kauniit verhot syntyvät painamalla esimerkiksi keittiöön (Kuva: Biolan)

Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.

Mitä työhön tarvitaan?

Painamista varten tarvitset ainakin seuraavat tarvikkeet:

  • Kangasvärejä
  • Pensseli tai pari (isompi maalin levittämiseen ja pienempi viimeistelyyn)
  • Kangasta tai paperia
  • Sakset
  • Talouspaperia

Painotyön viimeistelyssä myös kangastussit voivat olla tarpeen. Etenkin tekstin kirjoittamisessa lopputulos on yleensä siistinpää kuin sudilla tehden.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Paina omenan avulla

1. Leikkaa omena puoliksi ja imeytä siitä liika kosteus talouspaperiin.
2. Laita maalia hiukan lautaselle, kasta esimerkiksi pieni maalaustela maaliin ja pyyhi ylimääräinen maali telasta lautasen reunaan.
3. Levitä maali omenanpuolikkaalle ja aseta omena varovasti maalattu pinta alaspäin kankaalle.
4. Paina tiukasti, jotta kuvio siirtyy kankaalle ja keinuta omenaa kevyesti, jotta maali tarttuisi koko alueelle, mutta varo sotkemasta kuviota.

Näin voit tehdä kankaaseen uusia kuvioita mielesi mukaan, muista vain lisätä maalia omenaan. Anna maalin lopuksi kuivua perusteellisesti ja silitä sen jälkeen kangas nurjalta puolelta, jotta maali kiinnittyy siihen (noudata maalin valmistajan ohjeita).

Voit kokeilla painamista myös parsakaalilla, kukkakaalilla, porkkanalla...

Paina perunan avulla

1. Valitse suuri peruna. Pese se, leikkaa peruna kahteen osaan ja painele leikkauspinnat kuiviksi talouspaperilla.
2. Piirrä lyijykynällä painettavan kuvion ääriviivat, voit tehdä erilaiset kuviot kumpaankin puoliskoon. Voit käyttää apuna myös piparkakkumuotteja. Yksinkertaiset muodot ovat parhaimpia: sydän, tähti, tassunjäljet jne.
3. Veistä piirtämäsi kuvio varovasti puukolla perunan pintaan kohokuvioksi. Leikkaa ääriviivojen ulkopuolelta ja perunan laidoilta siten, että kuvio jää koholle.
4. Taputa peruna jälleen kuivaksi ja sivele siihen hiukan kangasväriä. Paina perunapinta varovasti kankaaseen, jottei väriä tartu kuvion ulkopuolelle.
5. Anna kuivua kunnolla ja silitä kangas nurjalta puolelta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

14_P_77005.jpg
Kysymyksiä nurmikosta
Apua, sammal valtaa pihan? Miten siitä päästä eroon? Entä millainen apulanta sopii nurmikolle? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergia ja sen aiheuttaja
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla. Jos oireiden aiheuttajasta on epäselvyyttä, allergiaa voidaan selvittää ihotestein ja verikokein. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös jos oireet jatkuvat ympärivuotisesti tai hengittäminen on vaikeaa tai vinkuvaa.Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, ja herkistyminen on yleisintä kouluiässä.
20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.
20226_78651.jpg
Vaivaako vadelmaa?
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.
202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton