• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puutarha.netin kotikoekeittiö testaa: saaristolaisleipä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.03.2021
20213_69181.jpg

Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.

Kauppalappuun tuli kirjoitettua seuraavat raaka-aineet:

  • 5 dl rasvatonta (koekeittiö käytti myös laktoositonta) piimää,
  • 40 g tuoretta hiivaa
  • 1 dl siirappia (koekeittiö käytti tummaa siirappia)
  • 1½ dl kaljamaltaita
  • 1½ dl Pirkka Luomu kauraleseitä (Koska tuote oli ohjeessa erikseen tarkkaan nimetty, ei koekeittiö arvannut poiketa reseptistä.)
  • 1 tl suolaa
  • 1½ dl ruisjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

Vuokien voiteluun: voita
Leipien voiteluun siirappia ja kiehuvaa vettä 1:1 suhteessa. (– Mitä enemmän siirappia leipiin voitelet, sen makeampaa)

Mikä parasta, tämä resepti riittää kahteen leipään.
Testikokkaaja omisti kaksi erilaista leipävuokaa, joten samalla sai testattua, onko vuoilla eroja. Toinen valmistettu metallista ja ehkä malliltaan se perinteisemmän saaristolaisleivän muotoinen, toinen oli valmistettu silikonista. Metallinen vuoka voideltiin voilla, silikoninen vain pyöräytettiin kylmän veden alla kuten sen käyttöohjeissa sanottiin.

Kädet taikinaan:

Valmistus on monivaiheinen ja vaatii hieman kärsivällisyyttä, vaikka kovin jo ajatuksissaan leipää tekisi mieli maistaa.

Varoituksen sanana, kotiisi tulee tulvimaan tämän leivän valmistuksen aikana mitä herkullisin tuoksu.

Laita uuni lämpenemään 175 °C ja aseta ritilä valmiiksi alimmalle tasolle.

Lämmin seos odottaa vielä vehnäjauhoja ja öljyä.
Lämmin seos odottaa vielä vehnäjauhoja ja öljyä.

Aloita valmistus kuumentamalla piimä kädenlämpöiseksi. Koekeittiössä lämpötilana käytettiin noin 37 astetta. Kun piimä saatiin lämpimäksi, murennettiin sen joukkoon hiiva ja sekoitettiin hiiva huolella nesteeseen. Tämän jälkeen nesteeseen lisättiin siirappi, ja valmiiksi mitatut maltaat, kauraleseet sekä suola. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja lisää vehnäjauhoja joukkoon desi kerrallaan. Alustamisen loppuvaiheessa lisättiin öljy. Taikinan olisi tarkoitus olla suhteellisen löysää. Koekeittiössä todettiin että 7 desiä on tämän kokin mieleen riittävästi, ehkä jopa 6 desiä olisi voinut riittää. (Taikina alkoi tuntua käteen jämäkältä).

Ota voitelemasi vuoat esille ja jaa taikina niihin. Käytä vähän jauhoja apunasi, niin saat taikinan paineltua vuokiin paremmin. Pistele taikina haarukalla. Peitä vuoat liinalla kevyesti ja anna kohota rauhassa vähintään tunti.

Peitä vuoka liinalla ja odota rauhassa noin tunti.
Peitä vuoka liinalla ja odota rauhassa noin tunti.
Ja tuntia myöhemmin taikina on kohonnut kauniisti.
Ja tuntia myöhemmin taikina on kohonnut kauniisti.

Kun leivät ovat rauhassa kohonneet, paista niitä 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Ota leivät uunista voidellaksesi ne valmiiksi tekemälläsi siirappivedellä. Laita leivät takaisin ja laske tämän jälkeen uunin lämpötilaa 150-asteeseen ja anna olla vielä puoli tuntia. Mikäli epäilet, että leivän pinnasta tulee liian tumma, laita paiston loppuvaiheessa leivinpaperiarkki leipien päälle.

Puolen tunnin kuluttua ota leivät pois uunista ja voitele leivät uudestaan siirappivedellä. Siirappivettä kannattaa varata reilusti, sillä lämmin leipä imaisee sen itseensä nopeasti. Määrällä pystyt myös vähän säätelemään leivän makeutta. Koekeittiössä siirappivettä meni noin pari desiä yhteensä kahteen leipään. Anna leipien hieman jäähtyä ja kumoa sen jälkeen vuoista.

Sivele siirappivettä esimerkiksi pullasudin avulla.
Sivele siirappivettä esimerkiksi pullasudin avulla.

Kun leivät ovat täysin jäähtyneet, kääri leivät muoviin ja anna makujen tiivistyä. Parin päivän kuluttua leipä on parhaimmillaan.

Hyvää ruokahalua!

PS. Koekeittiön molemmat leivät onnistuivat erinomaisesti.


Havaintoja vuoista: Silikonisesta vuoasta leipä irtosi helpommin kuin metallisesta, lisäksi se oli helppo puhdistaa käytön jälkeen. Metallisessa vuoassa leipä ei kohonnut aivan yhtä muhkeaksi, mutta myös tämä leipä katosi parempiin suihin hyvin nopeasti.

Lähteet:
K-ruoka.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71159.jpg
Herkkua pöytään: raparperipiirakka toscakuorrutteella
Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.
20154_43011.jpg
Haaveiletko työstä puutarhurina tai floristina?
Puutarha-ala tarjoaa monenlaisia tehtäviä sekä viheralalla että puutarhakaupassa. Jos olet kiinnostunut kasveista sekä niiden hoidosta ja haluat nähdä oman työsi tuloksen, hakeudu TTS:aan koulutukseen. Voit erikoistua joko viheralalle tai kukka- ja puutarhakaupan alalle.
20225_64997.jpg
Vaadi palvelua ja laadukkaita taimia
Onnistunut taimiostos tuottaa iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan kannustaen pihan ja puutarhan hoitoon. Valinnan lähtökohtana pitäisi aina olla oikea kasvi oikealle paikalle. Kun tämä onnistumisen perusedellytys on kunnossa, voidaan aloittaa hinta-laatu-koko-vertailu. Pelkkä korkea hinta ei välttämättä takaa laatua. Hyvin hoidettu taimi on tukeva, tuuhea, luonnollisen värinen, elinvoimainen ja terve – myös juuristoltaan.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton