• Etusivu
  • Hoitotyöt

Roskiinko vaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2023
20236_82368.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.

Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.

Biojäte

Suomalaisten kotitalouksien jätteestä jopa kolmannes on eloperäistä biojätettä. Kaatopaikalla biojäte mätänee ja tuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista. Tästä syystä biojäte kuuluisi lajitella erikseen muista jätteistä. Lajitellun biojätteen voi hyödyntää vaikkapa kompostoimalla sen mullaksi. Kompostoitaessa biojäte erikseen vapautuu ilmaan pääasiassa hiilidioksidia, joka on vähemmän haitallista ympäristölle. Komposti voidaan käyttää viherrakentamiseen, mikä vähentää uusien kaatopaikkojen tarvetta.

Energiajäte

Energiaksi hyödynnetään polttokelpoista pakkausjätettä. Kotitalouksien energiajäte on lähinnä ne muovipakkaukset, mitä päivittäin kannetaan kaupasta kotiin. Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista, eikä siten sovi muovin kierrätykseen. Siksi kotitalouden muovit tulee hyödyntää energiajätteenä. Energiajätteeseen voi toki laittaa myös muuta palavaa jätettä, kuten puuta tai pahvi- ja paperituotteita – ne kannattaa kuitenkin ensisijaisesti kierrättää omina materiaaleinaan.

Energiajätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää oheispolttoaineena teollisuus- ja voimalaitoksissa. Näin voidaan vähentää uusiutumattomien energiaraaka-aineiden käyttöä. Tiedustele omasta kunnastasi energiajätteen keräyspaikkoja – lähialueelata varmasti löytyy.

Muut kotitalouden jätteet

Kotitaloudessa kertyy myös paljon muuta, kierrätyskelpoista jätettä. Käyttökelpoiset ja puhtaat vaatteet, kengät ja kodintekstiilit sekä kodin ylimääräiset tavarat ja huonekalut voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, panttipullot palauttaa kauppaan ja toimittaa muu lasitavara lasinkeräykseen.

Paperinkeräykseen kelpaavat periaatteessa kaikki postilaatikkoon tulleet paperimateriaalit niitteineen päivineen. Kartonginkeräysastiaan kelpaavat näiden ohella myös aaltopahvit, pakkausmateriaalit sekä maito- ja mehutölkit. Jos tölkinkeräys löytyy läheltä, niin ne kannattaa kuitenkin kierrättää erikseen. Pahvinkeräysastiaan laitetaan puolestaan vain aaltopahvit ja muut ruskeat kuidut, joita ei paperinkeräykseen voi laittaa.

Metallit ovat oivia kierrätettäviä, sillä kierrätys on todella hyödyllistä sekä rahallisesti että ympäristön kannalta. Kierrätysmateriaalia käytettäessä energiaa säästyy 75-95 % verrattuna uuden raaka-aineen käyttöön. Metalleja voi sitäpaitsi kierrättää lähes loputtomiin! Pienet metalliesineet, kuten säilyketölkit viedään metallikeräysastioihin - ja isommat toimittaa kierrätyskeskukseen tai romunkeräykseen.

Pieniä puupakkauksia ja -esineitä voi laittaa energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Painekyllästetty puu on kuitenkin ongelmajätettä ja toimitettava siten ongelmajätekeräykseen. Myös monet painekyllästettyä lautatavaraa myyvät yritykset vastaanottavat jätepaloja.

Kotitalouden muut ongelmajätteet (mm. patterit, lääkkeet, jäteöljyt, akut jne.) voi myös maksutta toimittaa alueen ongelmajätekeräyspisteisiin. Täysin tyhjät, kemikaaleja tai muuta myrkyllistä ainetta sisältäneet astiat eivät kuitenkaan ole ongelmajätettä, vaan tyhjät aerosolipullot ja täysin kuivuneet, tyhjät maalipurkit voi laittaa sekajäteastiaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tee lajittelu helpoksi

Lajittelu käy helposti ja siitä muodostuu pian itsestäänselvyys, kun kaikelle kierrätyskelpoiselle materiaalille on omat paikkansa. Paperinkeräykseen soveltuvat kerätään yhteen paikkaan ja ongelmajätteisiin kuuluvat toiseen (esimerkiksi pattereille oma astiansa).

Sopivat astiat tarvitaan myös seka-, bio- ja metallijätteille. Lisäksi lasijäte voidaan kerätä jätevaunuun. Uuteen kotiin jätelajitteluvaunun hankinta on usein itsestäänselvyys, mutta vanhemmankin kiinteistön remontoijan kannattaa hankkia jätelajitteluun sopivat astiat. Näin lajittelu sujuu helpommin!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80198.jpg
Viikon kysymys: Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä?
Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy.
202010_60351.jpg
Viemmekö hautausmaalle ongelmajätettä?
Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.
20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.
20204_63978.jpg
Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää
Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
20226_78551.jpg
Lue päätoimittajien vinkit uuteen vuoteen!
Uusi vuosi tarkoittaa aika monelle rakettien pauketta, juhlavasti kuohuvia juomia ja uudenvuodenlupausten tekemistä. Jos lupaukset mietityttävät tai lasiin kaivataan alkoholitonta kuohuvaa, kannattaa vilkaista aikakauslehtien päätoimittajien vinkkejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton