• Etusivu
  • Rakentaminen

Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!

125 € putoaa takataskusta vuodessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
201911_61530.jpg

Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.

Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.

Alku-, jälkiruoka-, väli- ja iltakahvit

Paljon puhutaan ruokahävikistä, mutta tiesitkö, että myös kahvihävikki on todellinen ongelma? Suomalaisissa kodeissa peräti yli 150 miljoonaa kupillista kahvia kaadetaan viemäristä alas joka vuosi. Litroissa määrä on yli 23 miljoonaa litraa. Työpaikoilla ongelma on tätäkin pahempi. Kahvissa ainoa ongelma ei ole itse kahvin kaataminen viemäristä alas vaan miten paljon työtä ja resursseja kahvin tuottamiseen ja kuljettamiseen menee. Tästäkin syystä kahvia olisi hyvä keitellä harkiten vain se määrä minkä juo ja juoda kuppi tyhjäksi. #kuppinurin -haaste vähentämään kahvin hävikkiä.

<p data-block-key="76lho">Valmiin kahvin mukana viemäriin tuhlaamme myös saman määrän vettä.</p>
Valmiin kahvin mukana viemäriin tuhlaamme myös saman määrän vettä.

Vähennä, vähennä

"Tiesitkö, että kotitalouksista roskiin päätyvä ruokajäte Suomessa vastaa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä?" (Lähde: saasyoda.fi)

Vaikka kompostointi on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin sekajäte, olisi ruokahävikin yleinen vähentäminen kaikkein ympäristöystävällisin asia. Ruoanvalmistuksesta kun käytetään energiaa ja työpanoksia, jotka heitetään hukkaan ruokajätteen mukana. Turhat kasvihuonekaasupäästöt taas aiheuttavat ilmaston lämpenemistä ja tuotannosta tulevat päästöt rehevöittävät vesistöjä. Syntyisi siis vähemmän päästöjä, jos käyttäisimme kaiken hankkimamme ruoan.

<p data-block-key="q1y1e">Selkeästi eniten roskiin ruokaa heittävä on yksin asuva nainen.</p>
Selkeästi eniten roskiin ruokaa heittävä on yksin asuva nainen.

Pienin askelin eteenpäin

Saamme kuunnella nykyään joka tuutista mitä ilmastonmuutos aiheuttaa, kuinka hiilidioksidipäästöt turmelevat luontoa ja merien lämpenemisen seurauksena hukumme kaikki. Valitettavasti tämä saa aikaan vastareaktion ihmisissä eikä ilmastonmuutokseen edes uskota. Yleinen mielipide on kuitenkin tärkeässä ja ratkaisevassa osassa ruokahävikkitaistelussa. Omat ratkaisumme ruokakaupassa vaikuttavat omalta pieneltä osaltaan ja varsinkin jos jokainen on mukana. Pienistä puroista kasvaa iso virta. Pienilläkin ideoilla on suuri vaikutus.

Info

Info

  • Arvioi ruokamäärän tarve
  • Älä haksahda paljousalennuksiin, jos sinulla ei ole paikkaa esimerkiksi pakastaa ylimääräistä
  • Lue päiväysmerkinnät oikein
    • parasta ennen = säilyy kauemminkin. Arvioi haistamalla ja maistamalla
    • viimeinen käyttöpäivä = käytä tähän päivään mennessä
  • Siivoa jääkaappi usein niin tiedät mitä siellä on
  • Laita magneettitaulu jääkaapin oveen ja kirjoita siihen mitä kaapista pitää käyttää tai mitä sieltä löytyy
  • Laita nopeasti pilaantuvat silmän korkeudelle niin muistat käyttää ne ajoissa
  • Pakasta tarvittaessa

Ota ruokahävikki haltuun

Avuksi tavoiteltaessa ruokahävikin vähentämistä on luotu muun muassa nettikauppoja, joiden tarkoituksena on myydä hävikiksi päätyvää elintarviketta, hygieniatuotteita ja ylijäämä varastoja.

Matsmart myy elintarvikkeita ja esimerkiksi hygieniatuotteita.

Fiksuruoka myy muun muassa ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita.

Rakentaminen
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20214_69981.jpg
Lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi
Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.
20208_66288.jpg
Rakennusmateriaali kiertoon: verkkokauppa rakennus- ja purkujätteelle
Digitaalista markkinapaikkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhtyy Metatavu Oy Mikkelin seudulla syntyvälle rakennus- ja purkujätteelle, sekä purettavista rakennuksista tarpeettomaksi jäävälle irtaimistolle.
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton